szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, de a miniszterelnök tárcalátogatás-sorozatán "számos gyanús ügy" került elő, amelyek elemzése még folyamatban van - tájékoztatta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-t kedden. Az MTI azért kereste meg a Miniszterelnökséget, mert az államtitkára által vezetett tényfeltáró bizottság munkája Orbán Viktor megbízása alapján augusztusig tartott.

Orbán Viktor kormányfő társaságában Varga Mihály az elmúlt hetekben valamennyi minisztériumot végiglátogatta. A kedden befejeződött tárcalátogatás-sorozat keretében - Szijjártó szerint - számos olyan gyanús ügy került elő, amelyeknek komoly költségvetési kihatásuk is van. Az újabb "csontvázak" vizsgálata, elemzése még tart - közölte a szóvivő, hozzátéve: amint ez a munka véget ér, a tényfeltáró bizottság részletes jelentését Varga Mihály átadja a miniszterelnöknek, majd a nyilvánosságot is tájékoztatja.

Orbán Viktor a választások előtt, márciusban adta a megbízatást a Fidesz alelnökének, hogy a gazdasági tényfeltárással rögzítse a költségvetési, gazdasági helyzetet. A Fidesz elnöke április közepén azt mondta, hogy a gazdasági tényfeltáró bizottság május közepére, végére a remények szerint világos képet tud adni, és majd a helyzet értékelése után tud menetrendet mondani a költségvetési hiánnyal kapcsolatban.

Ezt követően Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy június közepén már szeretne egy közbülső jelentést kapni a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságtól, és a júniusi, közbülső jelentés után - amelytől azt várja, hogy a "nagy tényeket kellő biztonsággal rögzítse" - a testületnek egy-két hónapig még folytatnia kell a munkáját a részletek elemzése miatt.

Varga Mihály május közepén a bizottság munkájával kapcsolatban kijelentette, hogy két "csontvázat" biztosan rögzítenek majd: az egyik az államháztartással, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével kapcsolatos. Aláhúzta: az államháztartás várható idei hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél.

Csontvázak márpedig nincsenek

Az MSZP kedden kiadott közleménye szerint a csontok közül leginkább a gerinc hiányzik az Orbán-kormány szerkezetéből. A szocialista párt szerint "a nagy hanggal kommunikált vádaskodások arra irányultak, hogy a Bajnai-kormány besározásával megteremtsék az alapot a válságkezelő kormány által tervezett hiány megduplázásához".

Az MSZP elvárja, hogy a Fidesz-KDNP-kormány hagyjon fel végre a halogatással és közölje a 2011-es év költségvetésének sarokszámait, melyek egyértelművé tennék, hogy nem voltak csontvázak sehol, és Orbán Viktor is az MSZP által támogatott Bajnai-kormány kitaposott ösvényén kénytelen járni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszer kapta el a koronavírust egy német férfi, másodszorra belehalt

Kétszer kapta el a koronavírust egy német férfi, másodszorra belehalt

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival