szerző:
MTI

Az adótörvények módosításával két tucat most adómentes természetbeni juttatás megadóztatását kezdeményezi a kormány, míg mintegy nyolcvan juttatás adómentes maradna; más juttatások - például a családi pótlék - az adóalapot növelnék "adóterhet nem viselő járandóságként". Az MTI információi szerint főként ezek tételek válthatnak ki vitát az MSZP-frakcióban, amely alapvetően támogatja a kormány adócsomagját.

A múlt héten a parlamentnek benyújtott adójavaslat szerint a kormány kezdeményezi, hogy jövő évtől két tucat - most adómentes - természetbeni juttatás legyen adóköteles fele részben. 
   
E juttatások között nemcsak az üdülési csekk, az internethasználat, a helyi utazási bérlet, étkezési utalvány szerepel, hanem a kabinet ide sorolná egyebek mellett az egészség-, és önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást, valamint a magán-nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést. Megadóztatná a kabinet az iskolakezdési támogatást, a ruházati költségtérítést, de a közjogi méltóságok és egyes miniszterek által nyújtott vendéglátást, ajándékot is. A részben adókötelessé váló juttatások esetében az adómentes rész a juttatás 50 százaléka.
   
A családi pótlék 2009. szeptember 1-től, az anyasági támogatás a 2010. április 1-je után született gyermekekre vonatkozóan lenne "adóterhet nem viselő járandóság", amely azonban növelné az adóalapot. 2010-től ebbe a kategóriába tartozna a lakásépítési kedvezmény és a fiatalok otthonteremtési támogatása, a lakáscélú munkáltatói támogatás, a szépkorúak jubileumi juttatása, a közhasznú alapítványok juttatása oktatásra, kultúrára, valamint a katonai, rendőri oktatási intézmények hallgatóinak illetménye, juttatása.
    
A fiatalok otthonteremtési támogatásának, a szocpolnak az összegét 2 év türelmi idő eltelte után - tehát először 2012-ben - 5 évre elosztva kellene az adóalap megállapításakor figyelembe venni. 2010-től a családi kedvezmény kivételével megszűnnek az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmények. 
   
A javaslat szerint kikerülne az adómentes körből, és teljes egészében adóköteles lenne a napidíj, a falusi vendéglátás jövedelme, egyes állami kitüntetésekhez kapcsolódó pénzjutalom, illetve a pedagógusok, közüzemi dolgozók szakkönyvvásárlási költségtérítése, valamint a katonák, rendőrök lakhatási költségtérítése is. Ide tartozna az üzemanyag-megtakarítás is, most ugyanis adómentesen fizethető ki az elszámolási norma és a tényleges költség közötti különbözet.
   
A kormányzati tervek szerint mintegy nyolcvan juttatás adómentes marad. Például a gázár- és távhő támogatás, a rendszeres szociális segély, a munkaruházat, a lakás-előtakarékosság állami támogatása, a kártérítés, a szociális ellátás, az otthonteremtési támogatás.
   
Az indoklás szerint az adókedvezmények és adómentes jövedelmek rendszerének átalakítása az előző években megkezdett egyszerűsítő és az adóbázis szélesítésére vonatkozó lépések része.  
  
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Cégautóadó: kik járnak rosszabbul és kik mentesülnek?

Legyen igazságosabb és átláthatóbb – ez volt a kormányzat szándéka a február 1-jétől bevezetett új cégautóadó-rendszerrel. Ám ez sem mentes a méltánytalanságoktól, például az egyéni vállalkozók egy része rosszabbul járt. Hogyan ellenőriz az APEH és alkotmányos-e ez a típusú vagyonadóztatás?

MTI Itthon

A Fidesz adókat csökkentene

Csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját és a benzin jövedéki adóját a Fidesz - jelentette be Szijjártó Péter pártszóvivő.

MTI Gazdaság

Reformszövetség: kiadás- és adócsökkentés kell

Az államháztartás kiadásainak jelentős csökkentését és az adóterhek mérséklését javasolja a Reformszövetség az ország további gazdasági lemaradásának megakadályozása és felzárkóztatása érdekében.

Vállalkozás

Cafeteria: mi lesz, ha megadóztatják?

Módosítható-e a cafeteria-szabályzat, ha megadóztatják a béren kívüli juttatásokat? Mit kell tudni az iskolakezdési támogatásról? Az értékhatárok változása hogyan és kit érint? Az Adózóna cafeteria-szakértője, Domonkos Rita, a Sodexo munkatársa válaszol az olvasók kérdéseire.

MTI Vállalkozás

PM: még nincs döntés az adócsomagról

A Pénzügyminisztérium (PM) több adóváltozatot készít a kormány számára, döntés még nincs, az adócsomag várhatóan a február 16-i parlamenti ülésen válik ismertté - mondta Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke, miután hétfőn reggel az Index internetes portál ismertette a birtokába került adójavaslat-csomagot.

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Új választást követel az ellenzék Csepelen

Új választást követel az ellenzék Csepelen

Mit adhat a vállalati képzés?

Mit adhat a vállalati képzés?