szerző:
MTI

Voltak furcsa előzményei a csepeli kettős gyilkosságnak, de a két elkövető motivációja érthetetlen, hiszen egyikük sem volt elbocsátva - cáfolja a korábbi értesüléseket Weszelovszky Károly, a Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány kuratóriumának elnöke. A férfi szerint a ravaszt meghúzó pedellus szinte a tettestárs szakmai igazgató testőrévé vált.

A csepeli kettős gyilkosság
Az őr ölt, az áldozat magnóra vette megölésüket.
Érthetetlen és megdöbbentő Deme Gábor feltételezett tette annak fényében, hogy bár az iskola vezetői észlelték, hogy hiányzik pénz a könyvelésből, és Demének ehhez köze lehet, mindenekelőtt mégis házon belül szerették volna ezt tisztázni vele; főként a meggyilkolt iskolaigazgató volt az, aki hangoztatta: nem akarja kettétörni a férfi életét - mondta az alapítványi iskola kuratóriumának elnöke. Weszelovszky Károly, a Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtóban megjelent téves információkat kívánta tisztázni, ezért nyilatkozott több orgánum mellett az MTI-nek.

Az ügy hátterével kapcsolatban elmondta: feltűnt az alapítványnak a múlt év végén, hogy néhány dolog nem megy zökkenőmentesen. Ezért december elején felkérte Takács Józsefet, az iskola igazgatóját, hogy számoljon be a kuratóriumnak az iskola működéséről. Tájékoztatást kért többek közt az elméleti és gyakorlati órákról, a tanárok túlóra-elszámolásairól, juttatásokról, gépkocsi-használatról. Takács József ezeket a kérdéseket átadta Deme Gábornak, aki szakmai igazgató volt, és az időközben felfüggesztett Kovács Ildikónak, a gazdasági felelősnek, hogy az eredményekről ők tájékoztassák a kuratóriumot.

A gyilkosság helyszíne
Miután letelt a kiszabott pár napos határidő, válasz pedig nem érkezett a két vezetőtől, az igazgató és helyettese Papp László maguk kezdtek el vizsgálódni. Ekkor derült ki, hogy valóban vannak hiányosságok, amit Takács József tisztázni szeretett volna Deme Gáborral. A meggyilkolt igazgató a tizenöt napos téli szünet előtt kérte el a könyvelést, és az alatt az egészet átnézte. Ekkor jutott bizonyos következtetésekre, amelyet egy találkozón kívánt megbeszélni Demével. Erre január 6-án került sor. Itt jelen volt Takács József, Deme, és az iskola jelenlegi megbízott igazgatója, Kosik György. (A gyilkosság másnap, 7-én este történt.)

Takács József ekkor előadta a problémát, amelyet Deme vitatott. A férfit már a téli szünet alatt felfüggesztették állásából a hiányosságok kivizsgálásáig. Nem igaz tehát az az állítás, hogy Demét elbocsátották volna - mondta Weszelovszky Károly. Sőt, nem az volt a céljuk, hogy rendőrségi ügyet csináljanak belőle. Épp Takács József volt az, aki a leginkább hangoztatta, hogy nem akarja kettétörni Deme életét. Ezért a vezetők azt is elfogadhatónak tartották volna, ha megegyeznek, és Deme visszafizeti a hiányt. Az elnök szerint hozzávetőlegesen 4-5 millió forintról van szó.

Három alternatívát is felajánlottak a férfinak arra esetre, ha valóban bebizonyosodott volna, hogy köze van a pénz eltűnéséhez: a bűnösség fokozatától függően visszaminősítették volna tanárnak, közös megegyezéssel távozott, vagy elbocsátották volna. Deme az első kettő mellett gondolkodott. Weszelovszky Károly épp emiatt tartja érthetetlennek a gyilkosságot, hiszen nem akarták a férfi vesszőfutását. Mint mondta: ő csak arra tud gondolni, hogy a rangra vágyó Deme Gábort már ez is sértette.

A bűntény másik érthetetlen momentuma a ravaszt meghúzó Kun Tamás tettének mozgatórugója. A férfi portásként dolgozott az iskolában, ahová túlkoros, nehezen kezelhető tanulók járnak. Többek közt az volt a feladata, hogy megakadályozza, hogy a diákok a szünetekben összeverekedjenek. Az elnök szerint nem igaz az a hír, hogy a férfi a csepeli rendőrkapitányság embere lett volna, ahogy az sem, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozott volna. Őrnek jelentkezett az iskolába és épp őt választották ki. Az sem igaz, hogy oktatói feladatokat látott volna el, egyfajta "pedellusként" tevékenykedett. Kun tette érthetetlen az elnök számára, őt ugyanis senki nem vádolta vagy gyanúsította az eltűnt pénzekkel kapcsolatban, és ezért - a hírekkel ellentétben - felfüggesztve sem volt. Betegszabadságon volt, amiért Takács József egy levél tanúsága szerint jobbulást és boldog új évet is kívánt neki.

Weszelovszky Károly elmondta: Demét és Kunt gyakran látták együtt, a férfi szinte testőrként követte Demét. Takács József elmondása szerint akkor is az iskola előtt várta Demét, amikor a január 6-i megbeszélés zajlott. A bizonyos január 6-i találkozó előtt furcsa esemény történt. Deme még 3-án "kikönyörgött" az igazgatótól egy találkozót másnap vasárnapra. Takács József nem egyedül ment, hanem Papp László és még két személy is volt vele. Ám hiába várták egy órán keresztül Demét, nem jelent meg. Szemtanúk a férfit azonban látták Kun Tamással az iskolához közeli buszmegállóban, amint elsiettek - mondta az elnök.

Az elnök a kuratórium tagjainak személyét ért vádakat is tisztázni szerette volna. Mint mondta: hazugság, hogy az iskola "egy MSZP közeli pénzmosoda" lenne, és hogy ő, vagy a kuratórium tagjai bármelyik párthoz kötődnének. Az iskolával kapcsolatosan anyagi javakban nem részesülnek. Különösen sérelmesnek tartja a Papp Lászlóval kapcsolatos találgatásokat, és kijelentette: nevelt fia még csak nem is szimpatizált egyik párttal sem. Hangsúlyozta: nem politikai leszámolásról van szó. Nagy Henrik, az alapítvány jogi képviselője elmondta: jogi lépéseket tesznek mindazon újságokkal, illetve televíziókkal szemben, akik politikai leszámolásként, illetve második Zuschlag-ügyként próbálják beállítani a két köztiszteletben álló tanár tragikus halálát.

Az elnök az iskola finanszírozásával kapcsolatban elmondta: kizárólag állami normatívából gazdálkodnak, évente körülbelül 120 millió forint a költségvetésük, ami úgy jön ki, hogy a 620 tanuló után fejenként 200 ezer forint jár az iskolának. Önkormányzati támogatást nem kapnak, hat év alatt egymillió forintot pályáztak meg sikeresen. Az intézményben általános iskolai és szakképzés zajlik. Az elnök kiemelte: az intézmény nem szegregált, és bár sokszor nehéz rendet tenni, a diákok tisztelik, megbecsülik tanáraikat. A gyerekek is gyászolnak: a gyilkosság óta nem történt verekedés és rendbontás - tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Csepeli gyilkosság: sikkasztás miatt is nyomoznak

Sikkasztás miatt nyomozást rendelt el a rendőrség abban a csepeli alapítványi iskolában, amelyben múlt szerdán agyonlőtték az intézményvezetőt és az egyik igazgatót - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

MTI Itthon

Csepeli gyilkosság: színjáték lehetett az egész tárgyalás

A budapesti rendőrfőkapitány, Tóth Gábor szerint valószínűleg nem indulatból gyilkoltak Csepelen - hangzott el az ATV pénteki Egyenes beszéd című műsorában a televízió tájékoztatása szerint. A kapitány szerint a beszélgetés csak színjáték lehetett.

MTI/HavariaPress Itthon

Tanárt és intézményvezetőt végeztek ki a csepeli iskolában

Takács József iskolaigazgatót,a csepeli önkormányzat szocialista frakciójának helyettes vezetőjét, a korábbi alpolgármestert, és Papp László igazgatóhelyettest gyilkolta meg tegnap este egy símaszkot viselő személy a csepeli Széchenyi út-i iskolában. A rendőrség személyes ügyet sejt a tragédia hátterében. Értesülések szerint az iskola vezetőit előző nap életveszélyesen megfenyegették.

MTI Itthon

Csepeli kettős gyilkosság: kizárták a pártból Deme Gábort

Az MSZP csepeli szervezete hétfőn megtartott rendkívüli taggyűlésén kizárta a pártból Deme Gábort, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola elbocsátott gazdasági igazgatóját, az intézményben múlt szerdán történt kettős gyilkosság után - közölte Tóth Mihály, az MSZP csepeli szervezetének elnöke.

MTI Itthon

Csepeli kettős gyilkosság: nem vall a gyanúsított

Megtagadta a vallomástételt az a biztonsági őr, aki a gyanú szerint szerdán egy csepeli iskolában lelőtte az intézmény igazgatóját és annak helyettesét. Tettestársát, a gazdasági igazgatót a nyomozók többször kihallgatták - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. Az őrizetbe vett két férfi előzetes letartóztatásáról ma dönt a bíróság.

OS Itthon

A csepeli gyilkos nem volt biztonsági őr

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara szerint a csepeli iskolai kettős gyilkossággal vádolt, hol "gondnoknak", hol "biztonsági őrnek" nevezett férfi nem volt vagyonőr.

MTI Itthon

Lelőttek két embert egy csepeli iskolában

Az intézmény vezetője és az egyik ott dolgozó tanár az áldozata a szerda esti csepeli kettős gyilkosságnak, amely a Széchenyi utcai alapítványi intézményben, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában történt. Budapest rendőrfőkapitánya ötmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel az ügyben.

hvg.hu Itthon

Az őr ölt Csepelen, az áldozat magnóra vette meggyilkolásukat

Két embert vettek őrizetbe a csepeli kettős gyilkosság miatt: a bűncselekmény során megsérült biztonsági őrt és a tanintézmény gazdasági igazgatóját - közölte a rendőrség. A nyomozók szerint brutális kivégzés történt, amelyet a biztonsági őr hajtott végre. Az egyik áldozat magnója rögzítette a gyilkosságot.

MTI Itthon

Csepeli kettős gyilkosság: csütörtökön megkezdődhet a tanítás

Ülést tartott kedden a Csepel-Sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány kuratóriuma - értesült az MTI egy neve elhallgatását kérő forrástól, aki elmondta: csütörtökön valószínűleg újra megkezdődhet az oktatás abban az épületben, ahol a brutális kettős gyilkosság történt.

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Kovács András Péter végleg leszámol a magyar egészségüggyel

Kovács András Péter végleg leszámol a magyar egészségüggyel

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt