szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a Fidesz az összes kérdezett körében nyolc százalékkal tudta növelni támogatóinak arányát szeptemberhez képest, a szocialisták 3 százalékot vesztettek ebben a körben- állapítja meg a Századvég és a Forsense közös kutatása, amelyet október 5. és 19. között végeztek. A kutatás alapján Bajnai Gordon Orbán Viktorral szemben komoly hátrányban van a miniszterelnöki alkalmasság megítélését illetően.


Egy most vasárnap megrendezésre kerülő választásra a szavazók 59 százaléka menne el biztosan, ez az arány megegyezik az év elején, illetve a kora tavasszal mért eredményekkel. A pártot választók aránya októberben 53 százalék volt. Az összes kérdezett körében a szocialisták támogatottsága jelenleg 11 százalék (-3 százalék), a legnagyobb ellenzéki párt pedig a válaszolók 33 százalékát (+ 8 százalék) tudhatja maga mögött. A Fidesz tábora az 55 év felettiek és a budapestiek körében is rendkívül erős, majdnem kétszer nagyobb, mint MSZP-é, bár továbbra is e két nagy csoport az MSZP legfontosabb bázisa. Ha a pártok korösszetételét vizsgáljuk egyébként, megállapítható, hogy ma már a Jobbik számít a legfiatalabb pártnak, a 35 alatti szavazók felülreprezentáltak bázisukban. A biztosan szavazó pártot választók körében a Fidesz továbbra is a voksok 62 százalékát, az MSZP a szavazatok 20 százalékát, míg a támogatottságát stabilan őrző Jobbik 12 százalékát kapná. A kisebb pártok közül az LMP a biztos szavazó pártválasztók körében 4 százalékon áll, az MDF 1 százalékot mondhat magáénak, az SZDSZ pedig még ennyit sem.

A Bajnai-kormány megalakulása óta a 2009. októberi volt az első olyan hónap, amikor nem javult, hanem romlott a korábbiakhoz képest a kabinet megítélése. A többség, 57 százalék ugyanis negatívan értékelte a kormány munkáját. A kormány értékelése elsősorban a pártszimpátiától függ: az MSZP szavazóinak 82 százaléka értékelte pozitívan a kormányt, a Fidesz szavazóinak 83 százaléka negatívan. Bár a kormány megítélésével szemben javult az ellenzék munkájának megítélése szeptemberhez képest (jelenleg 40 százalék értékeli pozitívan), de még mindig többségben vannak az ellenzék munkájával elégedetlenek (51 százalék). Továbbra is jelentős azok aránya, akik mind a kormányt, mind az ellenzéket inkább negatívan értékelik (22 százalék).

A választók relatív többsége Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül inkább Orbánt tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek. A két politikus közti különbség a nyári hónapok előtt volt utoljára ilyen jelentős: 45 százalék Orbánt, 25 százalék Bajnait tartja alkalmasabbnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe