szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz által tervezett lépések "nyugdíjkatasztrófát" okoznának. Az MSZP elnöke erről vasárnapi sajtótájékoztatóján beszélt. A Fidesz szerint gátlástalan, kétségbeesett hazudozás zajlik MSZP-s oldalon a nyugdíjak ügyében, a szocialisták ugyanis el akarják kerülni az elszámolást a nyugdíjasok felé.

Lendvai Ildikó azt mondta: ha az úgynevezett svéd modell érvényben lenne 2010-ben, akkor nem lenne nyugdíjkorrekció, az állami befizetés megszüntetése miatt átlagosan 20 százalékkal csökkennének a nyugdíjak, 2011-től pedig még a nyugdíjprémiumra sem lehetne számítani, és a Fidesz "koldusnyugdíjat" juttatna a nőknek. Ezzel szemben az MSZP megőrizné az állami befizetéseket, ezzel a szolidaritást, folyósítaná a nyugdíjprémiumot, folytatná nyugdíjkorrekciót, fenntartaná a méltányossági nyugdíjemelés állami kasszáját, amelyet adott esetben bővítene is.

Az MSZP elnöke szerint eddig három lépés derült ki a Fidesz nyugdíjkoncepciójáról, azaz a "nyugdíjkatasztrófáról". Az első szerint a Fidesz bevezetné a svéd modellt, igaz - mint mondta - az ellenzéki párt itt-ott visszavonta ezt a nyilatkozatot, de ez a visszavonás sikertelen volt, mert a KDNP erre a modellre már 2007-ben javaslatot tett a parlamentben. Lendvai Ildikó kitért arra is, hogy a svéd modell szerint állami pénz nem kerül a nyugdíjkasszába, mindenkinek a számláján vezetik a járulékbefizetéseit és annak megfelelő nyugdíjat kap majd.

Az állami pénz megvonásával a Fidesz nyugdíjkasszából 590 milliárd forintot elvesz - mondta a szocialista politikus, magyarázatként hozzátette: ma az állam ekkora összeget fizet e jogcímre. Évente 2900 milliárd forintot tesz ki a kifizetett nyugdíjak összege, aki ebből 590 milliárd forintot elvesz, az több mint 20 százalékot vesz el a nyugdíjakból - húzta alá Lendvai Ildikó. Mint mondta, ez a lépés így azt jelenti, hogy a nyugdíjak átlagosan 20 százalékkal csökkenhetnek.

Most már tudni, hogy a Fidesz számos ígéretének, közte az adócsökkentésnek, családtámogatás forrásainak növelésének, a munkahelyteremtésről, mi lenne a forrása - szögezte le Lendvai Ildikó. Szerinte a nyugdíjkasszából elveendő 590 milliárd forint, a nyugdíjasok zsebéből kiveendő összeg lenne a forrása más intézkedéseknek.

A Fidesz terveinek második eleme szerint az ellenzéki párt garantálná, hogy negyven évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - emlékeztetett Lendvai Ildikó. Szerinte ez az jelenti, hogy a nők nem "nyugdíjba mennek, hanem éhenhalni", mert ez olyan alacsony nyugdíjat jelent a nőknek a svéd modellel ötvözve, hogy csupán "koldusnyugdíj" jutna nekik.

Lendvai Ildikó a Fidesz "katasztrófa darabjának" harmadik elemeként azt nevezte meg, hogy az ellenzéki párt azt mondta: nyugdíjak reálértéken maradnak. Ha valaki arra vállalkozik, hogy a nyugdíjaknak csak a reálértékét tartja meg, amely ma is törvényben garantált, akkor ez ezen felüli plusz juttatásokat nem adná meg - fejtette ki. Szerinte a Fidesz vissza kívánja vonni a nyugdíjprémiumról szóló törvényt, amely szerint a gazdasági növekedéssel párhuzamosan a nyugdíjasok prémiumot kapnának, erre először 2011-től lesz lehetőség. A szocialista politikus szerint a "csak a reálérték megőrzése azt is jelenti, hogy a továbbiakban nem lesz nyugdíjkorrekció". Az MSZP szerint az elmúlt hónapok kemény intézkedései 4-5 évtizedig fenntarthatóvá tették a jelenlegi nyugdíjrendszert, a mai modellen nem kell változtatni - húzta alá Lendvai Ildikó. 

Fidesz: hazudozik az MSZP

A Fidesz szerint gátlástalan, kétségbeesett hazudozás zajlik MSZP-s oldalon a nyugdíjak ügyében, a szocialisták ugyanis el akarják kerülni az elszámolást a nyugdíjasok felé. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője ezzel kapcsolatban azt kérdezte: a szocialista politikusok "honnan veszik a bátorságot maguknak ahhoz, hogy a Fideszt gyalázzák nyugdíjas ügyben, miközben ők maguk vették el néhány hónappal ezelőtt a 13. havi nyugdíjat az idős emberektől".

Mint mondta, a Gyurcsány-korszak - amelynek egyik főszereplője, kulcsfigurája Lendvai Ildikó - tönkretette a nyugdíjasokat, megélhetési válságba sodorta az idős embereket. 2006 óta folyamatosan csökken a nyugdíjak reálértéke, az elmúlt időszakban a "nyugdíjas infláció" mindig magasabb volt az átlagos infláció mértékénél - sorolta. Ráadásul - tette hozzá - 2009 végén "még tettek egy kísérletet arra is, hogy ellopják a nyugdíjakat" a magánnyugdíjpénztárak privatizációjával.

Szijjártó Péter közölte: mindezzel szemben a Fidesz - kormányra kerülése esetén - garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, az állami kézben tartott nyugdíjalapot, valamint lehetővé teszik, hogy 40 éves szolgálati idő után a nők - ha akarnak - elmehetnek nyugdíjba. Hangsúlyozta, ez csak egy lehetőség lenne, nem pedig kötelezettség. Riogatásnak nevezte azt, miszerint a nőknek majd nagyon alacsony nyugdíjösszeggel kellene nyugdíjba vonulniuk. A fideszes politikus ismét cáfolta, hogy svéd vagy bármilyen más nyugdíjmodellt vezetnének be kormányra kerülve.

Lendvai Ildikó azon felvetésére, miszerint a KDNP egy 2007-es javaslatában a svéd modellre tett javaslatot, Szijjártó Péter úgy reagált: a kereszténydemokraták javaslata egyáltalán nem szól a nyugdíjkorhatár emeléséről. Valójában arról szól, hogy ha valaki 70 éves korára kikerül azok köréből, akik kapnak nyugdíjat, akkor 70 éves korától az államnak kötelező garantálnia, hogy kapjon valamilyen ellátást - közölte.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!