szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP és az MDF csak az európai parlamenti (EP) választások kampányának lezárultával közli, hogy mennyit költött, a Fidesz legfeljebb 100 millió forintot, míg az SZDSZ körülbelül 100 millió forintot szán a kampányra, a KDNP-nek nem lesz önálló választási kasszája, mivel jelöltjei a Fidesz EP-listáján szerepelnek, s a kampány is közös lesz - közölték a parlamenti pártok.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a kampány végeztével, amikor "megvan a kassza", állnak majd azzal a nyilvánosság elé. Utalt arra, az MSZP törvényi kötelezettsége, hogy költségvetésével elszámoljon az Állami Számvevőszék felé, ezt az elszámolást nyilvánosságra hozzák a Magyar Közlönyben. A szóvivő megjegyezte, hogy azok a pártok, amelyek eddig a kampányköltségek csökkentése mellett érveltek az európai parlamenti választások előtt, már régen kampányolnak gigaposztereken. A szocialista párt májusban kezdi hivatalosan a kampányt, de már gyűjti az ajánlószelvényeket és Göncz Kinga, a párt EP-listájának vezetője személyesen is felhívott legális adatbázisból származó telefonszámokat.

A Fidesz maximum 100 millió forintot költ el a kampányban. Nyitrai Zsolt, a Fidesz politikusa közölte, nem értenek egyet azzal, hogy nincsen költési limit az EP-kampányban. Ezért javasolták korábban a Fidesz által kezdeményezett ötpárti tárgyaláson, hogy pártonként 100 millió forintban korlátozzák az európai parlamenti választások kampánykiadásait és rövidítsék 30 napra a kampányidőszakot. Az utolsó pillanatig bíznak abban, hogy a pártok képesek lesznek megállapodni erről, a Fidesz viszont ettől függetlenül tartja magát saját javaslatához, maximum 100 millió forintot költ el, a klasszikus politikai hirdetéseken alapuló kampányt pedig csak májusban kezdi el.

Fidesz korábban ötpontos csomagot javasolt: e szerint bevezetnék a kampányszámlát és pártonként 100 millió forintban határoznák meg az EP-választási kampányban elkölthető pénzt. Emellett gátat szabnának a közpénzből folytatott kormányzati kampánynak, valamint a jelenlegi 72 nap helyett 30 napra korlátoznák a kampányidőszakot, amely alatt a kereskedelmi médiumokban nem lehetne politikai hirdetést közzétenni.

Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szóvivője közölte, hogy mivel jelöltjei a Fidesz EP-listáján szerepelnek, s a kampány is közös lesz, a pártnak önálló választási kasszája sem lesz.

Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke azt mondta, hogy a párt kampányköltségvetése körülbelül 100 millió forintos nagyságrendű lesz, de pontos adatot majd csak a kampány lezárultával tudnak mondani.

Az MDF még annyit sem fordít az európai parlamenti választások kampányára, mint az országgyűlési választások kampányára - mondta Viniczai Tibor, a párt kampányfőnöke. Csak a kampány lezárulta után tudja pontosan megmondani, hogy mennyibe került az EP-kampányuk.

Tóth Zoltán választási szakértő korábban elmondta: az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az európai parlamenti választáson induló pártok mennyit költhetnek a kampányukra. A szakember ezzel összegfüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP-választáson nem érvényes az országgyűlési választásokra vonatkozó szabályozás, amely jelöltenként egymillió forintos keretet biztosít.

Mint elmondta, konkrétan a június 7-ei EP-választási kampányhoz állami költségvetési támogatást nem kapnak a pártok, saját belátásuk szerint dönthetnek arról, mennyit költenek jelöltjeik illetve pártjuk népszerűsítésére. Tóth Zoltán szerint ebben a helyzetben a pártok számára "erkölcsileg irányadó" az országgyűlési választás kampányszabályozása lehet. A mostani EP-választáson a pártok a listáikon legfeljebb 66 jelöltet állíthatnak, közülük az első 22 kerül fel a szavazólapra. (Magyarország összesen 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Lamperth feladatot kap: az EP-kampányt irányíthatja

Az MSZP elnöksége felkérte Lamperth Mónika elnökhelyettest, hogy az európai parlamenti kampány politikai irányítója legyen - tájékoztatta az MTI-t Nyakó István szóvivő az elnökség kedd esti ülése után.

MTI Itthon

Az MSZP május 1-jén kezdi a kampányt

Május 1-jén kezdi meg az MSZP az európai parlamenti választási kampányt, amelynek főszereplője Göncz Kinga listavezető lesz - közölte Lamperth Mónika, a kampány politikai irányítója szerdán az MTI-vel. A politikus beszélt arról is, hogy a szocialisták takarékos, informatív, mozgósító kampányt folytatnak.

MTI Itthon

Dávid: Bokros nem csak gombnyomogató lesz

Az MDF olyan embert juttat az Európai Parlamentbe Bokros Lajos személyében, aki nem csak "gombnyomogató" lesz, hanem meghatározó szereplője a válság megoldásának - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön Budapesten, a Deák Ferenc Közéleti Klub által szervezett vitaesten.

MTI Itthon

EP-kampánypénzek: határ a csillagos ég

Az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az európai parlamenti választáson induló pártok mennyit költhetnek a kampányukra - mondta Tóth Zoltán választási szakértő.

MTI Világ

Rekordmértékű távolmaradás várható az EP-választáson

Rekordnagyságú, 66 százalékos távolmaradás várható az európai parlamenti (EP)választásokon az Európai Unió tagállamaiban. Magyarországon 27 százalékos részvételi arányt jelez az Eurobarométer legfrissebb felmérése, amelyet hétfőn ismertetett a Libération című francia napilap.

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra