szerző:
MTI

Terjed a hétköznapi korrupció Magyarországon címmel közölt terjedelmes cikket szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Reinhard Olt budapesti keltezésű írásának bevezetőjében hangsúlyozta: a magyaroknak csaknem a fele nem bízik abban, hogy a parlamenti pártok képesek megfékezni a korrupciót. Az ellenzék pedig azt állítja, hogy az európai uniós támogatási pénzek Magyarországon „központilag irányítva tűnnek el”.

Egy magyar rendőrt idézve a cikkíró beszámolt az autópályákon végrehajtott bűncselekményekről, a különböző trükkös lopásokról, illetve rablásokról, amelyek során jól szervezett bandák rabolják ki az utazókat. Rendőrségi adatok szerint az idei esztendő első félévében a magyar autópályákon 130 ilyen bűncselekményt hajtottak végre, miközben 2007 hasonló időszakában csak 50 ilyen jellegű bűneset történt – írta a FAZ.

Ezek a lopások azonban – bármennyire is kellemetlenek az áldozatoknak – a magyar bűnözési statisztika ártalmatlanabb részét jelentik – írta a konzervatív napilap, hangoztatva, hogy Magyarország a nagyobb bűncselekmények tekintetében is eléri az európai uniós átlagot. Ezzel összefüggésben a rendőrség, illetve az igazságszolgáltatás számára a korrupció terjedése okoz gondot – fogalmazott a FAZ, idézve a Transparency International jelentését, amely szerint „a korrupció Magyarországon rendszeresnek számít”. Miközben a kormány azt állítja, hogy következetesen és határozottan fellép a korrupció ellen, a szervezet szerint valójában „hiányzik az erre irányuló politikai akarat”.

Ez a korrupció – mint Reinhard Olt írta – egészen hétköznapivá válik a feketemunka, az adócsalás, a fiktív számlák képében. Mindez – amint azt szakszervezeti funkcionáriusok is elismerik – a kis- és közepes vállalatok számára „a túlélés érdekében szükséges”. A Transparency International szerint a korrupció az üzleti szféra és a kormányzati oldal közötti kapcsolatokban a legelterjedtebb, viszont csekélyebb mértékű az üzleti szférán belül. A szakszervezeti szövetségek már sztrájkokat szerveztek „a korrupció és az árnyékgazdaság ellen” – írta a lap, idézve, Gaskó Istvánt, aki szerint ha a feketegazdaság nem virágozna annyira, a Gyurcsány-kormánynak nem lett volna szüksége olyan drasztikus takarékossági intézkedésekre. A FAZ ezt követően egy másik szakszervezeti vezetőt, Kónya Pétert idézett, aki szerint az 1989-es fordulat óta nem sok változás történt, „a pénzek ugyanúgy a pártkasszákba és más zsebekbe vándorolnak”.

Továbbra is virágzik az éjszakai bárokkal, valamint a védelmi pénzekkel történő zsarolásokkal kapcsolatos „hagyományos üzlet”. A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint egyre inkább megfigyelhető, hogy a szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportok vezetői törvénytelenül szerzett vagyonukat a legális gazdaságban fektetik be. A lap idézte a hivatal jelentésének azt a részét, amely szerint „olyan személyeket, illetve vállalatokat figyeltek meg, akik törvénytelen úton akartak uniós támogatási eszközökhöz jutni”.

A hivatal éves beszámolója viszont cáfolja, hogy a „maffiózóknak” sikerült volna vezető pozíciókat elfoglalni a gazdaságban és a politikában. A kormány ezt a korrupció elleni kampányának tulajdonítja, amit az ellenzék vitat. Az ellenzék vezetője, Orbán Viktor szerint a korrupció része a bajoknak, s továbbra is azt vallja, hogy az uniós támogatási pénzek „Magyarországon központilag irányítva tűnnek el” – írta végezetül a FAZ.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Korrupciós zöldszám: kevés az érdemi bejelentés

A rendőri jogsértések, korrupció, hivatali visszaélések bejelentésére életre hívott zöldszámra, az indulása óta eltelt egy hónapban, 4 340 telefonhívás érkezett, ennek mindössze 2,5 százaléka, 109 hívás volt érdemi bejelentés - mondta Szabadfi Árpád dandártábornok, az országos rendőrfőkapitány helyettese.

Itthon

A multik miatt kevesebb nálunk a korrupció

A Tocsik-ügynél váltak láthatóvá a pártok körüli bizniszelések, és akkorra álltak fel a pénzvisszaforgató apparátusok is. A multik még mindig jobbak, mint a hazai oligarchák, noha a világcégek sem bárányok, és hajlamosak a „kettős ügyvitelre”. Vasárnap lesz a korrupció elleni világnap. Marschall Miklóst, a legtekintélyesebb antikorrupciós szervezet, a Transparency International (TI) Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó regionális igazgatóját kérdeztük.

MTI Itthon

Munkához lát az antikorrupciós testület

Csütörtökön tartja első ülését a kormány által létrehozott 18 tagú antikorrupciós koordinációs testület - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

hvg.hu Gazdaság

Draskovics: fordulóponthoz közeledik a korrupció elleni harc

Draskovics Tibor szerint a korrupció elleni küzdelemben fordulóponthoz közeledik az ország: a társadalomban nő a morális igény, az üzleti szféra felől egyre nagyobb a nyomás a korrupció elleni fellépés iránt, a politikai erőkben pedig egyre nagyobb a tenni akarás ezen a téren. Kovács Árpád szerint a korrupció elleni hatásos fellépés érdekében egy együttműködésen alapuló, eddigiektől eltérő gondolkodásmódot megkívánó projektet dolgoztak ki.

MTI Itthon

Korrupció-ellenes honlap indult

Keddtől üzemel a korrupcióellenes közérdekű honlap, amelyen bárki bejelentést tehet, ha szabálytalanság, visszaélés jut a tudomására az uniós támogatásokkal kapcsolatban - jelentette be Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Álnéven adta el a lakást, ami nem is volt az övé

Álnéven adta el a lakást, ami nem is volt az övé

Drágul a Mészáros-féle BMW-s munka

Drágul a Mészáros-féle BMW-s munka

A problémás körzeteket hagyta Orbán a választókerületi értékelések végére

A problémás körzeteket hagyta Orbán a választókerületi értékelések végére

Enyhébb idő érkezik hétvégén

Enyhébb idő érkezik hétvégén

Döntött a kormány, tényleg elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

Döntött a kormány, tényleg elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

Szexuálisan zaklattak egy 11 éves kislányt, a rendőrség későn reagált

Szexuálisan zaklattak egy 11 éves kislányt, a rendőrség későn reagált