szerző:
MTI

Több mint 2200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények között - derült ki a ferencvárosi országgyűlési egyéni választókerületi bizottság hétfői ülésén. A tömeges hamisítás miatt - a vizsgálatra leadott ajánlószelvények több mint 70 százaléka hamisnak bizonyult - a három párt nem indulhat a választáson. A MSZZP színeiben a Tomcat néven ismer Polgár Tamás indult.

A bizottság az ügyben hivatalból feljelentést tesz a rendőrségen választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt. Több bizottsági tag szerint a történtek az okirat-hamisítás és a személyes adatokkal való visszaélés gyanúját is felvetik, ám, mint mondták, ennek megítélését a nyomozó hatóságokra bízzák. Elmondták, hogy az ajánlószelvény a választó személyes adatait is tartalmazza, így felmerül az is: az érintettek hogyan szerezték meg azokat a hamis dokumentumok kiállításához. A Humanista Párt képviselője szerint például "elterjedt törvénytelenség" az illegális választói adatbázisok használata.

A január 11-ére kitűzött időközi országgyűlési képviselő választáson a hamisítás miatt az MDF, a MIÉP és az MSZZP jelöltje nem indulhat. Dézsi Mihály, aki az MDF jelöltje volt, elmondta: miután más pártoknál is találtak hamis ajánlószelvényeket, méghozzá nagy számban, ez megerősíti azt a gyanújukat, hogy ismeretlen tettes visszaélt az adatbázisokkal és ezt kihasználva juttatta el a különböző szervezetekhez az ajánlószelvényeket, amivel bűncselekményt követett el. Az MDF vezető politikusait az MTI délelőtt nem tudta elérni. Az Állami Nyomda több mint háromezer ajánlószelvényt vizsgált meg, miután a bizottság ezt kezdeményezte. A tagok ugyanos a szelvények megtekintése után nem tartották kizártnak a fénymásolást vagy a sokszorosítást.

Az MTI által megkérdezett bizottsági tagok véleménye szerint fénymásolóval és nyomdai úton is készülhettek hamisítványok.

Azokból a szelvényekből, amelyeket az MSZZP jelöltjére töltöttek ki, 1.152 volt hamis, és mindössze 13 igazi. Az MDF 1.015 szelvénye közül 669 volt hamis (nem a feladattal megbízott nyomdában készült), a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415.

A helyi választási bizottság korábban hat jelöltet vett nyilvántartásba. Az időközi választáson így várhatóan (a bejelentkezés időrendi sorrendjében) a Humanista Párt (HP), az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM) és a Fidesz-KDNP indulhat.

A HP Várady Tibort, az SZDSZ John Emese fővárosi frakcióvezetőt, az MSZP Bánsághi Tamás ferencvárosi alpolgármestert, a Jobbik Szegedi Csanádot, az MKM Paulik Pétert Istvánt, míg a Fidesz-KDNP Bácskai János helyi választókerületi elnököt jelölte.

Gegesy Ferenc, aki egyben a IX. kerület polgármestere, szeptember közepén mondott le egyéniben szerzett parlamenti mandátumáról a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben és kilépett az SZDSZ-ből is.

Várady Tibor, a HP jelöltje a bizottsági ülés után  azt mondta: a hamisítási botrány súlyos visszásságokra mutat rá, amelyek a demokrácia alapjait veszélyeztetik. Az MDF érvénytelen ajánlószelvényei a politikai elit súlyos morális válságára utalnak, ezért elvárják a felelősség tisztázását. Közölte, kerekasztalt kezdeményeznek a "legálisan" jelöltet állítani tudó pártok, valamint a választási szakértők részvételével; ezen egyebek mellett áttekintenék az ajánlószelvény-gyűjtési rendszer más lehetséges változatait.

A Jobbik delegáltja, a vizsgálatot kezdeményező Novák Elődközleményében azt írta: a "látszólagos ajánlók" tanúkénti meghallgatása tisztázhatná azt a pletykát, ami szerint "az MSZP adott a csurkistáknak cédulákat a sajátjukból, pontosabban - a lebukás kockázatának csökkentése érdekében - csak azok adattartalmát juttatta el (...) a MIÉP-nek".

Az MTI-nek nyilatkozó választási szakértők szerint az elmúlt két évtized azt bizonyította, hogy az ajánlószelvény a lehető legalkalmasabb a visszaélésekre, ezért a rendszer újragondolásra érett. Utaltak arra, hogy más országokban kauciós rendszerrel (meghatározott pénzösszeg letétbe helyezésével) vagy elektronikus ajánlással oldják meg a jelöléseket.

 

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
"8-10 méterre repültek" - Elalvó sofőr okozhatott balesetet, két rendőr sérült

"8-10 méterre repültek" - Elalvó sofőr okozhatott balesetet, két rendőr sérült

Amíg Orbán a Fidesz sorsa miatt izgulhat Brüsszelben, Heller Ágnes a szocialista csúcsjelölttel vitázik

Amíg Orbán a Fidesz sorsa miatt izgulhat Brüsszelben, Heller Ágnes a szocialista csúcsjelölttel vitázik

Unokázós csalók: 17 éves fiút is elfogtak a rendőrök - videó

Unokázós csalók: 17 éves fiút is elfogtak a rendőrök - videó

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Magyar Telekom: összesen 26,068 milliárd forint osztalékra

Magyar Telekom: összesen 26,068 milliárd forint osztalékra

Magyarázza a minisztérium, miért nincs igaza a Velencei Bizottságnak

Magyarázza a minisztérium, miért nincs igaza a Velencei Bizottságnak