szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn, a parlamenti választás második fordulójának másnapján két miniszterjelölttel bővülhet Orbán Viktor leendő kormányának névsora, a Fidesz elnöke ugyanis várhatóan megnevezi belügyminiszter-jelöltjét és a pénzügy-gazdaság irányításának várományosát.

Orbán Viktor a választások első fordulójának éjszakáján a TV2 Frizbi című műsorának azt mondta: két hét múlva nevezi meg a leendő belügy- és a pénzügyminiszter személyét. Az MTI úgy tudja, hogy ez minden bizonnyal hétfőn lesz. A pártelnök eddig csak külügyminiszter-jelöltjét, Martonyi Jánost nevezte meg. A Magyar Televíziónak adott április 9-i interjúban azt mondta, Martonyi Jánost azért kellett megneveznie, mert a következő kabinetnek szembe kell néznie néhány olyan, külügyi természetű feladattal, amelynek a munkáját már korábban el kellett kezdeni, és nem lehetett várni vele a választásokig.

Az ismételten felálló Belügyminisztérium lehetséges vezetőjének már hónapokkal ezelőtt felvetődött Pintér Sándor neve. A Népszabadság és a Heti Válasz szerint is az egykori belügyminiszter a legesélyesebb arra, hogy ismét betöltse ezt a pozíciót. Tárcája felügyelné valószínűleg az önkormányzatokat, a rendőrséget és az összevont polgári titkosszolgálatokat; utóbbi átalakításához viszont kétharmados többség kell. Arra a kérdésre, hogy Pintér Sándor volt belügyminiszter kaphat-e feladatot egy új kormányban, Orbán Viktor a már említett tévéinterjúban úgy válaszolt: minden alkalmas ember kaphat feladatot. "Pintér Sándor alkalmas ember?" - szólt a kérdés. "Pintér Sándor alkalmas ember" - hangzott a pártelnöki válasz.

Orbán Viktor a választások éjszakáján a másik poszttal összefüggésben pénzügyminiszterről beszélt, ám a sajtóhírek szerint külön Pénzügyminisztérium nem lesz a Fidesz vezette kabinetben, csak gazdasági csúcstárca. (A Népszabadság keddi összeállítása szerint is az a legvalószínűbb, hogy megszűnik a Pénzügyminisztérium önállósága, és csak a költségvetési ügyek maradnak meg a lecsupaszított intézménynél, amelyet a Fidesz-kormány volt közigazgatási államtitkára, Naszvadi György vezethet.)

E csúcstárca vezetője minden valószínűség szerint Matolcsy György lesz, aki korábban már betöltötte ezt a tisztséget. A Fidesz elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara februári fórumán egyébként már jelezte is: mind Matolcsy György, mind pedig Járai Zsigmond volt jegybankelnök munkájára számít a jövőben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

Portré: Réthelyi Miklós csúcsminiszter-jelölt

A közvélemény nem sokat tud az amúgy hazai és nemzetközi szakmai körökben jól ismert anatómusprofesszorról. Úgy gondoltuk, közelebb hozzuk olvasóinkhoz a hírek szerint magas kormányzati pozíció várományosát, ha kikérdezzük életpályájáról, szakmai elképzeléseiről, ambícióiról.

MTI Gazdaság

Matolcsy: energiahatékonysági programot indít a Fidesz-kormány

Ha a választóktól felhatalmazást kap a Fidesz, az új polgári kormány 500 milliárd forintos energiahatékonysági programot hirdet, amellyel négy év alatt egymillió otthon és középület energiahatékony felújítása történhet meg - közölte Matolcsy György, a korábbi Fidesz-kormány gazdasági minisztere szerdán, egy Nagykanizsán tartott sajtóbeszélgetésen.

MTI Itthon

Martonyi: új megállapodás készül az IMF-fel és az EU-val

A Fidesz-kormány új pénzügyi megállapodásra, vagy a már meglévő kiterjesztésére törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval − jelentette ki Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

MTI Itthon

Orbán Martonyira bízná a külügyi tárcát

Az 1998-2002 közötti kormányzati ciklushoz hasonlóan ezúttal is Martonyi János irányítaná a külügyeket, ha a Fidesz kormányra kerül - közölte Orbán Viktor egy rádióműsorban.

MTI Itthon

Heti Válasz: miniszter lesz a Heti Válasz tulajdonosa

A Heti Válasz szerint nagyjából összeállítható a leendő Orbán-kormány névsora: a vagyongazdálkodási tárca vezetője Fellegi Tamás üzletember lehet, a földművelésügyet Fazekas Sándor karcagi polgármester kaphatja, a humán csúcstárcát pedig valószínűleg Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora irányítja majd. Kövér László várhatóan házelnök lesz.

MTI Itthon

Legkorábban május 20-án alakulhat meg az új kormány

Leghamarabb május 17-én alakulhat meg az új Országgyűlés, 20-án pedig az új kormány - így kalkulál az MTI információi szerint a Fidesz, illetve erre lehet következtetni a jogi háttér és a szokásjog alapján is.

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is