szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Kedd óta indoklás nélkül fel lehet mondani a köztisztviselőknek, ám ezzel még nem ért véget az állami alkalmazottak megfélemlítése: a jogalkotói ámokfutás következő állomása a közel egymillió dolgozót fenyegető 98 százalékos különadó – áll a friss HVG címlap-sztorijában.

A közintézményektől megkövetelt nyilatkozatkifüggesztés ellenére valószínűleg nem amiatt fáj most a legjobban az állami alkalmazottak feje, hogy mivel díszítsék munkahelyük falát. A kormány ugyanis a 650 ezer közalkalmazottat és köztisztviselőt, valamint a köztulajdonban lévő cégek több százezer dolgozóját sújtó törvénytervezetet nyújtott be a múlt pénteken az Országgyűlésnek. A szakmai körökben salátatörvényként emlegetett, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által „a gazdaságot béklyóba kötő korlátok” letörése érdekében jegyzett javaslatcsomag egyebek között az állami fizetések korlátozásával és a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésével összefüggésben kapott bevételek (végkielégítés, felmondási pénz) drasztikus megadóztatásával próbálja egyfelől röghöz kötni, másfelől egyszerűen és olcsón elküldhetővé tenni a közszolgákat. Mindezt „a társadalmi igazságérzet megteremtése, valamint a közpénzek pazarlásának megszüntetése érdekében” teszi, azzal a demagóg magyarázattal, hogy a kirívóan magas állami fizetéseket kordában kell tartani.

„Lehetetlen megbecsülni, mekkora költségvetési bevételt hozhat a különadó, de ha a Fidesz mégis ki tudta számolni, az azt jelzi, hogy nyílt politikai tisztogatás folyik” – kommentálta a HVG-nek Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára azt a hírt, hogy a kormány az idén 2 milliárd forint bevételt vár a különadótól. Az érdekvédelmi szervezetek szerint már a korábbi jogszabály-módosításokkal is egyértelműen a saját embereinek készítette elő a terepet a Fidesz. Kormányra lépése után szinte azonnal eltörölte ugyanis a köztisztviselők nyílt pályáztatását és a szükséges közigazgatási versenyvizsgát, amelyek korábban azt célozták, hogy a munkáltatók ne szubjektív döntések alapján vegyenek fel új dolgozókat. A törvényjavaslat ismét alaposan felborzolta a kedélyeket, pedig az állami intézmények dolgozói – mint Fehér fogalmazott – „csodaváró hangulatban élték meg a kormányváltást az előző pár év tízezres nagyságrendű létszámleépítései után”.

A teljes összeállítás a friss HVG-ben olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Sólyom visszaküldte a tisztviselőtörvényt

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Az államfő nem értett egyet azzal, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben.

Pelle János Vélemény

Közszféra: nem hagyják magukat, az Alkotmánybírósághoz fordultak

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) élesen ellenzi, ahogy az Orbán-kormány saját képére szabja a közszférát. Fehér József, az MKKSZ főtitkára bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordultak a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény azon rendelkezései miatt, amelyek az indoklás nélküli felmondásra, illetve a két hónapos felmondási időre vonatkoznak. Mind a 680 ezer közalkalmazottat érinti az a törvénymódosítás, amely augusztus elsejétől a két hónapon felüli, a két millió forintot meghaladó végkielégítések 98 százalékos megadóztatását írja elő. Érlelődik a szakszervezetek és a kormány közötti konfrontáció.

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény