szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pártatlan politikai műsorok és újságírók, etikai kódex a pártoknak, és a médiumok vezetőinek nyilvánosság adta ereje - többek között ezekre alapozták az első választások kampányidőszakának előkészítését 1990-ben.

Magyarországon az elmúlt hét végén kezdődtek meg, és e hét elején folytatódnak azok az egyeztető tárgyalások, melyeken a politikai pártok, a kormány és a nemzeti média képviselői is részt vesznek. A megbeszélések tárgya a választási kampány előkészítése, illetve az, hogy milyen teret kapnak majd a nemzeti médiában az érintettek - erről több mint húsz évvel ezelőtt, 1990. január 15-én számolt be a BBC.

Budapesti tudósítójuk Szilvásy Györgyöt, a Minisztertanács Hivatalának akkori munkatársát (kinek nevét az akkori híradásban még pontos i-vel írták) kérdezte meg arról: milyen alapelvek alapján kívánják eldönteni, hogy a különböző pártok mekkora súllyal és mennyi adásidővel rendelkezzenek a Magyar Televízióban, rádióban, illetve a sajtóban. A meghatározó alapelvek a következők - a beszámoló szerint: a választási törvény, amelyik előírja az esélyegyenlőséget, pártatlanságot a választási műsorokban, valamint az, hogy minden választásokon induló párt hozzáférhessen a televízió, rádió nyilvánosságához. Arról is megállapodtak, hogy a televízióban és a rádióban is legyen pártok között felosztható műsoridő,melyben a jelöltet állító pártok azonos feltétellel jutnak hozzá. "Ez a tervünk" - mondta Szilvásy, aki akkor még talán mit sem sejtett médaháborúról, jobb és baloldali médiáról és a jelenlegi kampány slágertémájáról, a pártfinanszírozást övező korrpucióról.

HVG-címlap húsz évvel ezelőttről

Az interjúból az is kiderül, hogy vita volt a fizetett politikai műsorokkal, reklámokkal kapcsolatban. "Az eddigi adásokból az derült ki, hogy a választási kampány előkészítését tulajdonképpen két időszakra, két korlát közé kívánják szorítani. Egyrészt január 23-tól február 24-ig, majd február 24-től március 23-ikáig. Miért szükséges ez a felosztás és mit takar? Milyen tartalmi különbségek jelentkeznek majd a kettő között?" - kérdezte a riporter. "A nyilvánosság szempontjából azért bontottuk két részre ezt az elkövetkezendő 60 napot, mert a választási kampány is kettéosztódik. Az utolsó 30 napra kell a pártoknak az országos választási listát elkészíteniük, és a választási törvény is úgy fogalmaz, hogy a televíziónak, rádiónak az utolsó 30 napban az országos listát állító pártok számára kell biztosítani a nyilvánosságot, mégpedig a jelöltállítással arányosan"- nyilatkozta akkor a jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) humánpolitikai és koordinációs főigazgatójaként munkálkodó Szilvásy.

A beszélgetésből az is kiderül, a közvélemény már akkor is megosztott volt. "Sokaknak elegük van a reklámokból, mások éppen azt mondják, hogy ilyenkor kicsit sűríteni kellene a politikai reklámokat. (...) A szakmai közvélemény jelentős része azt mondja, hogy egyáltalán ne legyen politikai hirdetés, mások ezt nem kifogásolják, és a pártok véleménye is erősen megosztott. A pártok egy része kizárná a politikai hirdetéseket, mondván hogy ez nem esélyegyenlőséget teremt, vagy nem segíti az esélyegyenlőség megvalósulását, más pártok pedig, azok akik gazdagabbak, vagyis megtehetik, a hirdetések mellett vannak" - magyarázta Szilvásy azokban az időkben, amikor még - szabályozás hiányában - nem voltak fizetett politikai hirdetések.

Szándék volt arra is, hogy az "egyéb" jelzővel ellátott műsorok (hírműsorok, belpolitikai műsorok, vitaműsorok) esetén is számonkérhető legyen az esélyegyenlőség, pártatlanság: "arányosan szerepeljenek a pártok, és hogy a televíziós, rádiós szakemberek elfogulatlanul vezessék, csinálják ezeket a műsorokat" - mondta Szilvásy.

A garanciára vontakozó kérdésre úgy felelt: ezt a választáson résztvevő szereplők teremthetik meg. A pártok ("akik részben szabályokat fogadnak el, részben pedig választási etikai kódexet fogadhatnak el, amit kölcsönösen betartanak"), az újságírók, közvélemény ("amelyik szintén egy ilyen etikai kódexet fogad el"), illetve a televízó és rádió vezetése ("a nyilvánosság erejével kényszerítse arra az érintetteket, hogy betartsák ezeket a játékszabályokat "). Egyéb jogi garanciát, vagy eszközt én nem nagyon tudok - sommázott Szilvásy György. Akkor amikor még nem tudhatta - esetleg sejtehette -, hogy ő maga egyszer a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalát is vezetni fogja, majd tárcanélküli titkosszolgálatokat felügyelő politikussá avanzsál, majd pedig tanúként kihallgatják a köz- és pártpénzek egyértelmű keveredésére rámutató Zuschlag-ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!