szerző:
hvg.hu/MTI

Zuschlag János több százezer forinttal segítette Lados István romániai bujkálását – értesült a hvg.hu. A szocialista politikus azért küldte személyi titkárát Romániába, mert attól tartott, hogy a nyomozó hatóság előtt Lados megtörik és mindent beismer.

Az igazgatásszervező főiskolai diplomával rendelkező Lados kerepesi lakásán megtartott házkutatás során előkerült egy lőfegyver is, amelynek tartására nem volt engedélye a 26 éves férfinak. A házkutatás salatt egyébként Lados megpróbált különböző, a büntetőügyhöz kapcsolódó anyagokat elrejteni, azokat egy zsákba gyömöszölve, emellett eltüntetette számítógépét is, majd nem volt hajlandó elárulni, hová rejtette.

Lados elfogásának pillanata.
© MTI
A házkutatást követően Lados azonnal értesítette Zuschlagot, aki BMW-jével ellátogatott tettestársához, s elmondta neki, attól tart, hogy Lados a nyomozás során megtörik és mindenről beszámol. Emiatt megkérte, hogy egy időre tűnjön el, ehhez felajánlott 3 millió forintot, de végül "csak" 200 ezer forintot adott. "Zusi" nem engedte meg Ladosnak, hogy elbúcsúzzon a szüleitől, hanem azonnal elvitte egy román állampolgárságú ismerőséhez, Győrfi Ludovichoz, aki kivitte őt Erdélybe. Élesden bújtatták őt, s senkinek sem árulhatta el a nevét. Győrfi megtiltotta neki azt is, hogy a házkutatás után nála maradt mobiltelefont használja. Lados vallomása szerint Zuschlag és Győrfi között üzleti és baráti kapcsolat állt fenn; Győrfi volt Zuschlag személyi edzője a Rózsadomb Center fitnesztermében.

Az erdélyi Bánffyhunyadon Lados István látta Zuschlag és Győrfi közös ruha-nagykereskedését, amelyhez a pénzt Zuschlag adta. A másodrendű vádlott szerint Zuschlag azért fektetett be pénzt a ruhakereskedésbe, hogy ha itthon gondok lesznek, akkor Erdélybe szökik, és ott az üzletből állandó bevétele lesz.

Lados - aki immáron a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja - hétfői vallomásában azt állította, hogy Zuschlag a nyomozati szakaszban különböző módszerekkel megpróbálta elérni, hogy a pályázatok készítése idején még a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztériumot (GYISM) vezető Gyurcsány Ferencet és Szijjártó Pétert, a Fidesz politikusát is keverjék bele az ügybe.

Lados István vallomása szerint Zuschlag János arra utasította Ocsovai Tamást, aki korábban a GYISM helyettes államtitkára volt, hogy vallomásából az derüljön ki: az ügy az nem Zuschlag-ügy, hanem „a politikai rendszer működésére jellemző dolog”. Zuschlag azt szerette volna elérni, hogy a fiktív szervezetek pályázatán megszerzett pénzszerzésről az derüljön ki, hogy „a politikai palettán ez nem egy szokatlan jelenség, ez egy bevett módszer”, valamint azt, hogy Szijjártó Pétert, a Fidesz politikusát is belekeverjék az ügybe – mondta Lados.

Ezzel kapcsolatban Lados István azt állította, tanuja volt egy beszélgetésnek, amelynek során a Képviselői Irodaházban "Szíjjártó Péter arra kérte Zuschlag Jánost, hogy járjon közbe pályázatok ügyében". A vádlott szerint Zuschlag gúnyosan utasította el a Fidesz szóvivőjét; azt mondta: „Rendesen kell dolgozni, meg kell nyerni a választást, akkor lesz pénz a pályázatokra”.

Lados vallomása szerint a Gyurcsány Ferenc által vezetett minisztérium vezetőségére vonatkozott Zuschlagnak az a kifejezése, hogy a „főnökséget” keverjék bele az ügybe. A másodrendű vádlott nem tudta elmondani, hogy Zuschlag milyen instrukciókkal látta el Ocsovait, de a lényeg szerinte az volt, hogy valótlan állításokkal keverjen bele másokat az ügybe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Zuschlag-per: Lados bevallotta az utalásokat

Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja kedden a bíró kérdéseire válaszolva alátámasztotta a vádhatóság állítását, mely szerint a civil szervezetek nevében folyó pályázati tevékenységet az elsőrendű vádlott koordinálta, és neki kellett elszámolni a pályázatokon elnyert összegekkel is.

Csikász Brigitta Itthon

Zuschlag és társai ma a vádlottak padjára ülnek

Szerdán kezdődik Zuschlag Jánosnak és tizenöt társának a tárgyalása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Az ügyészség véleménye az, hogy a vádlottak a minisztériumoktól és önkormányzatoktól elnyert pályázati pénzeket, mintegy 72 millió forintot a sajátjukként kezelték, Zuschlag állítása szerint viszont a Fiatal Baloldal működésének és rendezvényeinek a finanszírozására fordították.

MTI Itthon

Zuschlag-per: ismertették a vádiratot

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon szerdán megkezdődött a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper; a vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Itthon

Mit termeltek Zuschlag & Tsai számlagyárában?

Hamarosan, október 8-án, megkezdődik a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőeljárás tárgyalása. A politikust és társait különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalással és más bűncselekményekkel – többek közt okirat-hamisítással – vádolják. Az ügyészség szerint az elnyert pályázati pénzeket saját céljaikra használták fel, a feladatok teljesítését pedig sokszor valótlan számlákkal igazolták.

MTI Itthon

Zuschlag-ügy: a pályázatok elbírálásáról vallott Szilvásy

A pályázati rendszer működését, a pályázatok elbírálásának rendjét ismertette az ügyészekkel a Zuschlag-ügyben tett tavaly szeptemberi tanúvallomásában Szilvásy György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2002-2003 közötti közigazgatási államtitkára. A jelenlegi titokminiszter vallomását magától az érintettől kapta meg az MTI.

HVG Hetilap

Vádirat a Zuschlag-ügyben

Cikkükben név szerint megemlítenek, mint "az ügy érdemi szereplőjét", és a vádiratban nem szereplő állításokkal hozzák összefüggésbe személyemet (HVG, 2008. május 24.). A lapban írottak azonban nem felelnek meg a vádiratban foglaltaknak, és azt a hamis látszatot keltik, hogy központi szerepet játszottam a feltételezett bűncselekmények elkövetésében. Az elmúlt években pályázati ügyekben jártas személyként pártállásuktól függetlenül számtalan személynek és szervezetnek nyújtottam pályázati tanácsadást. Engem mint az ügy IX. rendű vádlottját mindössze négy vádponttal hoz kapcsolatba a vádirat, és négy pályázatban való puszta közreműködést ró a terhemre. Bűncselekmények elkövetését mindvégig tagadtam, jelenleg sem ismerem el büntetőjogi felelősségemet, és bízom abban, hogy a bírósági eljárás tisztázni fog a vád alól.

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

Kánikulai augusztusi nap következik

Kánikulai augusztusi nap következik

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból