szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem volt nyereséges a százhalombattai polgármester, Vezér Mihály cégének, a VIVER Kft.-nek – a sajtónak adott válasza szerint – az, hogy az önkormányzat egyik beruházásában alvállalkozóként részt vett. Az építkezéssel kapcsolatban hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

„Ha valaki úgy érzi, hogy a közvagyont bárki, bármivel megkárosította, akkor habozás nélkül indítsa el a szükséges eljárásokat” – mondta a százhalombattai képviselő-testület 2009. május 7-ei ülésén a hvg.hu birtokában lévő dokumentum szerint Vezér Mihály polgármester a Polgárok Háza felújításáról adott tájékoztatáskor. Voltak, akik így gondolták, s idén feljelentést tettek a Pest Megyei Főügyészségen. A nyomozást elrendelték, s annak lefolytatására a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) gazdaságvédelmi osztályát jelölték ki.

A Polgárok Házának felújítását 2007-ben határozta el a Pest megyei város önkormányzata, s annak lebonyolításával saját cégét, a SZÁKOM Kft.-t bízta meg. Ez a cég írta ki a 240 millió forintos projektre a közbeszerzési eljárást, amelyet a Panel 2001. Építőipari Kft. nyert meg. A társaság pedig alvállalkozóként alkalmazta a polgármester és felesége tulajdonában lévő VIVER Kft.-t. A kivitelezés lassan haladt, a határidőt többször módosították, ám az eredeti szerződésben megszabott napi félmillió forintos kötbért soha nem kérte az önkormányzat. A feljelentők szerint ennek az az oka, hogy a 31 napos csúszás miatt elvileg fizetendő mintegy 15 millió forint részben érinthette volna a jelenleg független, korábban szocialista és szdsz-es Vezér Mihály cégét is.

A befejezési határidők módosításait azzal indokolták, hogy a létesítményhez szükséges energia nem áll a rendelkezésre. Ugyanakkor az építési napló szerint az építményen az első befejezési határidőt követően egyéb – nem energiabiztosítással kapcsolatos – munkákat végeztek. A felújítás kitolódása ellenére nem kért kötbér mellett az önkormányzat számára anyagi veszteséget okozott az is – állítják a feljelentők –, hogy a nyílászárókért jóval magasabb összeget – összesen harmincmillió forintot – fizetett ki. Az eredetileg tervezett nyílászárók helyett ugyan 12 millió forinttal olcsóbbat választottak, de a szerződésben az erre kifizetett összeget csupán 1,4 millióval csökkentették.

Az ügyészséghez fordulók kifogásolták azt is, hogy a szerződések módosítását az előírt határidőn belül nem jelentették meg a Közbeszerzési Értesítőben, illetve, hogy hiányzott az építési engedély is. A már említett tavalyi képviselő-testületi ülésen ezt szóvá is tették, hogy a „Polgárok Háza felújítása során jelentős mértékű műszaki változtatásra került sor, melyek nem tették lehetővé sem határidőben, sem a műszaki szükségesség felmerülésének időpontjában a hatósági engedélyeztetési eljárás lefolytatását."

Ráadásul - így a feljelentők - a kivitelezés sem sikerült tökéletesre. A SZÁKOM Kft. Felügyelő Bizottsága ugyanis egy bejáráson megállapította, hogy olyan hibák vannak az épületen, amelyek laikus embereknek is feltűntek. Például „a hátsó bejáratnál lévő esővédő mellett lefolyt a víz, és ráfagyott a homlokzatra.”

Mindezek miatt tettek feljelentést Vezér Mihály polgármester ellen. Százhalombatta vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy cégének, a VIVER Kft.-nek nem volt haszna a munkán: 3,2 millióért építették ki az ingatlan fűtési és vízvezeték rendszerét, amiből hárommilliót tett ki az anyagköltség, a 200 ezer forint pedig a munkabérre és a járulékokra ment el. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja, valóban történt-e hűtlen kezelés a beruházás kapcsán, de – mint azt a hvg.hu-val közölték – „az ügy jelenlegi szakaszában bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy nincs.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke