szerző:
MTI

Hiller István kulturális miniszter a magyar kormány nevében bocsánatot kért csütörtökön azért, hogy negyven évvel ezelőtt Magyarország részt vett a prágai tavasz leverésében.

A Szovjetunió és a Varsói Szerződés több tagállamának, köztük a Magyar Népköztársaság hadseregének 40 évvel ezelőtti bevonulása Csehszlovákiába "agresszió volt, támadás a szabadabb gondolkodás és a szabadabb cselekvés ellen" - mondta csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón, a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából tett politikai nyilatkozatában. "Ez akkor is így van, ha a magyar csapatok szovjet kényszer hatására vettek részt a megszállásban" - fűzte hozzá az oktatási és kulturális miniszter.

Sólyom László köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki a Terror Háza előtt tartott megemlékezésen az akkori Csehszlovákia népeinek, amiért a magyar csapatok részt vettek 1968-ban az ország megszállásában. Tizenkét évvel azután, hogy Magyarországra támadt a szovjet hadsereg, és véres háborúban leverte a magyar forradalmat, a kádári rendszer Magyarországot juttatta abba a helyzetbe, hogy egy olyan országra támadt, amely nagyobb szabadságot akart - mondta a köztársasági elnök a prágai tavasz eltiprásának 40. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője úgy vélekedett, hogy van helye bocsánatkérésnek a két nép kapcsolatát hátrányosan érintő sajnálatos történelmi esemény miatt, de "ez a bocsánatkérés mindenekelőtt az akkori diktatórikus államhatalmat működtető MSZMP jogutód pártjának erkölcsi kötelessége".

Az SZDSZ elnöke szerint a prágai tavasz eltiprása megmutatta, hogy nincs emberarcú szocializmus. Nyilatkozatában Fodor Gábor úgy vélekedett: Magyarország elmúlt ötven évének legszégyenletesebb eseménye, hogy részt vett az 1968-as csehszlovákiai bevonulásban.

Csehszlovákia két utódállamának, Szlovákiának és Csehországnak a kormányfői - Robert Fico és Mirek Topolánek - Prágában, az államfők - Ivan Gasparovic és Václav Klaus - Pozsonyban emlékeztek meg az egykor közös ország 1968-as megszállásának negyvenedik évfordulójáról.

A szlovák elnök "a csehek és a szlovákok közös tragédiájának, történelmünk fekete fejezetének" nevezte a megszállást, és arról beszélt, hogy noha az egykori Csehszlovákiát orosz tankok szabadították fel (1945-ben), a szabadságot mégsem a tankok hozzák, mert "ha már jönnek, maradnak is, s ha már a tankok parancsolnak, az nem szabadság".

A "nagy remények kora", amelynek "máig élő üzenete van" - így minősítette az 1968-as prágai tavaszt Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, miután fogadta Robert Fico szlovák kormányfőt, aki egynapos hivatalos látogatást tett Prágában. "A katonai beavatkozás egy álmot foszlatott szét. Megakasztotta azokat a pozitív változásokat, amelyek elindultak akkor a politika, az emberi jogok és a gazdaság területén" - fejtette ki a szlovák miniszterelnök.

A csütörtök délutáni prágai megemlékezésen Václav Klaus cseh elnök hangsúlyozta: nem kétséges, hogy a Szovjetunió tervezte meg, készítette elő és hajtotta végre Csehszlovákia megszállását 1968 augusztusában, Bulgária, Lengyelország, Magyarország és az NDK részvétele és szerepe az akcióban többé-kevésbé csak "jelképes és kísérő jellegű" volt. Az évfordulós megemlékezésen elmondott beszédében leszögezte: nem az oroszok, hanem a szovjet totalitárius hatalom szállta meg Csehszlovákiát, a fő felelős a "kommunista imperializmus". A Szovjetunió és Kelet-Európa népei egyaránt a rendszer áldozatai voltak - mondta, majd hozzátette: Csehszlovákia negyven évvel ezelőtti megszállásával "visszafordíthatatlanul elkezdődtek a kommunizmus végnapjai".

Csehország moszkvai nagykövete szerint tragédia volt a csehszlovákiai orosz bevonulás, "éppen olyan, mint az 1938-as müncheni szerződés", mivel demokratikus folyamatot szakított meg, és kioltotta nem csupán Csehszlovákia állampolgárainak, hanem az orosz embereknek a reményeit is, és mély nyomot hagyott a cseh és orosz emberek közötti kapcsolatokon. Az Interfax hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a cseh emberek világosan látják, hogy az Oroszországi Föderáció és a Szovjetunió nem ugyanaz. "Nagyra értékeljük, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő, volt elnök bocsánatot kért a történtekért legutóbbi prágai látogatásán, bár úgy gondoljuk, hogy ez elkerülhetetlen volt" - mondta. Hozzátette, hogy hazája pragmatikus kapcsolatokat kíván ápolni Moszkvával, és úgy érzi, hogy Oroszország is erre törekszik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sport

1968 alaposan megrengette a világot: olimpia rendőri őrizet alatt

Bár a mexikói véres események miatt szóba került a játékok elhalasztása is, de Avery Brundage NOB-elnök, aki igazi konzervatív volt (még Dél-Afrikát is megpróbálta visszafogadtatni az olimpiai tagországok közé), keményen tartotta magát. A versenyek végül a rendőrség és a hadsereg szigorú őrizete alatt zajlottak le.

MTI Világ

Csehország kárpótolja az 1968-as megszállás áldozatait

A képviselőház keddi döntése alapján egyszeri pénzügyi kárpótlást kapnak mindazok, akik 1968. augusztus 20. és 1991. június 27. között a megszállók tevékenységének következtében életüket veszítették vagy megsérültek.

MTI Itthon

Sólyom: nyugtalanító aktualitása van 1968-nak és 1956-nak

Az augusztusi kaukázusi események nyugtalanító aktualitást adnak a negyven éve, és az ötvenkét éve Magyarországon történteknek - mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Terror Háza előtt tartott megemlékezésen.

Hét kameráról álmodik a Xiaomi, és mind a keretből bújna elő

Hét kameráról álmodik a Xiaomi, és mind a keretből bújna elő

Kisebbre nőtt a Ceausescu rémuralma alatt felnövő állami gondozottak agya

Kisebbre nőtt a Ceausescu rémuralma alatt felnövő állami gondozottak agya

Egészségtelen a levegő Szegeden

Egészségtelen a levegő Szegeden

A falat verte a bíróságon a fiatal, amikor meghallotta az ítéletet – még 3 évet kaphat

A falat verte a bíróságon a fiatal, amikor meghallotta az ítéletet – még 3 évet kaphat

Nem készültek kiviteli tervek a Zugló vasúti megálló felújítására

Nem készültek kiviteli tervek a Zugló vasúti megálló felújítására

WHO: Nemzetközi szinten is magas a koronavírus veszélyessége

WHO: Nemzetközi szinten is magas a koronavírus veszélyessége