szerző:
MTI

A magánvádas eljárás lefolytatására megküldte a Kazincbarcikai Városi Bíróságnak az edelényi polgármester ellen tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Keresztes Imre főügyész hétfőn.

A beadványban foglaltak nem utalnak közvádas cselekményre, ezért küldték meg az anyagot a magánvádas ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságnak - áll a közleményben. A főügyész felidézte: nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és 360 társa tett feljelentést Edelény polgármestere ellen.

A feljelentés lényege, hogy Molnár Oszkár polgármester - a Fidesz országgyűlési képviselője - egy júniusi önkormányzati képviselő-testületi ülésen kijelentette, hogy tudomása van arról: szendrőládi és laki roma asszonyok szándékosan ártanak születendő gyereküknek azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak. Ezért gyógyszert szednek be és gumikalapáccsal ütik a hasukat.

A feljelentők szerint a polgármester a sérelmükre rágalmazást és becsületsértést követett el, ugyanis kijelentését nem támasztotta alá, általánosításával megrágalmazta a Magyarországon élő összes roma asszonyt azzal, hogy szándékosan ártani akarnának gyermekeiknek. Ezen kijelentésével a polgármester - a feljelentők állítása szerint - előítéleteket gerjesztett a szendrőládi és laki nőkkel szemben - áll a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az MSZP nem érti, mit keres még a helyén az edelényi polgármester

Az MSZP szerint nincs helye demokratikus pártban, demokratikus közéletben a fideszes Molnár Oszkárnak, aki hazugságokkal, rágalmakkal jellemzi a roma közösséget, hangulatot, gyűlöletet kelt ellenük. Molnár Oszkár vérvádat fogalmazott meg a cigányokkal szemben, és ilyen súlyos vádnál nem bizonyíték az, ha talál valakit, aki egy homályos történetből ugyanazt következteti, amit ő állít - mondta Fogarasiné Deák Valéria képviselő.

Vélemény

Mi az igazság az edelényi mendemondákból?

Edelény fideszes polgármestere nemrég állításként fogalmazta meg azt a rémhírt, hogy a legszegényebb cigányasszonyok tudatosan ártanak a gyermeküknek, csak hogy megemelt családi pótlékot kapjanak. A roma szervezetek Molnár Oszkár lemondását követelték. A gépkocsivezetőből szállítási vállalkozóvá lett polgármester állítása megalapozatlan, rasszista jellegű, ám az igaz, hogy országszerte növekszik a fogyatékos gyerekek száma - nagyrészt az anyák tűrhetetlen szociális helyzete miatt. Az érintettekkel készített interjúkat olvashatják.

MTI Itthon

Feljelentették a romák az edelényi polgármestert

Feljelentették a romák Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselőt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény polgármesterét - közölte Káló Norbert a szendrőládi cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese.

Vélemény

Még egyszer az edelényi botránykőről: tények, tabuk, téveszmék

Továbbra sem ültek el az edelényi polgármester megjegyzése - egyes roma nők tudatosan ártanak magzatuknak - körüli hullámok. A fogyatékos gyermekek születése javarészben nem démoni mesterkedés vagy tudatos rombolás eredménye, hanem szociális devianciák és a premodern szokásjog ötvözetére vezethető vissza. Ez nem tabu, lehet és kell is róla beszélni. De szigorúan csak a kollektív megbélyegzés elítélésével, a téma alantas politikai célokra való kiaknázása nélkül lehet morálisan tiszta vitát folytatni róla.

MTI Itthon

Felháborodás az edelényi polgármester rágalmain

Edelény polgármesterének távozását követelte a közéletből és a politikából mintegy 400-500 roma hétfőn délelőtt az edelényi városháza előtt. Molnár Oszkár, aki egyúttal a Fidesz országgyűlési képviselője, a demonstrálók szerint a legutóbb nyilvánosságra került nyilatkozatával bebizonyította: nem méltó a képviselőségre, szélsőséges, rasszista kijelentéseket tett, megrágalmazta a cigány asszonyokat.

Lesz még egy zenekar a Sziget-nagyszínpadon, de a nevére még várni kell

Lesz még egy zenekar a Sziget-nagyszínpadon, de a nevére még várni kell

Nincs felhajtás, de döntő fontosságú lehet Putyin és Kim első csúcstalálkozója

Nincs felhajtás, de döntő fontosságú lehet Putyin és Kim első csúcstalálkozója

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t