szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívüli megyei küldöttgyűlés összehívására kezdtek aláírásgyűjtésbe hajdú-bihari szocialisták annak érdekében, hogy visszahívják posztjáról Oláh Lajost, az MSZP Hajdú-Bihar megyei területi szövetségének elnökét – közölte egy neve elhallgatását kérő helyi szocialista politikus.

Elmondta azt is, hogy a párt szombaton tartott megyei küldöttgyűlésén nem a hivatalosan előterjesztett, hanem a küldöttek többsége által helyben megszavazott országgyűlési képviselő-jelölti listát fogadták el, ami ugyancsak jelzi a megyei vezetés iránti bizalmi válságot.

Gyula Ferencné, az MSZP hajdú-bihari választmányának elnöke vasárnap közölte: szabályszerűen tartották a megyei közgyűlést, ahol nem a jelölőbizottság által előterjesztett két hivatalos lista egyikét, hanem egy teljesen új jelöltlistát fogadtak el. A két hivatalos lista ugyanis nem nyújtott tényleges választási lehetőséget: az első öt helyen ugyanazok a nevek szerepeltek, csupán a 3. és a 4. helyen lévő név cserélődött fel – mondta a választmányi elnök.

Ismertetése szerint a jelölőbizottság listáin a következő volt a sorrend: mindkét listát a megyei elnök Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára vezette, a második helyen Zsiros Lajos debreceni városi pártelnök szerepelt. A 3. és a 4. helyen mindkét listán, változó sorrenden Csontos János és Tóth József jelenlegi képviselők szerepeltek, az 5. helyen mindkét listán ő maga, Gyula Ferencné országgyűlési képviselő.

A küldöttek egy rész úgy döntött, hogy ez nem valódi választás, ezért új listát terjesztettek elő, amelyről a küldöttgyűlésnek döntenie kellett. Az MTI információi szerint ezt a listát Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára vezette, de miután érvényben volt a küldöttgyűlésnek egy korábbi döntése, miszerint a listát a megyei pártelnök vezeti, felajánlották a listavezetést Oláh Lajosnak, aki azt elfogadta. Gyula Ferencné szerint az új lista valódi választást jelentett, s jelezte azt a törekvést, hogy a jövőben egyre több szakpolitikusra van szükség a parlamenti frakcióban.

A küldöttek a három lista közül 86:81 arányban a helyben előterjesztett új listát szavazták meg, amelynek első öt helyén Oláh Lajos, Forgács Barnabás, Gyula Ferencé, Juhászné Lévai Katalin (volt hajdú-bihari közgyűlési elnök, jelenleg is országgyűlési képviselő) és Bákonyi László (debreceni szocialista önkormányzati képviselő) szerepelnek.

Gyula Ferencné nem kívánta kommentálni azt az értesülést, miszerint a hajdú-bihari szocialisták aláírásgyűjtésbe kezdtek rendkívüli küldöttgyűlés összehívására. A magát megnevezni nem kívánó informátor szerint ezen kezdeményezik Oláh Lajos visszahívását a megyei szövetség elnöki posztjáról. A visszahívást követően a választási jelöltlista éléről is leveszik Oláh Lajost - közölte a névtelenséget kérő szocialista politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre