szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vész Magyarországon címmel szerkesztőségi kommentárban foglalkozott a magyarországi szélsőjobboldallal keddi számában a Süddeutsche Zeitung.

A német liberális napilap az írás alcímében hangsúlyozta, hogy a szélsőjobboldal nyomás alá helyezi az államot és a nacionalizmust exportálja a szomszédos országokba.

A szerző, Michael Frank szerint ma mélységesen elkeseredettek azok a bátor emberek, akik húsz évvel ezelőtt civil kurázsival előkészítették Közép-Európa szovjet diktatúráinak végét. Éppen azoknak, akik annak idején Magyarországon élen jártak a "kényszerállam" átalakításában egy demokratikus társadalommá, ma jó alapjuk van a félelemre - fogalmazott a cikkíró, idézve magukat megnevezni nem kívánó, elkötelezett demokratákat, akik szerint "nem bennünket védenek meg a szélsőjobboldaliak támadásaitól, hanem a rendőrség ezeket az embereket védi." Ennek kapcsán az újság arról írt, hogy "a nyílt utcán kritikus értelmiségieket támadtak  meg és ütöttek le, lakásokat romboltak le, a romák ellen pedig gyilkosságok sorozatát hajtották végre".

A Süddeutsche Zeitung emlékeztetett arra, hogy a budapesti főügyészségnek a közelmúltban hatalmi szóval kellett  megtiltania a - a rendőrség csaknem egyötödét képviselő - Tettrekész Magyar Rendőrségi Szakszervezet szerződéses együttműködését a  Jobbik neonáci párttal. A Jobbik - mint a lap írta - uszít a "cigányok", a zsidók és az értelmiség ellen. A párt létrehozta a Magyar Gárdát, amely egyenruhában és fasiszta zászlókkal menetel, falvakat terrorizál, és katonás eskütételek keretében a "cigánybűnözés" ellen és egy "tiszta magyarságért" agitál. És ez a párt az európai parlamenti választásokon "kapásból" 14 százalékot szerzett - emlékeztetett az újság.

Mindennek táptalaja a kommentár szerint az a gyűlölet, amellyel a fordulat utáni "hagyományos" pártok, a nemzeti konzervatív Fidesz és a szocialisták megmérgezték a politikai légkört Magyarországon. Ez a két párt nem hajlandó és nem képes arra, hogy közösen vegye fel a harcot a válság ellen. És a Fidesz vezetője, Orbán Viktor "veszélyes játékra"  vállalkozik, amikor "igyekszik a parlamentet megkerülni, és a tömegmegmozdulásokkal a vélemény-, illetve szándéknyilvánítás helyszínéül az utcát választja" - vélekedett a lap, amely szerint mindez aggodalomra okot adó hatással van Magyarország demokratikus rendjére.

A Süddeutsche Zeitung szerint nem oldódik meg a probléma akkor sem, ha a Fidesz megnyeri a következő választásokat. Orbán esküje arra, hogy soha nem szövetkezik a Jobbikkal, a szélsőjobboldal európai parlamenti választási sikere óta különösen üresen cseng. Évek óta hasonló nézeteket képviselt, anélkül, hogy egyértelműen elítélte volna az erőszakra uszító, nyíltan rasszista felhívásokat - fogalmazott a német napilap.

A belső nyomás kifelé is agresszióval párosul - írta a lap, amely szerint nem csak a soviniszta jobboldal táborában játsszák ki Magyarország első világháború utáni - az anyaországtól nagy magyar népcsoportokat elszakító - "traumájának" kártyáját. Ma ismét  különböző elméletek terjednek a magyar identitás idegen földön történő állítólagos elnyomásáról, ami a szomszédok körében felháborodást kelt. Ha az ellenzék vezetője, Orbán Viktor a Kárpát-medencei magyarok közös képviseletéről "szónokol", akkor a nacionalizmust szítja ezekben az országokban - fogalmazott a Süddeutsche Zeitung, utalva arra: amennyiben a Fidesz - immár a hatalmon -  ismét megkísérelné, hogy a szomszédos országokban élő magyarok számára a magyar állampolgárságot törvény útján biztosítsa,  a válság nyíltan kitörne. A szomszédok nyílt konfrontációként, a még mindig érzékeny kisebbségi tematikába való beavatkozásként értékelnék ezt - vélekedett a lap.

A liberális német újság szerint ezáltal mindaz veszélybe kerülne, amit Magyarország a fordulat utáni időkben példamutató kisebbségi törvényeivel és megbékélési gesztusaival elért. Ha Európa valójában "békeprojektnek" tekinti magát, meg kell találnia a megfelelő eszközt e vészjósló fejlemény ellen egyik kulcsfontosságú tagállamában - írta a Süddeutsche Zeitung, hangsúlyozva, hogy az Európai Uniónak be kell avatkoznia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény