szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovákiai magyar református egyház csatlakozása nélkül megalakult az egységes Magyar Református Egyház, miután az alkotmányozó zsinat tagjai Debrecenben elfogadták az alkotmányt.

Az alkotmányt a hazai református egyházkerületek, a kárpátaljai, az erdélyi, a királyhágó-melléki és a délvidéki magyar református egyházrészek püspökei látták el kézjegyükkel. A szlovákiai magyar református egyház nem csatlakozott az új szervezethez, de képviselői jelen vannak Debrecenben és kinyilvánították együttműködési szándékukat. A zsinat döntésével lényegében a Kárpát-medencei magyar református egyházrészek alkotmányjogi egységét mondta ki.

A testület tagjait az esemény megkezdésekor Bölcsei Gusztáv, a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke üdvözölte, s bejelentette: Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke üzenetben köszöntötte az alkotmányozó zsinatot. Az államfő szerint "a magyarigazolvány bevezetése óta nem történt hasonló horderejű lépés", amely nem csak a protestánsok ügye, hanem a magyar nemzet egységét erősíti. "A magyar nemzet egységének képviselete, (...), megőrzése (...) közös cél" - írta üzenetében Sólyom László.

Kósa Lajos polgármester Debrecen ajándékaként egy-egy, erre az alkalomra készített zászlót adományozott a Magyar Református Egyházat alkotó részegyházaknak. A polgármester óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy Debrecen ad otthont az újraegyesítő zsinatnak, de feltette a kérdést: hol is lehetne másholt, mint a kálvinista Rómában? "Az egységesülés értünk, a magyar reformátusságért van, de senki ellenére" - mondta Kósa.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke bejelentette: áldást kívánó levélben üdvözölte az alkotmányozó zsinatot a Reformátusok Világszövetsége, az Európai Egyházak Konferenciája és több testvéregyház Európából, Amerikából és Ázsiából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A református egyház beszállna az egészségbiztosítási pénztárakba?

A református egyház levélben kereste meg az Egészségügyi Minisztériumot, arról érdeklődve, milyen feltételekkel lehetne az egészségbiztosítási pénztárak befektetője. Erről Bölcskei Gusztáv református püspök nyilatkozott szerdán az MR1 - Kossuth Rádió Esti Krónika című műsorának.

MTI Itthon

A református egyház szembenéz múltjával

Határozatot fogadott el az egyházi közelmúlt feltárásáról a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata Bölcskei Gusztáv, a testület lelkészi elnökének előterjesztésére.

Hét nap

Reformátusper

Pénteken lesz ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész egyházi perének elsőfokú tárgyalása az egyházmegyei bíróság...

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Aláírta Biden az első rendeleteit, amelyekkel az olajipar útjába állna

Aláírta Biden az első rendeleteit, amelyekkel az olajipar útjába állna

Nagyobb kijelzővel érkezhet az idei olcsó iPhone, az iPhone SE Plus

Nagyobb kijelzővel érkezhet az idei olcsó iPhone, az iPhone SE Plus