szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP frakciója még a héten törvényjavaslatot nyújt be a holokauszt tagadásának büntethetőségéről - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

A szocialista pártelnök úgy fogalmazott: egy tőről fakad az indulat, ami egykor gyilkolt, és ma gyilkol Magyarországon. Felszólalásában párhuzamot vont a romákat ért támadások és a holokauszt tagadása között.

A holokauszt tagadását tiltó törvény fellépne azért, hogy sem életében, sem halálában ne lehessen senkit kiiktatni a nemzetből. A frakcióvezető-helyettes azt mondta, várja, hogy megszólaljanak a Jobbikkal az önkormányzati választásokon együttműködő fideszes és KDNP-s szervezetek.

Lendvai szerint nem elvont történelmi vita folyik, a Jobbik alelnöke korábban bűnös módon tért ki a holokausztra vonatkozó kérdés elől, s azt mondta, nincs álláspontjuk a holokausztról, azt rábízzák a történészekre. Azt kérte a képviselőktől, ne maszatolják el a törvényjavaslat szövegét annyira, hogy ne az derüljön ki belőle: senkit nem engednek lesodorni Magyarország térképéről.

Hiller István, az oktatási tárca vezetője válaszában kifejtette: alapdolgokban demokraták között nincs megalkuvás, nem kell kompromisszumot kötni, erőlködni. Mi, a magyar parlament képviselői pedig demokratának valljuk magukat - jelentette ki. A XX. század emberellenes bűncselekménye, a legaljasabb módon végrehajtott gyilkossága évtizedek és évszázadok múlva is emberi szégyen. Számos országban a holokauszt tagadása bűn, és mindenütt a világon morális vétek és bűn.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Holokauszttagadók demonstrációja a Várban

Holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetek, köztük a Magyar Gárda 60 fős egysége szombat délután a budai Várban, a német nagykövetség előtt.

MTI Itthon

A rendőrség szerint ellentmondásosak a rendőrség intézkedései

Ellentmondásosnak találta az országos rendőrfőkapitány a fővárosi rendőrség nyilatkozatait és intézkedéseit a holokauszttagadó demonstrációval kapcsolatban; ezért arra utasította a rendezvények biztosításában résztvevő parancsnokokat, hogy a jövőben legyenek körültekintőbbek.

MTI Itthon

A Magyar Gárda főkapitányát izgatással gyanúsítják

Közösség elleni izgatás gyanúja miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság két férfi ellen, akik szombaton a budai Várban tartott rendezvényen mondtak beszédet - közölte a rendőrség. A két férfi Dósa István, a Magyar Gárdából kivált Magyar Gárda "Őrző" szárnya főkapitánya és Domokos Endre János, a szélsőjobboldalon ismert vezető, a betiltott Vér és Becsület Egyesület egykori ügyvezetője.

MTI Itthon

Riasztás a holokauszttagadók és a rasszista eszmék miatt

Az antiszemitizmus és a holokauszttagadás miatt szóló riasztócsengőt meg kell hallani, az utóbbi időben ugyanis többen tudatosan és ismétlődően nyúlnak a rasszizmus elhasznált, poshadt levegőjű eszméihez - mondta a Simon Wiesenthal-díjak vasárnapi budapesti átadásakor Harsányi László, a Nemzteti Kulturális Alap bizottságának elnöke.

MTI Itthon

Fodor: a Jobbik neonáci párt

A Jobbik neonáci párt, ezt bizonyította a múlt hétvégi - holokauszttagadó - megmozdulás is - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke kijelentette, hogy a Magyar Gárda a Jobbik párthadserege, méghozzá olyan párthadsereg, amelynek léte alkotmányellenes.

MTI Itthon

A TASZ nem büntetné a holokauszttagadást

Nem tartja kívánatosnak a holokauszt tagadásának büntetését a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet; közleményükben úgy fogalmaztak: az ilyen beszédet nem büntetni kell, hanem egyértelművé tennie, hogy aki ilyet mond, az kiírja magát a demokratikus közéletből.

MTI Itthon

Törvényes volt a biztosítás a holokauszttagadó rendezvényen

A Népszabadság értesülése szerint a Bencze József országos rendőrfőkapitány utasítására indított belső vizsgálat során megállapították, hogy törvényes és szakszerű volt a budai Várban április 18-án tartott szélsőjobboldali demonstráció rendőri biztosítása.

MTI Itthon

Holokauszttagadás: egy hetet kapott a BRFK

Egy hetet kapott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy elkészítse a hétvégi holokauszttagadó demonstrációval kapcsolatos, mindenre kiterjedő jelentését az országos rendőrfőkapitánynak - közölte újságírókkal Tóth Gábor, a BRFK vezetője kedden.

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában