szerző:
hvg.hu

A tavaszi országgyűlési választásokon víziók ütköznek majd, a voksolás tétje, hogy a felelősen gondolkodók és gazdálkodók, vagy a felelőtlenek és a populisták kerülnek-e többségbe - jelentette ki Mesterházy Attila egy politikai fórumon pénteken Nyíregyházán.

A szocialista párt miniszterelnök-jelöltje - aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselőjelöltek bemutatására érkezett a nyírségi nagyvárosba - elmondta: a 2010-es parlamenti választásokon nemcsak a politikai pártok, programok és a politikusok vitatkoznak majd, hanem eltérő víziók ütköznek egymással, ezért "óriási a mostani választás tétje".

Mesterházy Attila szerint a társadalmi különbségeket csökkenteni, valamint a demokratikus értékeket védeni akarók kerülnek szembe az ezek lebontására, vagy konzerválására törekvő erőkkel. "Ezért fontos, hogy a szocialisták egy őszinte, intenzív és büszke kampányt folytassanak minden választókerületben" - hangsúlyozta.       A feladat legalább háromrétű: el kell mondani, hogy mit tett a párt az elmúlt nyolc évben, másodsorban azokra az ígéretekre kell felhívni a figyelmet, amelyek irreálisak és szemfényvesztések, végül azt is szeretnék egyértelművé tenni, hogy a szocialisták milyen Magyarországot képzelnek el a válság utáni időszakban - mutatott rá Mesterházy Attila. 

Hozzátette: olyan ígéreteket szeretne megfogalmazni a szocialista párt, amelyek reálisak, igazak és finanszírozhatóak. Véleménye szerint nehéz lesz a Fideszt rákényszeríteni arra, hogy konkrét dolgokat mondjon, s így a polgárok választani tudjanak a két program közül. Az ellenzéki párttól konkrét, kidolgozott tervet még nem kapott az ország, ezért nagyon nehéz ütköztetni az elképzeléseket - jegyezte meg.    

A miniszterelnök-jelölt a fórumon elmondta: az ellenzéki párt egy ponton azonban nem több, hanem kevesebb pénzt ígért, ami a nyugdíjasok életében jelenthet változást. A politikus aggasztónak nevezte a Fidesznek a svéd nyugdíjmodell bevezetéséről szóló javaslatát. Véleménye szerint itt látható jól a különbség a két politikai párt programja és értékrendje között. "Megint előkerült az a régi Fidesz-recept, amit 1998 és 2002 között megtapasztalhattunk, nevezetesen, hogy a párt a nyugdíjasoktól elvett forrásokból kívánja finanszírozni egyéb más választási ígéreteit vagy vállalásait" - jelentette ki Mesterházy Attila.    

Az MSZP mindig olyan politikát követett, amely a nyugdíjasok érdekeit szolgálja - hangsúlyozta a miniszterelnök-jelölt. Szerinte a következő ciklus kormányának ugyanazt a gazdaság- és pénzügypolitikát kellene folytatnia, mint a jelenlegi Bajnai-kormánynak, így az a többlet, ami a következő időszakban megtermelődik az ország költségvetésében - 2011 és 2014 között ez mintegy kétezer milliárd forint lehet - felhasználhatóvá válhat az új kormány számára.    

A politikus azt is hangsúlyozta: a forrásokat úgy kell szétosztani a különböző társadalmi csoportok között, hogy a válság által leginkább érintettek kapják a legtöbb támogatást. Ezt lehetőleg úgy kell megvalósítani, hogy az a sok áldozatvállalás, amit az emberek hoztak az elmúlt két évben, "ne legyenek hiábavalóak" - tette hozzá. A tervek szerint a szocialista miniszterelnök-jelölt az ország összes megyeszékhelyén ismerteti majd elképzeléseit, s a párt ehhez kapcsolódó politikai programját.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó