Tetszett a cikk?

„Party” – ez a felirat és egy az útirányt jelző nyíl terelte azokat, akik vasárnap délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszóra tartottak Miskolc irányából, és „vették” az üzenetet. A „mulatság” tárgya a Magyar Gárda és a Jobbik kettős közös felvonulása volt, amit a helyi és környékbeli roma lakosság ellendemonstrációja kísért.


Kolompár Orbán. A romák lehurrogták
© MTI
A Jobbik és a Magyar Gárda együttes erővel szervezett július 20-ára toborzási akcióval egybekötött lakossági fórumot Szikszón, mondván, a településen tarthatatlan mértéket ölt a „cigánybűnözés”, a város élhetetlen és „hemzseg a portyázó rablóbandáktól”. A rendezvénynek az eredeti elképzelés szerint a művelődési ház adott volna otthont, erről mindjárt szerződés is született a helyi, ellenzéki, fideszes alpolgármester közbenjárásával. Szikszó szocialista polgármestere, Füzesséri József azonban - állítólag a kisebbségi önkormányzat nyomásának engedve - felbontotta a megállapodást, és a gárdát a kultúrházon túl - névleg - a városból is kitiltotta.

Mint a polgármester kifejtette, a helyi problémákat helyi szinten szeretnék megoldani „a magyarokkal és a kisebbséggel közösen”. Eddig sem kérdezte meg tőlük senki, milyen gondjaik vannak, hát eztán se tegyék, pláne ne idegenek, és ne a gárda! A polgármester úgy véli, Szikszón jól megfér egymás mellett roma és nem roma, és közel sem olyan drámai a kép, mint ahogy azt a Jobbik és a Magyar Gárda hirdeti. Ezt gondolják a helyi romák is; nem úgy a mindenáron masírozni szándékozó árpádsávos sapkás egyenruhások.

A városvezető elutasítása után plakátokon tudatta a két szervezet, hogy nem hátrálnak meg „a cigány kisebbségi önkormányzat és a mai liberális politika elnyomásától” , felvonulnak, méghozzá „a szomszédos hét megye gárdistáinak részvételével”. (Tudomásunk szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye csupán öt másikkal szomszédos, úgy mint Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg)

A szervezők - terembérlet híján - demonstrációt jelentettek be a város főterére, igaz, az önkormányzattól nem kértek és nem is kaptak területfoglalási engedélyt. A helyi és a megyei cigány kisebbségi önkormányzat válaszképp ellendemonstrációt szervezett (szintén engedély nélkül). Olyan romákat és szimpatizánsokat vártak a helyszínre, akik erőszakmentesen kívánnak tiltakozni a gárda felvonulása ellen.

Pontosan egy órával a gárdisták tervezett érkezése előtt, délután egyre becslések szerint 500-800 helyi és környékbeli roma jött össze a településen. A békés jelenlétről Lakatos Attila borsodi cigányvajda gondoskodott. (Egy felszólítás után az előttünk csak Józsiként ismertté vált roma tüntető például még az autórádiót is kénytelen volt elnémítani, hogy a rend jegyében a lehető legnagyobb csendben várakozzék.)

Galéria, kattintson!
© Fazekas István
A cigányvajda szerint nincs gondjuk a helyi lakossággal, együtt akarnak élni a nem romákkal, a gárdára pedig nincs szükség. Szerinte „van olyan rózsadombi gárdista, aki romát még csak a tévé képernyőjén látott, az ilyennek semmi keresnivalója nincs Szikszón”. A kizárólag férfiakból verbuválódott roma demonstrálók egy kisebb csoportja kérdésünkre elmondta, hogy „a cigányasszonyok este már nem mernek a gyerekkel az utcára menni, mert félnek attól, hogy jön a gárda”. Mint mondják, a masírozók háborgatják az ő életüket, és nem fordítva.

A tömeghez több jelenlévő roma vezető is szólni kívánt, kézről kézre járt a megafon, mint praktikus „party-kellék”. Úgy tűnt, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének szavaira többnyire csak az újságírók kíváncsiak. Miközben arra kérte az egybegyűlteket, hogy szimpla jelenlétükkel demonstráljanak, a tömeg be-bekiabált: „Hagyd, hogy a vajda beszéljen, nem te érted el, hogy ennyien itt vagyunk, mi őt tiszteljük, nem téged”. A közbeszólások célt értek. „Drága Testvéreim! Azért jöttünk, hogy megmutassuk, nem félünk” – mondta a vajda, majd a tömegből egy hang a melegfelvonulás emléke nyomán reagált: „Veled vagyunk, Attila, ha tojás kell, az is van”. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint „egyszer már elért minket a nácizmus, nem engedhetjük meg még egyszer”, így a kormánynak címzett üzenetében azonnali cselekvésre szólított fel. Mint mondta, a romák nem követelnek mást, mint munkát és biztonságot.

Füzesséri arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a közeljövőben egy magyar és egy szingapúri gyár települ a térségbe, amelyeknek betanítottmunkás-igénye felszívja majd az alacsony képzettségű munkaerő jelentős
hányadát. Mint mondja, sok olyan roma lakos van, aki dolgozni szeretne, a szándék adott, a lehetőségre várnak.

Szemtől szemben (Oldaltörés)

Délután 14 órakor Szikszó főterén végül szembe került egymással a több száz fős roma tömeg és a Magyar Gárda hét megyét képviselő 40-50 fős „alakulata”. Az útbaigazító tábla szellemi atyja nyilván úgy mondaná: „Party-time!”.

© Fazekas István
A rendet közel száz rendőr vigyázta, az egymástól húsz méterre felsorakozó tüntetők között többek között kommandósok és néhány önjelölt „rendfenntartó” gárdista állt sorfalat. Utóbbiak a „szolgálatteljesítés” részeként vagy amellett bőszen fotózták az ellentüntetőket, olykor a helyszínen lévő újságírókat is. Egy nem helyi Jobbik-Gárda-szimpatizáns a hvg.hu-nak elmondta, „az elviselhetetlen roma megélhetési bűnözés”  miatt jött el, hozzátette, „Borsodban több olyan település van, ahol 50-60 százalékos a fertőzöttség(!)”. A meghökkentő kifejezés alatt a roma lakosság arányát értette. A közelében álló bámészkodó férfi szerint az egyetlen megoldás: „Auschwitz” - ezt mosolyogva, magyarázat nélkül mondta.

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, a Magyar Gárda alapító tagja azzal kezdte beszédét, hogy a főtéren jelenlévők kivétel nélkül áldozatok, tekintve, hogy „a liberalizmusnál ocsmányabb ideológia még nem volt a világon”. Mint mondta, a kormány minden intézkedése direkt hangolás a magyarok ellen, szándékos izgatás; példaként a „buzifelvonulást” említette. Meggyőződése, hogy a romákat azért cukkolták fel, hogy anyagot gyűjtsenek a Gárda ellen a folyamatban lévő „koncepciós perhez”. A főtéren megjelent Jobbik-Gárda-szimpatizánsok csekély számát a média számlájára írta, mondván, hogy az - a politika egészével együtt - a magyar nemzet ellensége. Azzal zárt, hogy „a vég óráját éljük, nincs idő totojázni” .

Hogy mi is oly sürgető, arra Dósa István, a Magyar Gárda országos főkapitánya felelt: „A legfontosabb feladat az, hogy a gárda tagjai összefogjanak, és mielőbb kezükbe vegyék a hatalmat. A Magyar Gárdát kitiltani sehonnan nem lehet, mert a rend és a törvényesség pártján áll, a többségi társadalmat szolgálja. A gárda él és élni fog. A gárdavédés dacszövetség, 1300 tagunk van” (még ha ezúttal 1250 távol is maradt - hvg.hu). „Egyre hangosabbak vagyunk, és egyre elégedetlenebbek” – mondta. Ennek ellenére a hallgatóság szembetűnően elégedetten tapsolt. A szikszói határ is beleremegett, mikor Dósa kifejezte az iránti igényét, hogy reméli, „egyszer az egész nemzet megtanulja, hogy „Adjon az Istenre szebb jövő a válasz” (legalábbis a gárda bevett „oroszlánüvöltése” szerint - hvg.hu).

© Fazekas István
„A cigányönkormányzatok büntetett előéletű vezetői milliárdokat loptak el, amit az állam parttalanul öntött a fajvédő szervezetekbe”. S mégis, mondta a főkapitány, van olyan település, ahol a cigányság lopott vasúti kocsikban húzza meg magát. Válaszképp egy hang nekiszegezte a kérdést: „Mikor indulnak a vagonok?” , mire a roma tömeg „nácizni”, a Jobbik-Gárda szimpatizánsai nevetgélni kezdtek.

Időközben néhány roma asszony a gárdisták figyelmét elkerülve a főtérre vezető, sorfal nélküli mellékutcából bejutott a rendezvény helyszínére, igaz, azon nyomban ki is tessékelték őket, mondván, nincs meghívójuk. A roma nők azt mondták, szeretnék hallani, mit mondanak róluk. A hvg.hu kérdésére, miszerint kell-e egy köztérre hirdetett demonstrációra meghívó, Dósa István gárdista főkapitány azt válaszolta, a rendezvény zártkörű, és azért küldték ki a roma asszonyokat, mert véleményük zavarta volna az esemény hangulatát. A nők egyike feltette a kérdést, amikor a Gárda a Turul-szobor megkoszorúzása után a magyar Himnuszt kezdte énekelni: „A roma tömeg ugyanazt a Kölcsey-féle Himnuszt énekelte nem sokkal azelőtt, hol van hát a két tábor között a különbség?!”

A „party” végül fizikai atrocitás nélkül véget ért, mind a Jobbik-Gárda páros, mind a roma ellendemonstráció tagjai békésen távoztak a helyszínről.

A helyiek közül néhányan, bizonyára az „after-party” érzés jegyében a szikszói cukrászdában boncolgatták a délutáni eseménysort. A hvg.hu tudósítója fültanúja volt annak a párbeszédnek, melyben egy érkező vendégtől ismerőse megkérdezte, mit enne, mire ő csak annyit felelt: „cigánypecsenyét"!

Benkő Eszter

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Mi történt Szikszón? Videók a Magyar Gárda demonstrációjáról

Hangos szóváltásokkal, de atrocitás nélkül fejeződött be a Magyar Gárda és a romák demonstrációja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón, a rendre legalább száz rendőr, köztük kommandósok vigyáztak. Videóstábunk a helyszínen járt, nézze meg felvételeinket!

Igencsak meglepődtek az orvosok, amikor meglátták Elon Musk lélegeztetőgépeit

Igencsak meglepődtek az orvosok, amikor meglátták Elon Musk lélegeztetőgépeit

Az elvégzett tesztek számáról kérdezték őket, nem közöltek adatot Káslerék

Az elvégzett tesztek számáról kérdezték őket, nem közöltek adatot Káslerék

Már a Nemzeti Nyomozó Irodánál az álhírt terjesztő mohácsi polgármester ügye

Már a Nemzeti Nyomozó Irodánál az álhírt terjesztő mohácsi polgármester ügye