szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MDF túlélése szempontjából károsnak tartja Dávid Ibolya és Almássy Kornél vetélkedését a párt néhány prominense, akik nyilatkozatukban összefogást és egységet sürgettek, s kiálltak a jelenlegi pártelnöknő mellett.

Mások mellett Boross Péter, Herényi Károly, Hock Zoltán, Csapody Miklós és Pettkó András is aláírta azt az MDF berkeiben terjesztett nyilatkozatot, amely a párt egységét és összefogását szorgalmazza, károsnak állítva be Dávid Ibolya jelenlegi pártelnök és a tisztségére pályázó Almássy Kornél vetélkedését. A nyilatkozat szerint az ország „egyre mélyülő válságba sodródik”, a pártok „taktikai játszmái” pedig csak tovább rontják a közviszonyokat.

Az előrehozott választás mellett kardoskodó MDF-nek éppen ezért a – nyilatkozat jóslata szerint – „következő év elejére várható” országggyűlési választásokra kell koncentrálnia az aláírók szerint, akik úgy vélik: sikeresen csak akkor szerepelhet a pártjuk a megméretésen, ha összefogás van.

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a párt – egy korábbi testületi döntés alapján – a tisztviselők újraválasztására készül, ezért a belső vetélkedés elkerülhetetlen. De hangsúlyozzák, hogy a „megosztó jellegű vetélkedés” káros és rontja az MDF esélyeit. Feltehetőleg Almássy Kornélra utalva azt írják, hogy a párt vezetői továbbra is a fiatalabb generáció politikai szerepvállalásának erősítését szeretnék, de károsnak ítélik a „megfelelő felkészültség és közismertség nélküli politikai ambíciókat”. Éppen ezért a nyilatkozat aláírói Dávid Ibolya elnöki mandátumának meghosszabbítása mellett állnak ki.

A pártelnöki pozícióért ringbe szálló Almássy Kornél szerint a 2006-os, kizárólag Dávid Ibolyára épített kampány mögött nem volt hátország, és most már több kell ahhoz, hogy a társadalom elhiggye: az MDF adott esetben képes a kormányzás felelősségét is elvállalni. A Magyar Demokrata Fórum szeptember 27-én tartja tisztújító küldöttgyűlését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Jó hír jött a budapesti csapvízről