szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhalasztotta a két országos kereskedelmi rádió - a Sláger és a Danubius - idén novemberben lejáró koncessziójának megpályáztatását a médiahatóság - értesült az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtöki ülése után az egyik tagtól az MTI. Az ORTT elnöke szerint törvénytelen döntés született.

A médiahatóság tagjának közlése szerint - kétharmados többséggel felkarolva a Fidesz által delegált Szalai Annamária javaslatát - úgy döntöttek: addig nem lépnek az ügyben, amíg az Alkotmánybíróság nem hozza nyilvánosságra a decemberi médiatörvény-módosítás normakontrolljának eredményét. 

Álláspontom szerint a Testület többsége által meghozott döntés törvénysértő - fogalmaz a döntés kapcsán született pénteki különvéleményében Majtényi László ORTT-elnök. A hatályos jogszabályok alkalmazására köteles állami szervek, köztük az ORTT törvényes döntést kizárólag a médiatörvény hatályos rendelkezései szerint hozhat - írja az ORTT-elnök. Mivel az országos rádiós frekvenciákkal jelenleg rendelkező Danubius és Sláger rádiók műsorszolgáltatási jogosultsága 2009. november 19-én lejár, s a hatályos médiatörvény előírja, hogy a koncesszió lejárta előtt 12 hónappal meg kell pályáztatni a jogosultságot, ezt tavaly november közepén meg kellett volna tennie a testületnek, de az óév utolsó napján lejárt frekvenciamoratórium miatt erre most lett volna mód. A Testület köteles a pályázat kiírására - írja Majtényi, emlékeztetve arra, hogy a szerződés megújítása csupán egy ízben alkalmazható lehetőség, amellyel a két jelenlegi csatorna már korábban sikerrel élt.

Majtényi László még csütörtökön elmondta, kezdeményezni fogja a kérdés ismételt napirendre tűzését, és nem gondolja, hogy "örökkön örökké érvényben maradna" a most hozott döntés.

A parlament által négypárti egyetértésben, nagy szótöbbséggel elfogadott médiatörvény-módosítás lényege, hogy kétharmados többséggel az ORTT döntene ugyan a műsorszolgáltatási jog megújításáról, ám ezt nem a médiahatóság belső - kormánypárti és ellenzéki arányokat kiegyensúlyozó - metódusával, hanem a parlamenti frakciók létszáma alapján számítanák. További újdonság lesz a módosítás hatályba lépése esetén, hogy a súlyos törvényszegés a jogosultság megújításának kizáró körülménye lenne. Aláírás előtt a szöveget előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta december végén az államfő, aki akkor az információs és a sajtószabadságot illető aggályait hangoztatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Vége a frekvenciamoratóriumnak

Az év utolsó napján éjfélkor ér véget a több mint egy éven át érvényben lévő frekvenciamoratórium: a médiahatóság ismét oszthat ki hullámsávokat, illetve dönthet koncessziósdíj-csökkentési ügyekben.

MTI Tech

Jobban kell figyelni a frekvenciagazdálkodásra

Az információs társadalom kiteljesedésével az államnak egyre nagyobb figyelmet kell szentelnie a frekvenciagazdálkodásra - mondta Detrekői Ákos, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke.

MTI Itthon

Az ORTT felfüggeszti frekvenciapályázati döntéseit

A digitális átállásról szóló és a médiatörvény folyamatban lévő módosítása miatt átmenetileg felfüggeszti frekvenciaosztással kapcsolatos eljárásait az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - áll a médiahatóság szerdán elfogadott határozatában.

MTI Itthon

Jövő héten megpályáztatják a Danubius és a Sláger frekvenciáját?

Akár a jövő héten - azaz napokkal a moratórium január elsejei lejárta után - kiírhatja a pályázatot a két országos kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger frekvenciájára a médiahatóság, de a lépésre január végéig nagy valószínűséggel sor kerül - értesült az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) név nélkül nyilatkozó tagjaitól az MTI hétfőn azt követően, hogy az államfő aláírás helyett véleményezésre az Alkotmánybírósághoz utalta a pályázat nélküli újrázást lehetővé tévő törvénymódosítást.