szerző:
MTI

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2002 után annak ellenére folyósította a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezeteknek a pályázati pénzeket, hogy az ellenőrzést végző szervezet a pályázatok visszavonására tett javaslatot - mondta egy tanú a Zuschlag János és társai ellen folyó per szerdai tárgyalási napján.

A Lados István másodrendű vádlotthoz köthető szervezetek pályázatai esetében szinte minden esetben azonos hiányosságok voltak, nem készültek el a beszámolók időben, a hiánypótlás nem készült el, vagy elfogadhatatlan volt, ezért a pályázatok többségében a visszavonásra tett javaslatot - mondta tanúvallomásában a pályázatokat kezelő, az ellenőrzést végző Mobilitás közhasznú társaság pénzügyi ellenőre.

Lados István végezte a Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozó szervezetek pályázataival kapcsolatos ügyintézést, annak ellenére, hogy nem ő szerepelt kapcsolattartóként a pályázati űrlapokon. A tanú beszámolt arról, hogy a Ladoshoz köthető pályázatok többségének elszámolásánál Mesterházy Attila államtitkárnak címzett levél volt mellékelve, melyben a pályázatok hiánypótlási határidejének a módosítását, vagy az ellenőrző szervezet inkasszóra vonatkozó javaslatának a megváltoztatását kérték.

Mesterházy Attila 2002-től a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, majd 2004-től az Ifjúsági-, Családügyi-, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára volt, egyben a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsának elnöki posztját is ő töltötte be. 

A tanú a Lados István által képviselt pályázatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: "számos pályázatnál az volt a határozott javaslatom, hogy vissza kellene vonni". Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva a tanú beszámolt arról, hogy javaslatai sorsát nyomon követhette, mert minden esetben hozzá került vissza az irat, és látta, milyen döntés született a GYIA tanácsában. A visszavont pályázatok esetén is visszakerült hozzá az anyag, mert a kifizetett pénz kamatát ki kellett számítani, illetve intézkedni kellett az inkasszóról. A Lados István által képviselt pályázatok esetében nem találkozott visszavonással, amit a pályázat kiírója a minisztérium vagy a GYIA tanács tehetett volna meg.

A tanú a nyomozati szakban tett vallomásában kitért arra: a vádiratban szereplő egyesületek pályázatainál valószínűsíteni lehetett, hogy például a táborozások esetén azok nem valósultak meg. A beszámolókhoz leadott névsorokon az egyik pályázat esetében a résztvevők névsora A betűtől K betűig tartott, míg a másik beszámolóban K-tól W-ig tartott.

A tanú csak a Lados István által képviselt szervezetek esetében találkozott azzal, hogy egy szervezet egy pályázati kategórián belül három pályázatot is beadott és a GYIA tanácsa mindegyiket támogatta. Ez ellentétes volt a pályázat kiírásával - fűzte hozzá. A pénzügyi ellenőrzést végző tanú emlékezete szerint a támogató szervezet abban az esetben, ha ő a pályázat visszavonására tett javaslatot, akkor a támogató a kiutalt pénzt megpróbálta visszaszerezni, de a vádiratban szereplő egyesületek esetében ez nem történt meg.

"Azt továbbra sem tudom, hogy miért nem került sor a kérdéses pályázatok esetében a visszavonásra" - válaszolta a tanú a bíró kérdésére. Elmondta: a visszavonásra a minisztérium lett volna jogosult, de arról nem volt tudomása, hogy ott ezt kinek kellett volna elvégezni, vagy kinek lett volna joga ehhez.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van. A per szerdai tárgyalása délelőtt félbeszakadt, mivel bombariadó miatt kiürítették a Bács-Kiskun Megyei Bíróság épületét. A tárgyalás kora délután folytatódott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Zuschlag-per: kivételezett helyzetben voltak a "csókosok"

Hiányos pályázataikkal is komoly támogatáshoz jutottak a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek, az úgynevezett "csókosok". Erről vallott az egyik tanú hétfőn a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőper hétfői tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag-per: nem tudta az elnök, mit csinál az egyesülete

A Zuschlag-perben az egyik tanú kihallgatásakor elmondta, nem tudott arról, hogyan működött az egyik civil szervezet, amelyiknek az elnöke volt. Erről a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napján vallott a tanú.

HavariaPress Itthon

Baja sem tudott törvénytelenségről

Baráth Etele és Csiha Judit után Baja Ferenc is azt vallotta a Zuschlag-per mai bírósági tárgyalásán: nem tudott arról, hogy a Táncsics Alapítvány pályázatai körül törvénytelenségek történtek volna - jelenti a HavariaPress.

MTI Itthon

Politikusokra vallott egy tanú a Zuschlag-perben

A politika minden időszakban megpróbálta befolyásolni az európai uniós ifjúsági pályázatokat, de az EU szigorú döntési mechanizmusa miatt nehezebb volt ezeket a kéréseket teljesíteni - vallotta a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján az egyik tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, Kecskeméten.

MTI Itthon

Zuschlag-per: Ujhelyi István nem emlékszik

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke nem emlékszik arra, hogyan finanszírozták a párt ifjúsági szervezetét, mert az operatív munkát Zuschlag János végezte teljes kompetenciával. A szocialista politikus, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára ezt tanúkihallgatásán mondta a Zuschlag-per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag-per: pénzt kaptak az MSZP pártalapítványától

Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselő egykori kampányfőnöke a Zuschlag-perben tett tanúvallomásában kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon megerősítette, hogy az MSZP pártalapítványától, a Táncsics Alapítványtól 2006-ban, civil egyesületek közbeiktatásával a választási kampányra is érkezett pénz.

MTI Itthon

Zuschlag-per: nem volt költségvetés

Szabálytalanul működtek a baloldali ifjúsági szervezetek, nem volt elfogadott költségvetésük, és az egymást váltó elnökök sem tudtak elszámolni egymással - vallották kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a Zuschlag János és társai ellen folyó perben kihallgatott tanúk.

MTI Itthon

Tüttő Kata nem tudja, miért kapott 150 ezer forintot

Tüttő Kata szocialista politikus, a Fővárosi Közgyűlés tagja nem emlékezett arra, hogy a baloldali ifjúsági szervezetek működését, rendezvényeit hogyan finanszírozták, azt sem tudta, hogy a vádban szereplő egyesülettől miért érkezett személyes bankszámlájára 150 ezer forint. Erről a szocialista politikus tanúkihallgatásakor vallott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján.

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle