szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiss Péter, az MSZP alelnöke a párt elnökségi üléséről távozóban azt mondta a helyszínen várakozó újságíróknak szombat délután: nagyon reméli, hogy az egyeztetések eredményesek lesznek.

A politikus nem válaszolt az újságírói kérdésekre, amelyek között az is szerepelt, hogy vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget. Kiss Péter annyit mondott: tart a párt elnökségi ülése, egyeztetnek a megyei elnökökkel, és várhatóan a frakció is összeül még a nap folyamán. Az MSZP székházánál továbbra is sok az újságíró, egyelőre nem engedik be őket az épületbe.

Az üvegajtón keresztül látható, hogy jelen van Bajnai Gordon fejlesztési miniszter aki nem tagja a pártnak, és akinek neve korábbi sajtóhírek szerint szintén felmerült, mint esetleges miniszterelnök-jelölt. Az ülésről távozó Tukacs István elnökségi tag az újságíróknak annyit mondott: egyeztetünk tovább, változatlanul.

Gyurcsány állítólagos lemondása

Délelőtt az elnökségi ülésről kiszivárgott, hogy Gyurcsány Ferenc feladja pártelnöki pozícióját, kormányfőnek pedig (egyes források szerint pártelnöknek is) Gráf József agrárminisztert javasolja. A hírt hivatalosan nem erősíttték meg, NyakóIstván szóvivő azonban délután annyit elmondott, Gyurcsány álláspontja szerint nem válhat ketté a miniszterelnöki és az MSZP elnöki pozíció. A sajtóhírekre reagálva Nyakó azt közölte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök továbbra is fenntartja álláspontját, hogy "ha egy pártból jön a miniszterelnök, akkor egyben ő legyen a párt elnöke is". Hozzátette: a kormányfő szerint nem szabad kialakulnia két hatalmi centrumnak egy párton belül.

A szóvivő elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc mindezt alkalmazta saját helyzetére is, arra gondolva, hogy amikor kormányon van egy párt, akkor a párt vezetése és a miniszterelnöki pozíció ne váljon ketté. Ezt a felvetést az országos elnökség nem tartotta aktuálisnak - tette hozzá. Sajtóinformációk szerint az MSZP elnökségi ülésén Gyurcsány Ferenc felajánlotta, hogy lemond a pártelnöki posztról.

Az MSZP-nek az a célja, hogy szélesebb politikai támogatással rendelkező kormány alakuljon - mondta Nyakó István. Hozzátette: ezt fogják javasolni az MSZP megyei elnökeinek, akik délután négy órától közös konzultációt tartanak az országos elnökséggel. Az MSZP tudomásul vette, hogy az SZDSZ jelöltje, Bokros Lajos nem vállalja a jelöltséget. Döntések a megyei elnökökkel tartott konzultáció után várhatóak. Az MSZP Országos Elnöksége  szombat reggel kilenc óra óta ülésezik a párt országos központjában.

Fodor nem kommentált

Nem kívánta kommentálni a miniszterelnök-jelölés körül kialakult helyzetet Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szombat délután. Kóka János frakcióvezető szerint Magyarországnak megoldásra van szüksége, mert a válság egyre mélyül. Az Ellenzéki Kerekasztal 20. évfordulóján rendezett budapesti eseményre érkező Fodor Gábor arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan értékeli Bokros Lajos nyilatkozatát, miszerint nem vállalja a jelöltséget, és milyen megoldást lát a helyzetre, úgy válaszolt: "az ellenzéki kerekasztalról fogunk beszélgetni". A szintén a rendezvényre érkező Kóka János az MTI-nek azt mondta: a szocialista pártnál a helyzet óráról-órára változik, de Magyarországnak megoldásra van szüksége, mert a válság egyre mélyül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!