szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átlagosan 5 százalékkal emelkedtek július 15-étől a helyközi közösségi közlekedés tarifái a nyári áfaemelés miatt.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) korábbi közlése szerint  a tarifarendezés elmaradása esetén a július 1-jétől 25 százalékra emelkedett áfa miatt jelentős bevételkiesés jelentkezne a közlekedési szolgáltatóknál, ennek elkerülését szolgálja a helyközi közlekedés díjainak módosítása.

A szükségszerű kerekítések miatt az utasok kisebb vagy nagyobb mértékben módosuló árakkal is találkozhatnak a jegypénztáraknál. Egy 50 kilométeres, teljesárú havi bérlet ára például 30000 forintról 31900 forintra nőtt július 15-től, míg egy teljesárú menetjegy ugyanerre a távolságra 45 forinttal drágult, 795 forintra.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt két évben - az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti, 2008 tavaszi technikai korrekciót kivéve - nem változtak a tarifák.

A MÁV-START és a GYSEV tájékoztatása szerint az érvényességi időn belül felhasználhatók a július 15-ig elővételben, konkrét időpontra megváltott vasúti menetjegyek, pótjegyek, helyjegyek, bérletek.
Az érvényesség első napjának meghatározása nélkül elővételben kiadott menetjegyek 2009. július 15-étől csak a régi és az új ár közötti díjkülönbözet megfizetése után használhatóak fel, vagy kezelési költség felszámítása nélkül 2009. október 15-ig visszaválthatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!