szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzet hétfői számának értesülése szerint elképzelhető, hogy a 2010. augusztus 6-án hivatalba lépő köztársasági elnököt még a mostani Ház választja meg. A napilap szerint a szocialisták államfőjelöltje Kovács László lehet, mi őt magát kérdeztük.

Kovács László, az Európai Unió leköszönő adó- és vámügyi biztosa szerint a Magyar Nemzet írása „egy spekuláció, egy pletyka”. Az MSZP egykori elnöke hozzátette: „A lap időnként fölröppent egy ilyen hírt, majd azt mondja, hogy én bejelentkeztem. Így volt a miniszterelnök-jelöltséggel is. Tőlem megkérdezték, hogy mit csinálnék, ha ilyen ajánlatot kapnék, erre azt mondtam, hogy komolyan megfontolnám. A Magyar Nemzet szerint én bejelentkeztem. Nem jelentkeztem be, mint ahogy köztársasági elnöknek sem jelentkezem be.”

A hvg.hu kérdésére, hogy megfontolna-e egy ilyen, a kormánypárt részéről érkező ajánlatot, a kétszeres volt külügyminiszter úgy reagált: „Ha ezt a választás utáni parlamenti többségtől kapnám, megfontolnám.” A tavaszi parlamenti választásokra fölényes fideszes sikert tippelő munkatársunk fölvetésére, hogy a köztársasági elnököt legkésőbb egy hónappal a leköszönő államfő mandátumának lejárta – azaz jelen esetben 2010. augusztus 5-e – előtt kell megválasztani, és semmi sem zárja ki, hogy még a parlamenti választások előtt köztársaságielnök-választást tartson a Ház, a veterán politikus azt mondta: „Én ezt egy olyan bonyolult spekulációnak tartom, hogy erről semmilyen véleményem sincs, úgyhogy a dolog nem aktuális.” Nem hagytuk magunkat: „Azt ki lehet egyértelműen jelenteni, hogy ön nem lesz 2010 nyarától köztársasági elnök?” – kérdeztük. „Azt jelenthetjük ki, hogy semmiféle kérést, ajánlatot nem kaptam” – válaszolt diplomatához méltóan Kovács László.

Az MSZP csúcsvezetésének egyik tagja lapuknak úgy nyilatkozott, a kérdésen lehet, hogy el fognak gondolkodni, de eddig nem tették. „Semmilyen szinten nem került még szóba a köztársaságielnök-választásnak még a kérdése sem, de lehet, hogy a Magyar Nemzet étvágyat csinál nekünk. Esetleg rajta leszünk az ügyön, hogy még a parlamenti választások előtt köztársasági elnököt válasszunk” – reagált megkeresésünkre egy másik, szintén magas posztot elfoglaló és ugyancsak név nélkül nyilatkozó szocialista politikus.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját