szerző:
hvg.hu

Történelmi paktum felrúgásáról beszélt Orbán Viktor Bécsben a Húsz évvel a rendszerváltás után” címmel tartott rendezvényen, amelynek résztvevőitől – a volt magyar miniszterelnök mellett Timothy Garton Ash brit történész, Adam Michnik a lengyel Gazeta Wyborcza feőszerkesztője és Szászország egykori miniszterelnöke, Kurt Biedenkopf foglaltak helyet a színpadon – megtelt vasárnap délelőtt a Burgtheater nézőtere.

Orbán az osztrákokat is a megingott
paktum részesének tartja
© MTI - Beliczay László
Orbán később sajtóértekezleten is kifejtette, hogy mi volt ez a történelmi egyezség a rendszerváltás hajnalán: Kelet-Európa privatizációt vállalt, átengedte megvásárlásra Nyugat-Európának a legprofitálisabb gazdasági szeleteket, például a bankrendszert, lehetővé tette, hogy olyan piacokra jöjjenek be a nyugat-európai cégek, ahol garantáltan jutottak nyereséghez, például a közszolgáltatásokban, függetlenül attól, hogy van-e válság vagy nincs. A megállapodás másik fele az volt, hogy a nyugat-európaiak vállalták a térség pénzügyi renszerének működtetését, továbbá ígérték, hogy amennyiben jó feltételeket ajánlunk, akkor nem állítanak korlátot a Magyarországra érkező, munkahelyeket teremtő beruházások elé.

Orbán kifejtette, hogy a Nyugat a mostani válságkezeléssel megszegi a paktumot. Önmagában azzal, hogy bankjait államosítja, és pénzzel látja el őket, hátrányos helyzetbe hozza a pénzügyi versenyben a közép-európai bankokat, eltérítve a piaci versenyt a normális működéstől. Az egyik országban a bankok óriási tőkét kapnak, a másikban viszont semmit. Ezzel aztán a még talpon lévő magyar pénzintézetek is versenyhátrányba kerülnek.

Ebbe a problémakörbe sorolta a Fidesz elnöke, hogy a nyugati bankok által megvásárolt magyar leánybankok nem kapnak pénzt. Akörül vita folyik, hogy a bankok a begyűjtött betéteket kiviszik-e az országból, Orbán szerint ezt nehéz megállapítani, hiszen nem látunk bele a pénztárcájukba, viszont a gyanút sem lehet teljesen kizárni. Tény viszont szerinte, hogy pénz nem érkezik be az országba. „Pedig amíg a bankrendszer hasznot hozott, a külföldi bankok a profitot mindig zsebre tették.”

A volt miniszterelnök a Nyugat kötelességének mondta a korábban kötött megállapodás betartását, nevezetesen azt, hogy pénzzel, euróval kell ellátni a magyar bankrendszert. Különben a történelmi megállapodás felborul, az európai építkezés megszűnik. A közép-európai vezetők választ várnak arra a kérdésre - ezért járt Orbán a minap Lengyelországban és Csehországban - , hogy nyitott gazdaság fenntartása mentén halad az Európai Unió vagy protekcionizmussal, védekező intézkedésekkel igyekszik minden tagország megvédeni azt, amije van. „Vizválasztónál vagyunk” - aminek súlyát szerinte a magyar politikai vezetés nem is érzékeli. Orbán páneurópai szintű közröhejnek tartja, hogy miközben mindenki elismeri, hogy Magyaroszág most van súlyos válságban, s azonnali lépéseket igényel, olyan kormányelőterjesztések látnak napvilágot, amelyek 2016-ra próbálnak majd valamit változtatni az európai gazdasági rendszeren.

„Gyors cselekvésre, adócsökkentésre épülő bátor gazdasági csomagra van szükség, amely megadja azt a reményt, hogy van értelme az előttünk álló gazdasági nehézségeket elviselni, mert utána képesek vagyunk egy versenyképes, működő és elfogadható gazdasági életet adó rendszert felépíteni.” A hvg.hu kérdésére Orbán megemlítette, hogy az osztrákok is részei a megingott paktumnak, a magyar bankrendszer tekintélyes része az ő kezükben van, és nem adnak pénzt. A Fidesz elnöke európai összefogást sürget, jövő hét pénteken Angela Merkelt próbálja majd együttműködésre bírni.

Rögtönzött sajtóértekezletén a volt miniszterelnök még egy felrúgott paktumról beszélt, szerinte már 1989-ben egyezség született arról, hogy a korábbi korszakkal ellentétben a Magyarország által felvett külföldi hiteleket nem fogyasztásra, hanem a gazdaság fejlesztésére szabad csak fordítani. Orbán szerint 2002-ben a szocialisták letértek erről az útról, s a mostani IMF-hitelnek is az a baja, hogy abból a gazdaság nem nyer forrásokat, a pénz a korábbi hitelek törlesztésére megy. „Forráshoz kell jutni, akár hitelből, akár adócsökkentésből! Nem az a kérdés, hogy veszünk-e fel hitelt, hanem hogy azt mire fordítjuk.” – hangoztatta az osztrák nemzeti színházból távozóan Orbán Viktor.

Földvári Zsuzsanna
Bécs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Orbán: az EU válságkezelése hátrányos Közép-Európa számára

Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak változtatnia kell a Közép-Európa számára rendkívül hátrányos válságkezelési lépésein, és a térség bankjait euróhoz kell juttatnia - mondta pénteken telefonon a Fidesz elnöke, miután Varsóban Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tárgyalt.

Donald Trump megmagyarázta, miért tűnik sárgának, de remélhetőleg csak viccelt

Donald Trump megmagyarázta, miért tűnik sárgának, de remélhetőleg csak viccelt

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red

Hármas baleset történt az M0-son

Hármas baleset történt az M0-son

Közel félmilliót ér az öttalálatos szelvény a hatos lottón

Közel félmilliót ér az öttalálatos szelvény a hatos lottón

Tarlós azt vizsgálná, mi volt Karácsony felelőssége a patkányirtás-tender eredményében

Tarlós azt vizsgálná, mi volt Karácsony felelőssége a patkányirtás-tender eredményében