szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek esélyeinek növelését és iskolai integrációját segíti az 5H néven a leginkább érintett fővárosi kerületekben induló tehetséggondozó projekt, amelyet csütörtökön sajtótájékoztatón mutattak be a kezdeményezők a fővárosban.

A hátrányos helyzetű illetve a halmozottan hátrányos helyzetű óvodáskorú gyerekek tehetséggondozását segíti egy újonnan alakult szakmai formáció. (A projekt elnevezése ebből az öt hából jön.) A program célja, hogy az Erzsébetvárosban, Józsefvárosban és Ferencvárosban élő tehetséges "5H-s" gyerekeket már óvodáskorban tehetséggondozó foglalkozásokba vonják be, majd a kiválasztottak iskolaválasztását és iskolai tehetséggondozásukat is biztosítsák.   

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Aranyelme Tehetséggondozó Egyesület által kezdeményezett program során tehát már az iskolakezdés előtt, hatéves korban segítséget nyújtanak a legnehezebb körülmények között élő tehetséges gyermekeknek.

Hámori Veronika, a Fazekas gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a gyerekek közül azokat szeretnék kiválasztani, iskolába integrálni, akikben úgy látják, "mocorog valami", azaz tehetséggyanúsak, ám ez nem tárgyi tudásukra vonatkozik, hanem nyílt szellemű, kreatív gondolkodásukra. A programnak a szülőket is meg akarják nyerni, hiszen az "elitképző" intézményektől sokan eleve visszariadnak, s nem viszik oda gyerekeket.

A programban részt vevő gyerekek kiválasztását a kerületek óvodáival együttműködve az Aranyelme egyesület pszichológusai végzik 2008 októberétől. A tehetség ígéretét hordozó nagyóvodások 2009 januárjától fejlesztő-felzárkóztató programban vesznek részt, amelyet a Fazekas Gimnázium pedagógusai vezetnek.

Szűcs Imre az Aranyelme elnöke elmondta: munkatársaik önkéntes alapon vesznek részt a tehetségek kiválasztásában, külön díjazás nélkül. Az infrastrukturális hátteret a pedagógiai intézet biztosítja. A három kerületben 37 óvoda van, úgy számolnak, hogy első évben 8-10 intézmény kapcsolódhat be a projektbe. Arra számítanak, hogy első évben mintegy 20 gyerek kerül be az iskolaelőkészítő programba, és egy részük 2009-től már a Fazekasban kezdheti meg tanulmányait. A kezdeményezők tervei szerint a projektet más budapesti kerületekre is kiterjesztik majd.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Találkoztunk boldogan wifiző cigányokkal

A digitális technológiákkal az ország legsanyarúbb vidékein élő, alapvetően iskolázatlan cigányok is simán megbarátkoznak. Legalábbis ezt látszik igazolni az az - itthon alighanem egyedülálló - mintaprojekt, amit a magyar internetguru Nyírő András tervezett meg kollégáival, s a Rom Som alapítvány segítségével a csereháti romák váltják valóra.

Itthon

Életmentő bank az uzsorások áldozatainak

Az uzsorakamatos kölcsönzéssel megvert magyar vidékek lakói nem részesülnek a civilizáció áldásaiból. Egy budapesti tolmácsnő a fejébe vette, hogy helyrerázza a feje tetejére állított világot.

hvg.hu Itthon

A cigányt, a meleget és a fradistát is jogi védelem illesse meg

Nem a tételes magyar jog, hanem a jogalkalmazás a ludas abban, hogy az állam nem képes eredményesen fellépni a gyülekezési jog erőszakos megsértőivel szemben. A DEMOS, a Progresszív Intézet és az Eötvös Károly Intézet ismertette téziseit és javaslatait, amelyek több ponton is szembemennek a kormány tervezett lépéseivel.

Itt a raktárkoncertes zenekarok listája

Itt a raktárkoncertes zenekarok listája

Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek