„Party” – ez a felirat és egy az útirányt jelző nyíl terelte azokat, akik vasárnap délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszóra tartottak Miskolc irányából, és „vették” az üzenetet. A „mulatság” tárgya a Magyar Gárda és a Jobbik kettős közös felvonulása volt, amit a helyi és környékbeli roma lakosság ellendemonstrációja kísért.


Kolompár Orbán. A romák lehurrogták
© MTI
A Jobbik és a Magyar Gárda együttes erővel szervezett július 20-ára toborzási akcióval egybekötött lakossági fórumot Szikszón, mondván, a településen tarthatatlan mértéket ölt a „cigánybűnözés”, a város élhetetlen és „hemzseg a portyázó rablóbandáktól”. A rendezvénynek az eredeti elképzelés szerint a művelődési ház adott volna otthont, erről mindjárt szerződés is született a helyi, ellenzéki, fideszes alpolgármester közbenjárásával. Szikszó szocialista polgármestere, Füzesséri József azonban - állítólag a kisebbségi önkormányzat nyomásának engedve - felbontotta a megállapodást, és a gárdát a kultúrházon túl - névleg - a városból is kitiltotta.

Mint a polgármester kifejtette, a helyi problémákat helyi szinten szeretnék megoldani „a magyarokkal és a kisebbséggel közösen”. Eddig sem kérdezte meg tőlük senki, milyen gondjaik vannak, hát eztán se tegyék, pláne ne idegenek, és ne a gárda! A polgármester úgy véli, Szikszón jól megfér egymás mellett roma és nem roma, és közel sem olyan drámai a kép, mint ahogy azt a Jobbik és a Magyar Gárda hirdeti. Ezt gondolják a helyi romák is; nem úgy a mindenáron masírozni szándékozó árpádsávos sapkás egyenruhások.

A városvezető elutasítása után plakátokon tudatta a két szervezet, hogy nem hátrálnak meg „a cigány kisebbségi önkormányzat és a mai liberális politika elnyomásától” , felvonulnak, méghozzá „a szomszédos hét megye gárdistáinak részvételével”. (Tudomásunk szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye csupán öt másikkal szomszédos, úgy mint Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg)

A szervezők - terembérlet híján - demonstrációt jelentettek be a város főterére, igaz, az önkormányzattól nem kértek és nem is kaptak területfoglalási engedélyt. A helyi és a megyei cigány kisebbségi önkormányzat válaszképp ellendemonstrációt szervezett (szintén engedély nélkül). Olyan romákat és szimpatizánsokat vártak a helyszínre, akik erőszakmentesen kívánnak tiltakozni a gárda felvonulása ellen.

Pontosan egy órával a gárdisták tervezett érkezése előtt, délután egyre becslések szerint 500-800 helyi és környékbeli roma jött össze a településen. A békés jelenlétről Lakatos Attila borsodi cigányvajda gondoskodott. (Egy felszólítás után az előttünk csak Józsiként ismertté vált roma tüntető például még az autórádiót is kénytelen volt elnémítani, hogy a rend jegyében a lehető legnagyobb csendben várakozzék.)

Galéria, kattintson!
© Fazekas István
A cigányvajda szerint nincs gondjuk a helyi lakossággal, együtt akarnak élni a nem romákkal, a gárdára pedig nincs szükség. Szerinte „van olyan rózsadombi gárdista, aki romát még csak a tévé képernyőjén látott, az ilyennek semmi keresnivalója nincs Szikszón”. A kizárólag férfiakból verbuválódott roma demonstrálók egy kisebb csoportja kérdésünkre elmondta, hogy „a cigányasszonyok este már nem mernek a gyerekkel az utcára menni, mert félnek attól, hogy jön a gárda”. Mint mondják, a masírozók háborgatják az ő életüket, és nem fordítva.

A tömeghez több jelenlévő roma vezető is szólni kívánt, kézről kézre járt a megafon, mint praktikus „party-kellék”. Úgy tűnt, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének szavaira többnyire csak az újságírók kíváncsiak. Miközben arra kérte az egybegyűlteket, hogy szimpla jelenlétükkel demonstráljanak, a tömeg be-bekiabált: „Hagyd, hogy a vajda beszéljen, nem te érted el, hogy ennyien itt vagyunk, mi őt tiszteljük, nem téged”. A közbeszólások célt értek. „Drága Testvéreim! Azért jöttünk, hogy megmutassuk, nem félünk” – mondta a vajda, majd a tömegből egy hang a melegfelvonulás emléke nyomán reagált: „Veled vagyunk, Attila, ha tojás kell, az is van”. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint „egyszer már elért minket a nácizmus, nem engedhetjük meg még egyszer”, így a kormánynak címzett üzenetében azonnali cselekvésre szólított fel. Mint mondta, a romák nem követelnek mást, mint munkát és biztonságot.

Füzesséri arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a közeljövőben egy magyar és egy szingapúri gyár települ a térségbe, amelyeknek betanítottmunkás-igénye felszívja majd az alacsony képzettségű munkaerő jelentős
hányadát. Mint mondja, sok olyan roma lakos van, aki dolgozni szeretne, a szándék adott, a lehetőségre várnak.

Szemtől szemben (Oldaltörés)

Délután 14 órakor Szikszó főterén végül szembe került egymással a több száz fős roma tömeg és a Magyar Gárda hét megyét képviselő 40-50 fős „alakulata”. Az útbaigazító tábla szellemi atyja nyilván úgy mondaná: „Party-time!”.

© Fazekas István
A rendet közel száz rendőr vigyázta, az egymástól húsz méterre felsorakozó tüntetők között többek között kommandósok és néhány önjelölt „rendfenntartó” gárdista állt sorfalat. Utóbbiak a „szolgálatteljesítés” részeként vagy amellett bőszen fotózták az ellentüntetőket, olykor a helyszínen lévő újságírókat is. Egy nem helyi Jobbik-Gárda-szimpatizáns a hvg.hu-nak elmondta, „az elviselhetetlen roma megélhetési bűnözés”  miatt jött el, hozzátette, „Borsodban több olyan település van, ahol 50-60 százalékos a fertőzöttség(!)”. A meghökkentő kifejezés alatt a roma lakosság arányát értette. A közelében álló bámészkodó férfi szerint az egyetlen megoldás: „Auschwitz” - ezt mosolyogva, magyarázat nélkül mondta.

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, a Magyar Gárda alapító tagja azzal kezdte beszédét, hogy a főtéren jelenlévők kivétel nélkül áldozatok, tekintve, hogy „a liberalizmusnál ocsmányabb ideológia még nem volt a világon”. Mint mondta, a kormány minden intézkedése direkt hangolás a magyarok ellen, szándékos izgatás; példaként a „buzifelvonulást” említette. Meggyőződése, hogy a romákat azért cukkolták fel, hogy anyagot gyűjtsenek a Gárda ellen a folyamatban lévő „koncepciós perhez”. A főtéren megjelent Jobbik-Gárda-szimpatizánsok csekély számát a média számlájára írta, mondván, hogy az - a politika egészével együtt - a magyar nemzet ellensége. Azzal zárt, hogy „a vég óráját éljük, nincs idő totojázni” .

Hogy mi is oly sürgető, arra Dósa István, a Magyar Gárda országos főkapitánya felelt: „A legfontosabb feladat az, hogy a gárda tagjai összefogjanak, és mielőbb kezükbe vegyék a hatalmat. A Magyar Gárdát kitiltani sehonnan nem lehet, mert a rend és a törvényesség pártján áll, a többségi társadalmat szolgálja. A gárda él és élni fog. A gárdavédés dacszövetség, 1300 tagunk van” (még ha ezúttal 1250 távol is maradt - hvg.hu). „Egyre hangosabbak vagyunk, és egyre elégedetlenebbek” – mondta. Ennek ellenére a hallgatóság szembetűnően elégedetten tapsolt. A szikszói határ is beleremegett, mikor Dósa kifejezte az iránti igényét, hogy reméli, „egyszer az egész nemzet megtanulja, hogy „Adjon az Istenre szebb jövő a válasz” (legalábbis a gárda bevett „oroszlánüvöltése” szerint - hvg.hu).

© Fazekas István
„A cigányönkormányzatok büntetett előéletű vezetői milliárdokat loptak el, amit az állam parttalanul öntött a fajvédő szervezetekbe”. S mégis, mondta a főkapitány, van olyan település, ahol a cigányság lopott vasúti kocsikban húzza meg magát. Válaszképp egy hang nekiszegezte a kérdést: „Mikor indulnak a vagonok?” , mire a roma tömeg „nácizni”, a Jobbik-Gárda szimpatizánsai nevetgélni kezdtek.

Időközben néhány roma asszony a gárdisták figyelmét elkerülve a főtérre vezető, sorfal nélküli mellékutcából bejutott a rendezvény helyszínére, igaz, azon nyomban ki is tessékelték őket, mondván, nincs meghívójuk. A roma nők azt mondták, szeretnék hallani, mit mondanak róluk. A hvg.hu kérdésére, miszerint kell-e egy köztérre hirdetett demonstrációra meghívó, Dósa István gárdista főkapitány azt válaszolta, a rendezvény zártkörű, és azért küldték ki a roma asszonyokat, mert véleményük zavarta volna az esemény hangulatát. A nők egyike feltette a kérdést, amikor a Gárda a Turul-szobor megkoszorúzása után a magyar Himnuszt kezdte énekelni: „A roma tömeg ugyanazt a Kölcsey-féle Himnuszt énekelte nem sokkal azelőtt, hol van hát a két tábor között a különbség?!”

A „party” végül fizikai atrocitás nélkül véget ért, mind a Jobbik-Gárda páros, mind a roma ellendemonstráció tagjai békésen távoztak a helyszínről.

A helyiek közül néhányan, bizonyára az „after-party” érzés jegyében a szikszói cukrászdában boncolgatták a délutáni eseménysort. A hvg.hu tudósítója fültanúja volt annak a párbeszédnek, melyben egy érkező vendégtől ismerőse megkérdezte, mit enne, mire ő csak annyit felelt: „cigánypecsenyét"!

Benkő Eszter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Mi történt Szikszón? Videók a Magyar Gárda demonstrációjáról

Hangos szóváltásokkal, de atrocitás nélkül fejeződött be a Magyar Gárda és a romák demonstrációja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón, a rendre legalább száz rendőr, köztük kommandósok vigyáztak. Videóstábunk a helyszínen járt, nézze meg felvételeinket!

Megcsappant India madárpopulációja

Megcsappant India madárpopulációja

WHO: fogy az idő a nemzetközi járvány megakadályozására

WHO: fogy az idő a nemzetközi járvány megakadályozására

A vírus bírja tovább, vagy a kínai gazdaság?

A vírus bírja tovább, vagy a kínai gazdaság?

Ezt észre fogja venni: megváltoznak a Windows 10-ben az ikonok

Ezt észre fogja venni: megváltoznak a Windows 10-ben az ikonok

Érdekes hatást vált ki az LSD, ha a természet lágy ölén használják

Érdekes hatást vált ki az LSD, ha a természet lágy ölén használják

A hanaui tömeggyilkos a szélsőjobbos terroristák mintapéldánya volt

A hanaui tömeggyilkos a szélsőjobbos terroristák mintapéldánya volt