Tetszett a cikk?

Fennakadásokat okozott az országban a közúti tömegközlekedésben a csütörtökre virradóra leesett ónos eső - országszerte csúszósak az utak, emiatt több baleset is történt. Csütörtök délutántól azonban már csak elvétve várható ónos eső az országban, inkább hószállingózásra számíthatunk. Cudar idő percről percre.

A Dunántúlon havazás váltja fel az ónos esőt, a kelet-északkelet felé húzódó csapadékzóna pedig elkezdett felszakadozni, ráadásul olyan területek felé közeledik, amelyeken fagypont feletti a hőmérséklet, így abból várhatóan már eső hullik. Jelenleg a Siófok-Pécs vonaltól nyugatra kell hóval számolni, noha a Kisalföldön például épp nem mérnek csapadékot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel, nem sokkal nyolc óra előtt a Dél-Dunántúlról is visszavonta a harmadfokú, piros riasztást és azt másodfokúra mérsékelte. Az országban jelenleg sehol nincsen harmadfokú riasztás, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön másodfokú, az ország többi részében elsőfokú a riasztási szint.

Jégpáncél Pécs utcáin. Van, aki kihasználja a lehetőséget
© MTI - Kálmándy Ferenc

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Menetrend szerint közlekednek a vonatok a GYSEV vonalain

Menetrend szerint közlekednek a vonatok a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. vonalain - tájékoztatta a társaság kommunikációs munkatársa csütörtökön az MTI-t. Stöckert Dávid elmondta: továbbra sincs fennakadás, a járatok Sopron és Győr, Sopron és Szombathely között, valamint a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalon menetrend szerint közlekednek. A GYSEV által üzemeltetett vonalhálózaton egyedül Körmend és Szombathely környékén havazott, de az időjárás ott sem okozott zavarokat a vasúti közlekedésben.

Napos idő lesz meg havazás

Csütörtökön kezdetben borult lesz az ég, később nyugaton felszakadozik a felhőzet. Pénteken nyugaton többnyire derült, napos időre van kilátás, keleten ugyanakkor nagyrészt erősen felhős lesz az ég, ott inkább csak késő délutántól csökken a felhőzet.

Csütörtökön eleinte többfelé, délutántól már csak keleten várható csapadék: délkeleten eső, másutt egyre inkább havazás valószínű. Pénteken keleten elszórtan fordul elő kisebb havazás, hózápor. Az északnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet keleten -2, nyugaton -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 2 fok körül alakul.

Sok sérültet láttak el a Péterfy Sándor utcai kórházban

A szokásosnál jóval több beteget, 172 sérültet láttak el a múlt éjjel az ügyeletes Péterfy Sándor utcai kórházban, ágyhiány miatt a budapesti intézmény a katasztrófavédelemtől kért tábori ágyakat - mondta a kórház ápolási igazgatója. Babonits Tamásné elmondta, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól ötven tábori ágyat kaptak, ezek közül 6 a traumatológiai osztályon, 21 pedig a kórház negyedik emeleti tanácstermében kapott helyet. Szükség esetén a többit is használják majd - tette hozzá.

Két útszakaszon teljes útzár Zalában

Teljes útzár mellett folyik a műszaki mentése egy-egy kamionnak a 86-os főúton és a 7401-es számú úton - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A 86-os főúton a 32-es és 33-as kilométer között, Zalalövő után, a kálócfai szerpentinen van útlezárás, ott egy éjszaka árokba csúszott kamion műszaki mentése zajlik. A 7401-es úton, Nagylengyel és Petrikeresztúr között ugyancsak teljes szélességében le kellett zárni az utat, szintén egy korábban kicsúszott teherjármű kiemelése miatt - közölte Csizmazia Péter sajtóreferens.

Sok a baleset

Az ónos eső és a fokozott jegesedés ellenére sincs megközelíthetetlen település délben, de sok a baleset, több megyében akadozik a buszközlekedés és a postai szolgáltatás.

87 ember törte össze magát Székesfehérváron

Csütörtök hajnalban és a múlt éjjel 12 akut műtétet végeztek el a Fejér Megyei Szent György Kórházban olyan sérülteken, akik elcsúszásos balesetet szenvedtek, napközben pedig 14 sérültet operálnak - tájékoztatta az MTI-t a traumatológia osztályvezető főorvosa. Jéhn Ákos elmondta: szerdán "nagyüzem" volt az ambulancián, 87 sérültet fogadtak és láttak el. A sérültek közül csupán egyvalaki szenvedett otthoni balesetet, 86-an az utakon kialakult jégpáncélon törték össze magukat.

Megállás nélkül dolgoztak a szakrendelő baleseti sebészeti szakrendelésén is, három rendelőben 140 sérültet láttak el. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 42 sérültet kellett felvenni a kórház baleseti sebészeti osztályára. Mivel ott este már telt ház volt, más osztályok üres ágyait is igénybe kellett venni. A jövő hétre nyolc elcsúszásos baleset sérültjének halasztható műtétjét jegyezték elő.

79 gép tisztítja a pesti utakat

Csütörtök délelőtt ismét eleredt az ónos eső Budapesten, ezért a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az utakra vezényelt hetvenkilenc munkagépet és háromszáz munkást - tájékoztatta az MTI-t a társaság. Közlésük szerint az újabb ónos eső elsősorban Budán és Pest magasabban fekvő részeiben okoz nagyobb gondokat. Az FKF a fő- és közösségi közlekedési útvonalak, hidak, felüljárók, az egészségügyi intézményekhez, továbbá a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak síkosságmentesítésén dolgozik, a mellékutakra csak ezek után kerülhet sor - írták. Közleményükben kiemelték, hogy Budapest közösségi közlekedése az újabb ónos eső ellenére zavartalan.

Nincs elzárt település

Nincs megközelíthetetlen település Magyarországon az ónos eső és a fokozott jegesedés ellenére sem - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem (OKF) szóvivője csütörtök délelőtt az MTI-nek. Tolnában, Baranyában és Somogyban sok olyan település van, amelyeket alsórendű utak kötnek össze; ezeket az utakat a helyi Volán-társaságok biztonsági okok miatt nem használják, és van olyan útszakasz is, amelyre a közútkezelő sem engedi be a járműveket. A települések azonban más útvonalakon megközelíthetők - közölte a szóvivő.

Túrázni is veszélyes

Élet- és balesetveszélyes a főváros környéki erdőkben túrázni a napokban esett ónos eső és jegesedés miatt; a Pilis magasabban fekvő részeit több mint egy centiméteres jégpáncél borítja - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. csütörtökön. A társaság arra kéri a kirándulókat, hogy semmiképpen se induljanak el túrázni. Mint írták, a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység turista- és sétaútjai járhatatlanok az egyre vastagabb jégpáncél miatt. A Rám-szakadék vagy a Vadálló-kövek térsége pedig egyenesen életveszélyes. 

A közleményben arra is kitértek, hogy az erdőállományban egyelőre nem okozott kárt az ónos eső. Tartani lehet azonban attól, hogy a fák ágain "egyre hízó jégpáncél" és a várható havazás miatt sok helyen úgynevezett jégtörés alakul ki. A legutóbbi komoly jégkár 2004 februárjában volt a térségben, akkor 15 ezer hektár erdő károsodott, mintegy 25 millió forintos többletkiadást okozva az erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt.-nek - olvasható a társaság közleményében.

Akadozó postai szolgáltatás a Dunántúlon

Akadozik a postai szolgáltatás a jeges utak miatt a Dunántúl több pontján, de egyik postahivatal sincs zárva - közölte a Magyar Posta Zrt. csütörtök délelőtt. Tomecskó Tamás szóvivő tájékoztatása szerint azok a postahivatalok, amelyeknek eddig ki kellett nyitniuk, kinyitottak, a kézbesítők beértek a munkahelyükre, de az csak később derül ki, hogy mikor tudnak elindulni a postákról. Hozzátette, hogy a postajáratok 20-40 perces késéssel járnak, a gondok elsősorban a Dunántúl déli és nyugati részét érintik.

1 2 3 4 5

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen