szerző:
MTI

A Magyar Szocialista Párt alelnöke szerint Magyarország vezető hatalmi erejét 2010 után a Fidesz és Orbán Viktor fogja adni; Ujhelyi István a szombati Népszavában megjelent interjúban azt mondta, ha az MSZP így folytatja, már nem marad újjáépíthető párt. Gál Zoltán pedig a Népszabadságnak fogalmazta meg kritikai észrevételeit.

Ujhelyi István szerint az MSZP július 4-i kongresszusán két lehetőség közül kell választani: határozni kell, hogy az eddigi vagy új pártvezetéssel vágnak neki a következő időszaknak. Úgy vélte, ha új pártvezetés kezd hozzá a 2010-es választás előkészületeihez, akkor az újdonság ereje voksokat is hozhat. A másik lehetőség, hogy a nemrég nagy többséggel megválasztott pártvezetés - amelynek ő maga is tagja - csak az országgyűlési választás után adja át mandátumát a kongresszusnak. "Amiről itt szó van, azt inkább hitvitának és útkeresésnek nevezném, nem generációs vagy hatalmi kérdés a párton belül. Ez két politikai irány közötti döntést is jelent, és a variációkat hiba lenne mixelni"  - mondta.
   
Ujhelyi - aki a párt keddi elnökségi ülésén maga kezdeményezte, hogy az országos vezetés a kongresszuson kérjen bizalmi szavazást - a lapnak leszögezte: nincsenek személyi ambíciói.
   
Hangsúlyozta, hogy ha a kongresszus a vezetés cseréje mellett dönt, akkor is ragaszkodni kell két sarokponthoz: az egyik, hogy a pártnak támogatnia kell a válságkezelő kormány intézkedéseit, a másik, hogy az MSZP nem hullhat darabokra, vagyis bármi is lesz a kongresszusi döntés, azt tudomásul kell venni.
   
Az országgyűlési választási esélyekkel kapcsolatos kérdésre Ujhelyi István kijelentette: Magyarország vezető hatalmi erejét 2010 után a Fidesz és Orbán Viktor fogja adni. "Nekünk az a dolgunk, hogy 2010 őszén az önkormányzati választásokon a polgármestereink jól szerepeljenek, 2014-ben, a következő parlamenti választásokon pedig a lakosság úgy gondoljon vissza ránk, mint egy olyan kormányzóképes erőre, amely jókor, jó ritmusérzékkel képes vállalni a nehéz döntéseket" - mondta az MSZP alelnöke a Népszavának.

Gál Zoltán az átláthatatlan személyi alkukról és a koncentrált hatalomról
Károsnak tartja a párton belüli szekértábor-politizálást, és a tartalmi kérdések előtérbe helyezését szorgalmazza Gál Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alapító tagja a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban. Úgy vélte, változtatni kell azon, hogy "átláthatatlan személyi alkuk határozzák meg a párton belüli folyamatokat, (...) a tartalmi kérdéseket háttérbe szorítják a hatalmi technikák".
   
A politikus sérelmezte, hogy a párt egyes szervezetei az EP-kampány kellős közepén minden politikai erejüket lekötötték a listaállítással. Véleménye szerint az MSZP-nek meg kell akadályoznia, hogy a Fidesz önállóan vagy a Jobbikkal közösen kétharmados többséget szerezzen az Országgyűlésben a következő választáson. "Egy eredményes válságkezeléssel elszámolni képes párt kidolgozhat olyan választási stratégiát, amellyel elérjük, hogy az egyéni körzetek legalább negyedében MSZP-s jelölt nyerjen, ha ez így van, akkor a jelöltállítást ehhez a stratégiai célhoz kell igazítani" - mondta a politikus a Népszabadságnak. Hozzátette: ez annak kimondását igényli, hogy a listaállítást azonnal fel kell függeszteni.
   
Gál Zoltán szerint jelenleg az MSZP-ben nagyon kevés ember kezében koncentrálódik a hatalom, az ügyek mégis szétfolynak, aminek szerinte az lehet az oka, hogy a kevés ember mögött kiterjedt érdekcsoportok húzódnak, és ezek oltják ki egymást.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Itthon

Az MSZP-szavazókért versenyeznek a pártok

Az MSZP szavazóbázisa már felbomlott, a baloldali szavazókért most komoly vetélkedés folyik - mondta Giró-Szász András politikai elemző, a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A műsor másik vendége Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója volt.

hvg.hu Itthon

Lendvai: folytatjuk! - videó

"Az eredmény magáért beszél: 56 százalék" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azután, hogy pártja 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig 1 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a vasárnapi választás eredményeként. Videó.

MTI Itthon

A leggazdagabb emberektől vár segítséget az MSZP

Az MSZP egyszeri felajánlást vár Magyarország száz leggazdagabb emberétől, az országos és helyi politikusoktól, valamint a bankoktól és vállalkozásoktól a kríziskezelő alap feltöltésére - mondta Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója.

1300 embert kellett kimenteni a háborgó tengeren bajba jutott Viking hajóról

1300 embert kellett kimenteni a háborgó tengeren bajba jutott Viking hajóról

Jennifer Lawrence és Adele betértek egy melegbárba, majd beneveztek egy ivóversenyre - videó

Jennifer Lawrence és Adele betértek egy melegbárba, majd beneveztek egy ivóversenyre - videó

Ismerje meg Gradyt, a kis majmot, aki új reményt hozott a rákkal kezelt fiúknak

Ismerje meg Gradyt, a kis majmot, aki új reményt hozott a rákkal kezelt fiúknak

Fényes nappal ölte meg barátnőjét, mert az szakítani akart vele – 13 évet kapott

Fényes nappal ölte meg barátnőjét, mert az szakítani akart vele – 13 évet kapott

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Exkluzív videó és képek az eilati autórobbanásról

Exkluzív videó és képek az eilati autórobbanásról