Tetszett a cikk?

A rendkívül ellenséges sajtóvisszhang nyomán, továbbá azután, hogy a Kopint–Tárki–ICEG és az AAM–GKI is megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál szaktanácsadói pályázatát, az ITD Hungary beruházásfejlesztő cég visszavonta a vitatott tendert, és felfüggesztette szeptember 30-i határidőre kiírt 150 milliós médiavásárlási pályázatát is. Előzöleg a gazdasági miniszter személyesen is foglalkozott az üggyel.


„Az ITD Hungary — a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium döntése értelmében és tekintettel a megváltozott finanszírozási lehetőségekre — a másfél éve megkezdett exportfejlesztési programját változatlan célokkal, de a szervezeten belüli személyi és finanszírozási átcsoportosítással folytatja. Ennek következtében eláll a nemrégiben lefolytatott szektorális tanácsadás tárgyú szerződés megkötésétől, valamint visszavonja a folyamatban lévő médiafoglalás tárgyban meghirdetett közbeszerzési eljárást is.” A cég rövid kommünikéjéről szólva, Váci András, a cég marketing és kommunikációs igazgatója megerősítette: az intézkedéseket  a cégnél történt forrásátcsoportosítás indokolta.

Tény ugyanakkor, hogy előzőleg a Kopint–Tárki–ICEG és az AAM–GKI is megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az állami cég, az ITD Zrt. 300 millió forintos szaktanácsadói pályázatát. Egy alig öt hónapja bejegyzett, referenciával gyakorlatilag nem rendelkező pomázi társaság, a BD Network ugyanis maximális pontszámot kapott a szakmai értékelésen, így 12 500 forintos óradíja ellenére nyertesként kerülhetett ki a versenyből. A Kopint 6 500 forintos óradíjat ajánlott, és vezetői szerint jóval igényesebb pályázatot nyújtott be.

Az ITD Hungary megerősítette a Magyar Nemzet értesülését, miszerint Varga István gazdasági miniszter hétfőn bekérette a tanácsadói pályázat teljes anyagát Rétfalvi Györgytől, az ITD vezérigazgatójától.

Korábban az Index számolt be arról, hogy a tendernyertestől elvárták: exportfejlesztést szolgáló üzletviteli tanácsokat nyújtson a legalább évi 30 millió forintos kivitelt produkáló, nagyjából 1750 magyar vállalkozásnak. A BD Network-nek a munkát február 23-ig kellett volna elvégeznie, erre 100 millió forintot kapott volna, valamint egy opciót 2010. december 31-ig további 200 millió forintnyi munka elvégzésére.

Mint azt az Index az eredményhirdetés után két nappal megírta, az idén áprilisban alapított, tehát referenciával sem rendelkező, tulajdonosa pomázi lakásában bejegyzett BD Network annak a Vad Attilának a birtokában van, aki 2004 és 2007 között az egykor PD Systems Kutatás-fejlesztési Kft. néven alakított társaságban üzlettársa volt Rétfalvi Györgynek, az ITD jelenlegi vezérigazgatójának.

A múlt heti döntést követően Rétfalvi György, az Index kérdésére elmondta, harmincéves szakmai múltjának köszönhetően a legtöbb pályázóval volt korábban személyes vagy szakmai kapcsolatban, és szerinte nem lett volna korrekt ezeket a pályázókat félreállítani. Ebben a nyilatkozatban mondta el azt is, hogy a most szintén leállított médiavásárlásos tendernek mindhárom jelentkezőjével személyes kapcsolatban állt.

hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát

Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát

Újra 365 felett az euró árfolyama

Újra 365 felett az euró árfolyama

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról