szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lendvai Ildikó szerint valósággá váltak az MSZP korábbi vállalásai a 2010-es költségvetési szavazással, amely kedden zajlott le a parlamentben. Az MSZP elnöke a párt őszi tájékoztató kampányával összefüggésben elmondta: büszkék a válság elleni védekezés érdekében hozott kormányzati döntésekre.

Az MSZP elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a jövő évi büdzsé sarokszámairól, illetve módosító indítványairól történt szavazás módot ad az MSZP politikájában egy új szakaszra. Ennek az új szakasznak a kezdetét jelzik a november közepén megjelenő óriásplakátok, sajtóhirdetések és a háztartásokba eljuttatandó tájékoztató füzetek - fűzte hozzá.
  
A szocialista politikus elmondta, hogy a tájékoztató füzet választ ad arra, mi a viszony az MSZP és a kormány között: "ez a kormány, a válságkezelő kormány a szocialista párt kormánya. Fölvállaljuk. Büszkék vagyunk még a nehéz döntésekre is, amit a válság elleni védekezés érdekében a kormány hozott". Hangsúlyozta, a keddi szavazás nem egy egyszerű parlamenti szavazás volt, azzal az MSZP korábbi vállalásai valósággá váltak, a tervek számokká. Hozzátette: megszülettek a döntések arról, hogyan tud az MSZP és az MSZP kormánya továbblépni a válság elleni védelemben, a családok védelmében. "Mostantól tényekről beszélhetünk" - fogalmazott.
   
Arra a kérdésre, hogy a keddi szavazással még nem zárult le a 2010-es költségvetés vitája, Lendvai Ildikó azt mondta: kedden a módosító indítványok mellett döntöttek a büdzsé fő számairól is, így a bevételek és a kiadások nem módosulhatnak, és azok a döntések sem változhatnak, amelyek szocialista kezdeményezésre a költségvetés és kormánydöntések most már paktummá tettek.
   
Az MSZP elnöke közölte: pártja a választási felkészülést és a kampányt felelősségversenynek és nem ígéretlicitnek szánja, nem a Fidesszel kíván veszekedni, "ereszd el a hajamat verekedést folytatni", hanem a választókkal akar eszmét cserélni. Hozzátette: az MSZP nem ködös ígéretekről akar beszélni, hanem számokról, tényekről, megszavazott parlamenti döntésekről, amelyek azt mutatják, hogy az MSZP és a kormány keményen harcolt a válság ellen, de szolidáris a rászorultakkal, a válság áldozataival szemben.
   
Lendvai Ildikó elmondta: a tájékoztató füzetben olyan eredményekről számolnak be, amelyek szocialista kezdeményezésre kerültek be a kormányprogramba, a költségvetésbe, valamint tájékoztatnak arról is, hogyan alakulnak 2010-ben a családokban és az országban várható konkrét jövedelmek. Megjegyezte: a füzet beköszöntőjét Bajnai Gordon miniszterelnök mellett ő írta.
   
A jövőre mért átlagkereset 205 ezer forint, korábban ebből 127 ezer forint maradt volna a borítékban, az új adószabályok miatt viszont 140 ezer marad - ismertette. Hozzátette: a távhő általános forgalmi adókulcsának öt százalékra csökkentése évi 40-50 ezer forint megtakarítást jelent a kétmillió távfűtéses lakásban élő embernek. Lendvai Ildikó kiemelte: 400 milliárd forinttal csökken a vállalkozók járulékterhe, ha a piac ezt megengedi és új munkahelyeket tudnak létesíteni, akkor pusztán ez a pénz elég lenne 100 ezer új munkahely költségeinek fedezésére.
   
Kitért arra, beszámolnak arról, hogy 96 ezer közcélú munkavégző dolgozik, és jövőre a számuk növekedésével számolnak. Hozzátette: "a sheriff-program" keretében készülnek a megállapodások arra, hogy ezer új településőr álljon munkába, melléjük beáll ezer rendészeti szakközépiskolás is. A pártelnök elmondta, a jövőben a rendőrség jár el a 20 ezer forint alatti lopások esetén is. Döntések születtek arról, hogy a bankok a költségeket csak az infláció arányában emelhetik, és nem lehet olyan egyszerűen elárverezni a lakást az adós feje felett - fűzte hozzá.
   
Lendvai Ildikó beszámolt arról, hogy a füzetet valamennyi háztartásba eljuttatják még ebben a hónapban. A kampány költségeiről szólva elmondta: a füzet lakásonként 12 forint postaköltséggel együtt, de emellett a plakátok és sajtóhirdetések is lesznek, így a tájékoztató kampány összköltsége 80 millió forint. Ez a párt pénze, amely szerepelni fog az Állami Számvevőszék által ellenőrzött éves elszámolásában - közölte.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban