szerző:
hvg.hu

Ha nyárra kiköltözünk a telekre, külföldi körutazásra indulunk vagy elnyerünk valamilyen ösztöndíjat, a közüzemi számlákat ettől még kiállítják a szolgáltatók. Dolgunkat elvileg a klasszikus üzemszüneti szolgáltatás könnyíthetné meg, de nem lehet egyértelműen állítani, hogy ki vagyunk segítve az általuk alkalmazott gyakorlattal. Közüzemi és telekommunikációs cégek ügyfélszolgálatait faggattuk.

Aki megteheti, hogy hosszabb időre áttegye székhelyét valamelyik nyaralóhelyre vagy külföldre, annak számolnia kell azzal is, hogy közüzemi számlái a szokott módon érkeznek majd lakcímére a nem is használt szolgáltatásokról vagy emelik le a díjakat a számlájáról. Idővel pedig olyan díjtartozások halmozódhatnak fel, amely nyomán a szolgáltató korlátozást rendel el. Ésszerűbb tehát, ha jó előre mi magunk kérjük az üzemszünetet távollétünk időszakára. Nem minden cégnél van azonban mód erre, s nem is feltétlenül hoz megtakarítást a dolog. Utánanéztünk, milyen szüneteltetési szabályok érvényesek az egyes szolgáltatóknál.

A legkevésbé rugalmasan a hagyományos közművek kezelik a szolgáltatás szüneteltetését. A Főgáznál kétféle lehetőség van: az üres lakás beállítást, ebben az esetben a hosszú eltávozás előre közölt időpontjáig nem küldik ki a csekkeket, utána azonban egyösszegben számláznak. Ennél drasztikusabb megoldás, ha a gázórát is kikapcsoltatjuk, így ugyan bizonyosan nem lesz fogyasztás a lakásban, ám ennek egyszeri díja – a szolgáltató ügyfélszolgálatának közlése szerint - nagyjából 16 ezer forint. A visszaszerelésé pedig újabb 16 ezer. Ez persze inkább akkor indokolt, ha egyenesen világkörüli útra indulunk, s azt szeretnénk, ha senki nem használná a lakásunkat. Az ELMŰ-nél egyébként hasonló esetben nincs is díja a villanyóra leszerelésnek, ha azonban újból felszereltetnénk, azt a szolgáltatótól független szakival kell elvégeztetni: a felhelyezés s a szabványosítás több tízezer forintot visz el. Ha ebbe nem kívánunk belemenni, akkor az éves elszámolás szerint fizetők rendezhetik a számlájukat az aktuális mérőóra állásig, ilyenkor nyaralásuk alatt csak a 150 forint+áfa alapdíjról jön számla.

A telefon-internet-kábeltévé ideiglenes szüneteltetése már egyszerűbb eset, legalábbis néhol. A T-Home szabályai elég könnyen átláthatók: ha biztosan nem használjuk a telefonunkat egy ideig (a cég 7 naptól végtelen ideig lehetővé teszi a szünetelést), akkor 1050 forint havidíj ellenében szüneteltethetjük a szolgáltatást, az egyszeri visszakapcsolás pedig 1250 forintot kell perkálni. Az internetszolgáltatást egy héttől fél évig terjedő időszakra állíthatjuk le, ám – függetlenül attól, hogy ADSL-ről, avagy kábelnetről van szó – 2100 forintot fizethetünk havonta, s a visszakapcsolás is 2500 forintot kóstál. A kábeltévéért havi 1000 forintot kell fizetni akkor is, ha távol vagyunk, a visszakapcsolásért pedig 4969 forintot számláznak ki. Az IPTV esetében az Alap, a Családi és az Extra díjcsomag esetében havi 2100 forintot, a Koktél nevűnél 500-at kell fizetnünk. Műholdas tévészolgáltatás esetében azonban nem kell fizetni a szüneteltetés utáni visszakapcsolásért. Aki hirtelen elhatározásból hagy otthon csapot-papot, az jó, ha tudja, hogy csak a telefonját fogja tudni 48 óra lefutása alatt kikapcsoltatni, az internetet és a kábeltévét két héttel a céldátum előtt kell jelezni.

A UPC-nél eleve nem kérhet üzemszünetet az, akinek valamilyen hűségnyilatkozata van még érvényben. A többiek 1-6 hónapig igényelhetik ezt a szolgáltatást, s havonta az adott díjcsomag kedvezmények nélküli változatának 25 százalékát kell fizetniük. A hosszú nyaralásból, telekről hazaérkezők a kábeltévé visszakapcsolásáért 1460 forintot, az internet és a telefonvonal üzembe helyezéséért 2500-2500 forintot fizethetnek.

A Beltáv nevű szolgáltatónál az üzemszünet havi díja 1210 forintba kerül, a ki- és visszakapcsolásért nem kell fizetni. Az Enternet internetszolgáltató – akárcsak több piaci vetélytársa – nem számolja bele a hűségszerződés időszakába az üzemszünet időszakát, így az meghosszabbodik utóbbi idejével. Havonta az üzemszünet ideje alatt is kiszámlázza az előfizetési díj 90 százalékát, de minimum 2500 forint+áfát. A Datanetnél hasonló a helyzet, leszámítva azt, hogy nincs meghatározott minimum összeg. A szüneteltetés naptári évenként legalább hét napra, legfeljebb hat hónapra kérhető. Az Externet üzemszüneti díja az előfizetői díj fele, de legalább 5000 forint.

Bár mobiltelefonját jobbára mindenki magával cipeli külföldre is, a mobilinternettel már bizonyosan nem ez a helyzet, ennek külföldi használata horribilis számlákat produkálna. Jó tehát tudni, hogy csak akkor tudjuk igényelni a szolgáltatás felfüggesztését, ha nincs már élő hűségszerződésünk (az USB-modemeket ennek fejében adják ingyen, gyaníthatóan tehát a legtöbb előfizetés hűségnyilatkozattal köttetik), vagy kiválthatjuk ezt a szerződésben rögzített kötbér lerovásával. Ez egy pannonos mobilnet esetén 50 ezer forintba kerül, sőt a kedvezményes tarifaszerződés felbontása után további 20 ezer forintot fizethetünk. Ha nincs már hűségszerződésünk, akkor ennél a cégnél 2090 forint egyszeri díjért kérhetünk szolgáltatás-felfüggesztést, majd a harmadik szünetelő hónap után ezért havi 1125 forintot kér a szolgáltató. 

A fentiekből is kitűnik, hogy a számlázás nem áll le, hiába jelenti be tehát valaki szolgáltatójánál, hogy messzire távozik, jóhiszeműen is jelentős díjhátralékot halmozhat fel. Ezért aztán érdemes mégiscsak pénzt és postaládakulcsot hagyni egy ismerősnél, vagy a szomszéd néninél, esetleg internetről intézni a számlabefizetést, végső esetben előre túlfizetést hagyni a szolgáltatónál.

A távközlési szolgáltatók az elektronikus hírközlésről szóló törvényhez kell, hogy tartsák magukat, abban azonban csak annyi áll erről, hogy egyéni előfizető számára fél évnél rövidebb időszakban nem maximálhatja a szolgáltató az üzemszünet idejét, s az ezalatt kiszámlázott díj csökkentett, indokolt és méltányos kell, hogy legyen.

A fenti fogalmak inkább egyedileg értelmezhetők, bár annyi látszik, hogy az Externet az 5 ezer forintos minimumdíjával nem okvetlenül teljesíti a "csökkentett díj" elvárást. A saját hálózatukon közvetítő szolgáltatók például előnyösebb helyzetben vannak, mint azok az alternatív szolgáltatók (Datanet, Externet, Enternet), amelyek a T-Comtól, vagy az Inviteltől bérlik a hálózatot. Az alternatív szolgáltatók egy-egy ügyfele hiába utazik el a telekre, attól még a hálózat gazdájának a cég továbbra is fizeti a bérleti díjat.

Azért ugyancsak nehéz volna egy szolgáltatót felelősségre vonni, amiért a hűségszerződésben szigorúbb feltételeket támaszt, s nem engedi a szüneteltetést: ezek végeredményben minden esetben különalkuk, aki megköti őket, rendszerint tisztában van a kötelezettségeivel. Más jó tanácsot tehát nem is lehet adni, mint azt, hogy aki előre tudja, hogy huzamosabb időre üresen hagyja otthonát, s nem kíván sem előfizetési, sem túl magas üzemszüneti díjat fizetni, az már szolgáltatóinak kiszemelésénél vegye figyelembe ezeket a szempontokat. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az áfaemelés miatt emelkednek a közüzemi díjak Budapesten

Budapesten az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedése miatt júliustól többet kell fizetni a víz- és a csatornahasználatért, a szemétszállításért és a szennyvízszippantásért - derült ki a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságainak keddi ülésén.

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

Hiányolta a választási bizottság a zárt láncolatot a pécsi balhé felvételei között

Hiányolta a választási bizottság a zárt láncolatot a pécsi balhé felvételei között

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"