szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvényt, valamint a Kossuth-díjról és Széchenyi-díjról szóló törvénymódosító jogszabályt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai és kommunikációs főosztálya hétfőn.

"A köztársasági elnök hiányolja, hogy a kitüntetési törvények a módosítást követően sem biztosítják a kitüntetni tervezett személyek részére, hogy eldöntsék, kívánnak-e részesülni az adott állami kitüntetésben" - olvasható az államfői hivatal közleményében. Az államfő levélben tájékoztatta döntéséről Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el a módosító jogszabályt 200 igen szavazattal, 169 ellenében, egy tartózkodás mellett. A módosítást követően a jövőben ezeket a kitüntetéseket vissza is lehet vonni azoktól, akik arra érdemtelenné váltak. A képviselők támogatták azt is, hogy az Országgyűlés elnöke kérje a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését.

Az államfő Szili Katalinnak írt és az elnöki hivatal honlapján nyilvánosságra hozott levelében azt írta, hogy a módosítások célja egyrészt az Alkotmánybíróságnak a kitüntetési jogkörrel kapcsolatban hozott határozatában megállapított jogalkotási kötelezettségek teljesítése, másrészt a kitüntetésekkel kapcsolatos eljárási szabályok módosítása, pontosítása.

Sólyom László felidézte: az állami kitüntetések terén egyre többször fordul elő a kitüntetés, illetve díj "visszautasítása"; csak 2005 óta hat-hét ilyen eset történt.

"Feltehetően sem a közvélemény, sem a kitüntetést visszautasítani kívánó személyek nincsenek tisztában azzal, hogy a hatályos jog nem ad lehetőséget az állami kitüntetés tényleges, joghatással járó visszautasítására" - hangsúlyozta az államfő. Hozzáfűzte: függetlenül attól, hogy valaki kifogásolja a neki szánt kitüntetést, még ha nem is veszi át azt, kitüntetettnek minősül. Sólyom szerint azonban a visszautasítás lehetősége szerves része a jogintézménynek s a kitüntetni tervezett személy kellő időben eldönthesse, kíván-e részesülni az adott kitüntetésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!