szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A választókban már az első forduló után tudatosult, hogy a Fidesz várhatóan kétharmados többséget szerez - értett egyet a vasárnapi részvételi adatokat kommentálva Filippov Gábor, a Progresszív Intézet és Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője. A megkérdezett politológusok szerint inkább a Fidesznek kedvez az alacsony választási hajlandóság.

Nem váratlan, hogy a második forduló részvételi aránya alacsonyabb a két héttel ezelőttinél - mondta az MTI-nek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője, emlékeztetve arra, hogy a korábbi országgyűlési választások alkalmával csak 1998-ban és a felfokozott hangulatban lezajlott 2002-es voksoláson fordult elő, hogy a második körben a részvételi arány felülmúlta az elsőben mértet. E választásoknak a tétje azonban az volt, hogy sikerül-e megfordítani az eredményt, ezzel szemben most az első forduló után a választók többségében tudatosult, hogy a Fidesz kétharmados többsége borítékolható, és ezt sugallta a média is - fűzte hozzá Filippov Gábor.

A Progresszív Intézet elemzője elmondta, bár urnazáráskor még nem tudni biztosan, kinek kedvez az alacsony részvétel, az MSZP az első forduló után tett ígéretével szemben nem "szántotta fel" a még eldöntetlen választókerületeket, sőt, kampánya meglehetősen visszafogott volt. Szerinte így kétséges, hogy a szocialista pártnak sikerülhetett-e meggyőznie a nem jobboldali választókat arról, hogy a Fidesz kétharmados többsége megakadályozható.

Elöljáróban eredményesebbnek ítéli a Fidesz két forduló közötti kampányát Filippov Gábor. Az elemző szerint a párt jó arányérzékkel adagolta az információkat a leendő kormány összetételéről és terveiről, és sikerült a politikai napirend részévé tennie, hogy a kétharmados többség régóta akut problémák megoldására is használható.

Szintén a Fidesz nagy arányú első fordulós győzelmével és a párt szinte biztosra vehető kétharmados többségével indokolta az alacsony részvételi arányt Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője. Szomszéd Orsolya hozzátette: az országos részvételi arányhoz képest helyi szinten jelentős eltérések mutatkoznak. Így azokban a választókerületekben, ahol szorosabb verseny ígérkezett, nagyobb volt a részvételi hajlandóság. Példaként említette a fővárosi XI. és XIII. kerületet. Ezzel szemben ott, ahol a Fidesz behozhatatlannak látszó előnnyel rendelkezett, kevesebben mentek el szavazni. Vagyis - feltéve, hogy az esélytelennek tűnő jelölt szavazói maradtak otthon - a Fidesznek kedvezhet a részvételi arányok alakulása - mondta Szomszéd Orsolya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szonda Ipsos: meglesz a Fidesz kétharmada

A Szonda Ipsos mandátumbecslése alapján a Fidesz-KDNP 264 helyet szerez az új parlamentben, így kétharmados többsége lesz. Az MSZP 58, a Jobbik 48, az LMP 16 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe az intézet szerint.

hvg.hu Itthon

Melyik korosztály kire szavazott?

A két választási forduló között a hvg.hu arról kérdezett két közvélemény-kutató intézetet, hogy a különböző korosztályok melyik pártra szavaztak, illetve, hogy a pártok szavazóbázisa mely korosztályokban erősebb. Az eredmények nem meglepőek: az MSZP-t az idős inaktívak, az LMP-t a fiatal nők, a Jobbikot pedig a fiatal férfiak választják. A Fidesz minden korcsoportban nagyon erős.

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek