szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatvanöt éves korában elhunyt Antal László közgazdász, aki a rendszerváltás idején közreműködött az Új Márciusi Front megalakításában. Az 1994-es, 1998-as és 2006-os parlamenti választásokon a Szabad Demokraták Szövetsége országos listáján szerepelt.

Antal László 1943. január 22-én született Budapesten. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatott tanulmányokat pénzügy szakon. A diploma megszerzése, 1967 után a Pénzügyminisztériumban dolgozott a Pénzügyi Szemle című szakfolyóirat szerkesztőjeként, majd miniszteri tanácsosként. 1977 és 1987 között a Pénzügykutató Intézet tudományos osztályvezetője, 1987-1988-ban igazgatóhelyettese volt. 1989-ben kinevezték miniszterhelyettessé. 1990-ben a Konjunktúra- és Piackutató Intézet tudományos főmunkatársa, 1992-ben a Magyar Külkereskedelmi Bank elnöki tanácsadója lett. 1997 óta különböző intézményeknél tevékenykedett: elnöke volt a Budapesti Pénzügyi Központ Rt. felügyelőbizottságának, tagja volt az MTA Pénzügytani Bizottságának, a Napi Gazdaság című gazdasági napilap szerkesztőbizottságának, elnöke volt a Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi szakosztályának. Antal László egyike volt a magyarországi rendszerváltás reformközgazdászainak, közreműködött a Fordulat és reform című tanulmány elkészítésében.

Antal László életműve a legjobb bizonyíték arra, hogy a rendszerváltás, Magyarországon legalábbis, sokkal hamarabb kezdődött el, mint 1989 - olvasható az SZDSZ közleményében. "Miniszterhelyettesként a napi gyakorlatban próbálta politikai erővé formálni mindazt, amit a teoretikus - korábban a Pénzügykutató Intézetben, később más fontos intézményekben, így az Akadémia Pénzügytani Bizottságában - makroszinten kigondolt. Így, utólag már bátran kijelenthető: mindig azok között volt, akik a könnyed politikai haszon dacára óvott a gazdasági populizmustól, aki mindig meghátrálásra kényszerítette az ideológiát, ha abban több volt az ígéret, mint a vízió, kevesebb a munka, mint a vágy" - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak