szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP innovációs és informatikai tagozata azt javasolja a július 4-i kongresszusnak, hogy fogadja el a párt megújításának "mszp2.0"-ás verzióját. Ezt a tagozat elnöke, Baja Ferenc jelentette be a testület szombati ülését követően.

Baja Ferenc az új működési módról szólva azt mondta: az "mszp2.0" a párt egészének, a kommunikációjának és az intézményrendszerének a megújítását jelenti. Hozzátette: ehhez új alapszabályra, új eljárások bevezetésére van szükség; a pártvezetésnek pedig oda kell figyelnie tagjai véleményére.
   
A 2.0-ás verzióról kiosztott háttéranyag szerint a megújulás technikai alapfeltétele a pártmunka teljes internetesítése. Emellett át kell alakítani a pártirányítás minden szintjét, a "kulcs-döntéshozóknak" nem a napi ügyeket kell kezelniük, hanem stratégiát kell megfogalmazniuk, az 1.0-ás "utólagos problémakezelés" helyett a 2.0-ás, helyi szintekre kihelyezett, azok felelőségére épített "probléma-megelőzésre" van szükség.
   
A dokumentum egyebek mellett leszögezi: az új szerveződési módban a párttagok és aktivisták konkrét közéleti-politikai problémák megoldására szövetkeznek egymással és a pártvezetéssel; illetve a pártvezetés szakértői, tanácsadói és szakmai közösség-szervező szolgáltatást nyújt tagjai, közösségei számára. Az új alapelv pedig az, hogy mindenki olyan mértékben tagja a pártnak, amennyit tesz érte.
   
A tagozat egy másik javaslatáról szólva Baja Ferenc kiemelte: arra kérik a kormányt, tegye lehetővé, hogy interneten is lehessen civil szervezetet alapítani, regisztrálni.
   
Az európai parlamenti (EP) választások eredménye kapcsán a tagozat elnöke leszögezte: szomorú üzenet Magyarország számára, hogy a választáson jelentős teret nyertek az antimodernizációs politikai erők. A tagozat elnöke szerint szembe kell nézni azzal, hogy a rendszerváltás vesztesei "nem tudtak integrálódni a modernizáció oldalán".
   
Ha az össztársadalmi innovációt, integrációt nem tudja a Bajnai-kormány megerősíteni, ha az MSZP nem képes e folyamat infrastruktúrájának alapjait megteremteni, akkor a szocialista párt stratégiai vereséget szenved - jelentette ki a szocialista politikus, hozzátéve: a modernizációban a felelőség ugyanakkor nem csak az MSZP-é és az SZDSZ-é.
   
Baja Ferenc hangsúlyozta: a Fidesz az elmúlt két ciklusban nem állt a modernizáció oldalán, nem támogatta e téren a kormányt. 
   
A politikus felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon először jelent meg 10 százalék feletti eredménnyel egy antimodernizációt képviselő szélsőséges erő, amely demokratikus választáson kapta meg a támogatást. Baja Ferenc azt mondta: a Jobbik mögöttük lévő választókat kell megszólítani, azokat, akik közül sokan tévedésből, a Jobbik valódi programját nem ismerve szavaztak a pártra.
   
Baja Ferenc elmondta, hogy a kongresszus kapcsán a tagozatban nem merültek fel személyi kérdések, de az igen, hogy az új működési elven elinduló program megvalósítása komoly erőfeszítéseket vár el a párttagoktól, pártvezetőktől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Fidesz levelet küld az MSZP-seknek

A Fidesz-vezérkar alcsúti tanácskozásáról kiszivárgott információk szerint a párt várhatóan nyílt levélben fordul a szocialista képviselőkhöz azzal, előre hozott választásokra van szükség - olvasható a Népszabadságban.

MTI Itthon

MSZP: pártértekezlet helyett kongresszus lesz

Az MSZP megyei elnökökkel kibővített elnöksége úgy döntött: pártértekezlet helyett július 4-én kongresszuson értékeli az elmúlt hetek, hónapok történéseit és az európai parlamenti választások eredményét - tudta meg az MTI szocialista forrásból kedden.