szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Somogyban az év eddig eltelt pár hetében négyszeresére emelkedett a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma az elmúlt év hasonló időszakához képest; ezért a rendőrség intézkedéssorozatot rendelt el elsősorban az ittas vezetők és a gyorshajtók kiszűrésére.

Horváth József, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese pénteken, Kaposváron sajtótájékoztatón elmondta: Somogyban az elmúlt években csökkenő tendencia jellemezte a személyi sérüléssel járó balesetek számát. A megye közútjain tavaly 38 halálos baleset történt (eggyel kevesebb, mint a korábbi évben), 208 baleset járt súlyos sérülésekkel (ez 20 százalékkal kevesebb, mint az előző évben) és 399 könnyű sérüléssel (ami 8 százalékos növekedést mutat egy év alatt).

Az idei év eddig eltelt időszakában 21 személyi sérüléssel járó baleset történt – köztük négy halálos – a tavalyi öttel szemben, ezért a megyei rendőrkapitányság vezetése úgy döntött, nem várhat a szakmai intézkedésekkel, és közlekedésbiztonsági feladattervet készített amellett, hogy csatlakozott az ORFK fokozott közúti ellenőrzésekkel járó guruló akcióprogramjához.

Totális ellenőrzésre van szükség, amely hadüzenet lesz az ittas vezetőknek és a gyorshajtóknak – mondta Horváth József. Közölte: Somogyban az ittasan balesetet okozók részaránya közel 5 százalékkal magasabb az országos átlagnál. Minden hatodik balesetet ital befolyása alatt álló személy okozott. Riasztó adat az is, hogy a megyében nőtt a motorkerékpárral, segédmotorral, illetve biciklivel baleset okozók aránya, akik között még nagyobb, az elmúlt két évben 33-36 százalékos volt az ittas vezetők aránya.

Közölte: sok lesz a szondázás, és a megye 13 sebességellenőrzőjét is működtetni fogják. Szakmai forgalomellenőrző csoport alakul, amely a megye bármely pontján felbukkanhat, ott is, ahol eddig nemigen találkoztak rendőrautóval – tette hozzá a főkapitány-helyettes. Az akciókhoz hadrendbe állítják a közlekedésrendészeti mellett a közrendvédelmi és a körzeti megbízotti állományt is. Az ellenőrzések során kiszűrik a rossz műszaki állapotú járműveket is. Szigorítják a gyorshajtásért járó büntetést, sűrűbben, és hosszabb időre alkalmazva a járművezetéstől való eltiltást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!