szerző:
MTI

Újabb feljelentést tett a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, aki "egy vidéki város fideszes polgármesterét lehetséges felbujtóként jelöli meg egy államtitoksértéssel összefüggésben" - jelentette be Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az atv.hu portálon kedden, válaszul egy olvasói kérdésre, amelyben arról érdeklődtek, hol tart az UD Zrt. ügye.

A miniszter válaszában emlékeztetett arra, hogy az UD Zrt.-vel kapcsolatos feljelentést a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója tette a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján. Szilvásy György szerint a hivatal gyanúját a telefonlehallgatások támasztják alá, ezek képezhetik a nyomozás alapját. 
   
"Elmondhatom, hogy az elmúlt időszakban az NBH vezetője egy újabb feljelentést is tett, amely egy vidéki város fideszes polgármesterét lehetséges felbujtóként jelöli meg egy államtitoksértéssel összefüggésben" - fogalmazott a politikus.
   
A miniszter egy másik, az UD Zrt. ügyére vonatkozó kérdésre válaszolva megerősítette, hogy létezik egy olyan polipszerűen működő, árnyék-titkosszolgálat, amely alapvetően üzleti megrendelésre dolgozik, és megbízásainak egy részét törvénytelen eszközök alkalmazásával teljesíti a gyanú szerint. 
   
"Ennek a szervezetnek a vezetői kapcsolatban állnak egyes fideszes politikusokkal. Sőt, egyikőjük olyan feladatot is ad egy alkalommal, amelynek teljesítése törvényes úton megkérdőjelezhető" - fogalmazott Szilvásy György, aki szerint ezeket az állításokat a rendőrségi feljelentés mellékleteként átadott - az NBH által törvényesen elrendelt - telefonlehallgatások bizonyítják.
   
A Népszabadság szombati számában számolt be arról, hogy az NBH még tavaly ősszel feljelentette Meggyes Tamás országgyűlési képviselőt, Esztergom fideszes polgármesterét. A lap információi szerint feljelentői azzal gyanúsítják Meggyest, hogy "ismeretlen forrásból megszerezte esztergomi munkatársainak, helyi gazdasági, politikai ellenfeleinek mobilhívás-listáit". A lapnak nyilatkozó polgármester azt mondta: soha nem volt a kezében senkinek a híváslistája. 
   
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője annyit mondott, hogy kaptak egy olyan tartalmú feljelentést, amely a polgármester személyét érinti, ezt csatolták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő, hivatali visszaélés miatt indult nyomozáshoz. 
   
Az ügyészség azután indított nyomozást, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda - az UD Zrt. ügyével összefüggésben - feljelentést tett "két, a rendőrség hivatásos állományába tartozó személy ellen, akik hivatali helyzetükkel visszaélve személyes adatokat tartalmazó iratoknak a rendőrségről való kijuttatásában működtek közre". Skoda Gabriella kedden erről azt mondta, hogy az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomoznak.
   
Nincs gyanúsítottja a Nemzeti Nyomozó Irodánál zajló nyomozásnak sem - közölte a szervezet szóvivője. Bartha László a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el részleteket az eljárásról. 
   
Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán - összesen hat helyszínen - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást az NNI szeptember 10-én. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. 
   
Az UD-ügy azután kapott nagy nyilvánosságot, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A hangfelvétel monogrammokat tartalmazó leiratát az MDF elnöke a sajtó rendelkezésére bocsátotta.
   
A bűnügy kapcsán ülésezett korábban a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György akkori közleménye szerint egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését". 
   
Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban korábban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki őt a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Onnan a kormányváltás után, 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az UD Zrt. jogi lépéseket tervez az MSZP ellen

Jogi lépéseket tervez az UD Zrt. az MSZP ellen, miután a kormánypárt bejelentette, hogy politikai akcióba kezd, és valamennyi szervezetét felkérte: tegyen fel kérdéseket az adatgyűjtési ügyben érintett UD Zrt.-vel kapcsolatban a fideszes többségű megyei jogú városok és megyei közgyűlések vezetőinek - közölte a cég jogi képviselője csütörtökön.

MTI Itthon

Hallgat a rendőrség az UD Zrt. ügyében, még gyanúsított sincs

A vállalkozást képviselő ügyvéd nem tud arról, hogy az UD. Zrt. ügyében a rendőrség mit végzett. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre hallgat. Az eljárás megindulása óta csaknem két hónap telt el. Gyanúsított még nincs - így foglalja össze a szombati Népszabadság az ügy eddigi állását.

hvg.hu Itthon

Manipulálhatták-e az UD Zrt. számítógépeit?

Manipulálhatják azokat az adathordozókat, amelyeket a megfigyelési ügybe keveredett UD Zrt.-nél tartott házkutatásnál foglaltak le – állította több ízben a biztonsági cég vezetője. Az ezzel kapcsolatos panaszt az ügyészség elutasította, mondván: a házkutatások és az adathordozók lefoglalása is törvényes volt. A hvg.hu annak járt utána, a hatóságok milyen módon foglalhatnak le adathordozókat, hogyan vizsgáltatják azokat, és lehetőség van-e a bizonyítékok utólagos manipulálására.

Elmarad a Budapest Bár koncert-cirkusza

Elmarad a Budapest Bár koncert-cirkusza

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

A brunei szultán mindenben az egyedit szerette: mint ez a 6 méteres Range Rover limuzin

A brunei szultán mindenben az egyedit szerette: mint ez a 6 méteres Range Rover limuzin

A fagyi visszanyal: már a szállodásoknak is fáj a sok üdülési jog

A fagyi visszanyal: már a szállodásoknak is fáj a sok üdülési jog

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Balavány György: Nem győztük le és vágtuk zsebre az oroszlánt

Balavány György: Nem győztük le és vágtuk zsebre az oroszlánt