szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kormánya első száz napját értékelte Orbán Viktor; a miniszterelnök a Professzorok Batthyány Körének meghívására mondott beszédet a kabinet május 29-i megalakulása óta eltelt időszakról.

A miniszterelnök formálisan a Professzorok Batthyány Körének (PBK) meghívását elfogadva mondott beszédet a szervezet rendezvényén a budai Szent Imre Gimnáziumban.

A lelkek forradalma volt az áprilisi választási győzelem - mondta felvezető beszédében Hámori József, az első Orbán-kormány kultuszminisztere, aki szerint az új kormány eddigi száz napja alatt több intézkedés történt, mint az elmúlt nyolc évben. Hámori megköszönte a miniszterelnöknek, hogy elfogadta a meghívást, s felkérte a beszéd megtartására.

Orbán Viktor megérkezik a Szent Imre Gimnáziumba
©

Orbán Viktor, aki az első sorból hallgatta végig Hámori beszédét, negyed négykor lépett a pulpitusra, s megköszönte a PBK eddigi támogatását. A mögöttünk lévő száz nap sűrűre sikeredett - mondta Orbán. A politikusok könnyen nevezik történelminek a változásokat, mert a döntések világában élnek, de ezúttal még a közélet iránt legkevésbé érdeklődők is érzik, nagy változások vannak - fogalmazot. Mi, magyarok, tudjuk, milyenek a forradalmi változások - folytatta Orbán, aki szerint az egész világon több tízmillióan érezhetik azt, hogy a történelem mintha összesűrűsödne, majd az EP-elnök José Manuel Barroso összefogásra utaló mondatát idézte.

A kormányfő szerint a nyugati világ elérte azt a pontot, hogy egy utópia tört darabjaira, ebben az utópiában úgy tartották, hogy minden pénzben mérhető, s egy ország gazdaságát spekulációból is fel lehet építeni, s a piac szükségszerűen erkölcsös - folytatta. A nagy utópiák összeomlása után mindig keserves volt a felépülés, s nemzedékek életét tették tönkre - mondta. 1933-ban az Egyesült Államokban megfeszített törvényhozói munka hozta meg a várt sikert.

Orbán szerint összeállt Magyarországon is a tisztánlátó emberek kritikus tömege. Szerinte ilyen széles együttműködést sehol nem sikerült létrehozni, így a magyaroknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy egy valóságon alapuló rendszert létrehozzanak. Rossz gazdaságpolitika és rablógazdálkodás jellemezte az elmúlt évek kormányzását. 2002-ben politikai bűnt követtek el az ország szocialista vezetői, amikor külföldről felvett hitelekkel adósították el az országot - fejtette ki, hozzátéve: az államadósság törlesztésére többet fordít az ország, mint az egészségügyre, vagy az oktatásra; 2011-ben, a következő költségvetési évben 2858 milliárd forintot kell majd az országnak adóságként visszafizetnie. Emellett olyan szintre esett a közbizalom, hogy az államiság a szétesés határán egyensúlyozott - mondta Orbán Viktor.

©

A "nemzeti ügyek kormánya" kormányprogramja Orbán szerint megegyezik a választási programmal, ez a kormány azt teszi, amit előzőleg a választókkal "megbeszélt". Orbán szerint a választók szakítottak egyfajta szakértői gőgből fakadó technokrata utópiákkal, amely szerint az emberek akarata ellenére is lehet kormányozni. A kormányfő azt mondta, hogy ők az emberekkel együtt hozzák létre a nemzeti együttműködés közigazgatási, gazdasági, erkölcsi rendszerét.

Ilyen korszerű kormányzati struktúra 1945 óta nem volt az országban - mondta Orbán, felemlegetve, hogy száz nap alatt 55 törvényt fogadott el az új parlament. Ezzel együtt tabukat is ledöntötték: így például csökkentették a politikusok létszámát, s kettős állampolgárságot adnak a "világ magyarjainak". Orbán szerint száz nap alatt "a nemzeti ügyek tekintetében" többet ért el, mint az elmúlt nyolc év kormányai.

Csak tisztességes munkából és vállalkozásból születhet érték, nem hitelből - tért rá a gazdaságra Orbán Viktor, majd emlékeztetett arra, hogy bevezették a tízszázalékos társasági adót, eltöröltek tíz adófajtát, csökkentették a beruházásokhoz szükséges adminisztrációt, kibővítették a Széchenyi-tervet, adómentessé tették a háztartási munkát, s az iskolák közvetlenül a termelőtől is vásárolhat zöldséget, húst.

Orbán Viktor szerint az előző kormány valótlan számokra épülő költségvetése veszélyes helyzetbe hozta az országot, és ezért kellett a pénzügyi stabilitás érdekében számos intézkedést hozni. Ezek közül külön is kiemelte a bankadót, amelynek kapcsán úgy fogalmazott: sosem vágyott "a bankrendszerrel való küzdelem Che Guevarájának" szerepére, de az örökölt helyzet miatt olyan döntéseket kellett hozni, amely még a magyarok igazságérzetével is találkozott.

A nemzeti ügyek kormánya kitart a pénzügyi függetlenség, gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett - szögezte le Orbán, meghagyva, hogy az ország gazdasága persze a világgazdaság része. A közszférában bevezették a kétmilliós plafont, mondta, majd Simor András jegybankelnökre utalva azt mondta, ez még azokra is vonatkozik, akik Brüsszelig szaladnak panaszkodni. A kormány költségvetési felügyelőket küldött ki a közpénzből gazdálkodó intézményekhez - mondta.

©

A kormány elrendelte a kilakoltatási tilalmat - említette meg a miniszterelnök, hozzátéve: meg kellett tiltaniuk a jelzálog-alapú devizahiteleket, mert tapasztalatuk szerint ebből eddig csak baj lett.

Az áprilisi választásokon az emberek nemet mondtak a hatalommal való visszaélés minden formájára, ezért elkezdték vizsgálni az előző kormány korrupciós ügyeit- mondta Orbán. Szerinte ezt az elszámoltatást azért kell elvégezni, hogy senkinek soha többé ne jusson eszébe közpénzeket kitalicskázni az azt kezelő intézményekből. Orbán Viktor külön kitért a 2006. őszi események kivizsgálásra. Szerinte amíg nem történik meg a karhatalmi akciók felelőseinek megnevezése és felelősségre vonása, a demokráciáról való beszéd "csak smafu".

Nemzeti ügy, hogy az országban rend- és közbiztonság legyen - mondta Orbán Viktor. Olyan állampolgári javaslatokat vettek figyelembe, amely alkotmányos. Olyan gyakorlat honosodott meg korábban, mintha az állam a bűnözők érdekeit védené. Becsületbeli ügy, hogy a valóságtagadó beszédet ne fogadjuk el - mondta, majd felsorolta a Btk-szigorításokat, a rendőrségnek adott forrásokat.

Olyan száz nap volt ez, amely megváltoztatta Magyarországot, néha én is nyomasztónak éreztem az előttünk álló feladatok súlyát - folytatta Orbán Viktor. De volt egy hatalmas segítségünk, ez az áprilisi választáson kapott támogatottság. Az emberek - úgy érzem - megértettek, hogy ez a száz nap elegendő volt arra, hogy megteremtsük azt az alapot, amire az új Magyarországot felépítjük - mondta záró mondatai egyikeként a kormányfő, majd megígérte, hogy folytatják a nemzeti konzultáció-sorozatot, mert ez tudásbéli segítséget is jelenthet a mindenkori magyar kormánynak. A kormányfő beszédét azzal szófordulattal zárta, hogy "éljen a valóság".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Ma háromkor értékel Orbán Viktor

Ma délután 15 órakor értékeli kormánya első száz napját Orbán Viktor; a miniszterelnök a Professzorok Batthyány Körének meghívására mond beszédet a kabinet május 29-i megalakulása óta eltelt időszakról.

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót