szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elveszhet Tokaj-Hegyalja világörökségi címe, ha az eredetileg 28 település által határolt kultúrtáj kilenc községe, városa elhatározásához híven lemond a titulusról - hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán szerdán.

A kilenc tokaj-hegyaljai település polgármestere azért határozott úgy, hogy az általa vezetett település vélhetően lemond a világörökségi címről, mert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés területrendezési tervének szigorú szabályozásai gyakorlatilag meggátolják a térségben az ipari fejlesztést - mondta a sajtótájékoztatón Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere.

A szocialista politikus szerint a területrendezési terv a világörökségi terület településein egyértelműen tiltja egyebek mellett erőművek létesítését, és jelentősen korlátozza az ipari területek nagyságát. Mindeközben új munkahelyeket csak az ipar hozhat a térségbe - hívta fel a figyelmet. A polgármesterek az önkormányzatok decemberi ülésén terjesztik be szerdai kezdeményezésüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tállya kihátrál a világörökségből?

Ha a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága ellenőrző hatósággá válik, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállya megfontolja a kilépést a világörökség részét képező tokaji történelmi borvidék kultúrtájból - írta kedden az Észak-Magyarország.

MTI Tech

A világörökség része lehet a pannóniai limes

A világörökség része lehet a pannóniai limes; a pályázatot várhatóan 2010-ben nyújtják be, azt követően egy-két éven belül kaphatja meg a címet a Római Birodalom egykori határvonalának Magyarországra eső része - mondta Visy Zsolt, a világörökségi jelölés munkálataiban közreműködő történész.

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Duma Aktuál: 2020 legbénább bűnözői a police.hu-ról

Duma Aktuál: 2020 legbénább bűnözői a police.hu-ról