szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor választóinak várakozásai hatalmasak, gazdaságpolitikai mozgástere minimális, politikai ellenfelei alig várják első botlását - jellemezte a leendő miniszterelnök helyzetét a Der Standard című osztrák liberális lap.

Orbán választási győzelme és karizmája Tony Blairéhez hasonló, de a hasonlóság figyelmeztető is a Fidesz elnöke számára. Blair, miután megreformálta a Munkáspártot, földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott, és tíz évig kormányon maradt. Ugyanakkor 13 éves munkáspárti kormányzás után az ország veszélyesen eladósodott, és a pártra nagy választási vereség vár. Orbán elég óvatos volt ahhoz, hogy ne ígérjen új gazdasági jótéteményeket, a hétfőn bejelentett adócsökkentésekhez azonban nagyobb pénzügyi mozgástérre, ahhoz pedig először az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap áldására van szükség.

A szerző véleménye szerint Orbán Viktor gazdaságpolitikai feltevése alapjában véve helyes, a magyar gazdaságot versenyképessé kell tenni, mindenekelőtt a vállalkozások támogatásával. A gazdaságot egyfelől külföldi befektetők dominálják, másfelől megbénítja egy olyan szektor, amelyben a magas adók miatt nincs késztetés a munkahelyteremtésre. Mindezt nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, és rövid távon áldozatokat követel. Ezt Orbán is tudja, ugyanakkor választói számára fel kell tálalnia néhány "gyorsan fogyasztható falatot", azért is, hogy a jobbszélről érezhető nyomást kordában tartsa.

Mindez a leendő miniszterelnököt - annak érdekében, hogy egy erős, cselekvőképes állam benyomását keltse - olyan alkotmánymódosításokra csábíthatja, amelyek egy autoriter vonásokkal rendelkező rendszer irányába vezetnek. Az "intelligens, vérbeli politikus" Orbán Viktor tudatában lesz annak, hogy ez nem helyettesítheti a gazdaság szanálását, énje pedig minden bizonnyal nem engedi, hogy Magyarország páriává váljon az EU-ban - írta a Der Standard.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Magyar Nemzet: újjáéled az adórendőrség

Az új kormány az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a vám- és pénzügyőrség összevonásával három egységből álló szervezetet hozna létre, amelynek harmadik egysége az adórendőrség lenne – írja a Magyar Nemzet.

Serf András: Miért tiltsuk be Petőfit?

Serf András: Miért tiltsuk be Petőfit?

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó