szerző:
hvg.hu

Kormánya első száz napját értékelte Orbán Viktor; a miniszterelnök a Professzorok Batthyány Körének meghívására mondott beszédet a kabinet május 29-i megalakulása óta eltelt időszakról.

A miniszterelnök formálisan a Professzorok Batthyány Körének (PBK) meghívását elfogadva mondott beszédet a szervezet rendezvényén a budai Szent Imre Gimnáziumban.

A lelkek forradalma volt az áprilisi választási győzelem - mondta felvezető beszédében Hámori József, az első Orbán-kormány kultuszminisztere, aki szerint az új kormány eddigi száz napja alatt több intézkedés történt, mint az elmúlt nyolc évben. Hámori megköszönte a miniszterelnöknek, hogy elfogadta a meghívást, s felkérte a beszéd megtartására.

Orbán Viktor megérkezik a Szent Imre Gimnáziumba
©

Orbán Viktor, aki az első sorból hallgatta végig Hámori beszédét, negyed négykor lépett a pulpitusra, s megköszönte a PBK eddigi támogatását. A mögöttünk lévő száz nap sűrűre sikeredett - mondta Orbán. A politikusok könnyen nevezik történelminek a változásokat, mert a döntések világában élnek, de ezúttal még a közélet iránt legkevésbé érdeklődők is érzik, nagy változások vannak - fogalmazot. Mi, magyarok, tudjuk, milyenek a forradalmi változások - folytatta Orbán, aki szerint az egész világon több tízmillióan érezhetik azt, hogy a történelem mintha összesűrűsödne, majd az EP-elnök José Manuel Barroso összefogásra utaló mondatát idézte.

A kormányfő szerint a nyugati világ elérte azt a pontot, hogy egy utópia tört darabjaira, ebben az utópiában úgy tartották, hogy minden pénzben mérhető, s egy ország gazdaságát spekulációból is fel lehet építeni, s a piac szükségszerűen erkölcsös - folytatta. A nagy utópiák összeomlása után mindig keserves volt a felépülés, s nemzedékek életét tették tönkre - mondta. 1933-ban az Egyesült Államokban megfeszített törvényhozói munka hozta meg a várt sikert.

Orbán szerint összeállt Magyarországon is a tisztánlátó emberek kritikus tömege. Szerinte ilyen széles együttműködést sehol nem sikerült létrehozni, így a magyaroknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy egy valóságon alapuló rendszert létrehozzanak. Rossz gazdaságpolitika és rablógazdálkodás jellemezte az elmúlt évek kormányzását. 2002-ben politikai bűnt követtek el az ország szocialista vezetői, amikor külföldről felvett hitelekkel adósították el az országot - fejtette ki, hozzátéve: az államadósság törlesztésére többet fordít az ország, mint az egészségügyre, vagy az oktatásra; 2011-ben, a következő költségvetési évben 2858 milliárd forintot kell majd az országnak adóságként visszafizetnie. Emellett olyan szintre esett a közbizalom, hogy az államiság a szétesés határán egyensúlyozott - mondta Orbán Viktor.

©

A "nemzeti ügyek kormánya" kormányprogramja Orbán szerint megegyezik a választási programmal, ez a kormány azt teszi, amit előzőleg a választókkal "megbeszélt". Orbán szerint a választók szakítottak egyfajta szakértői gőgből fakadó technokrata utópiákkal, amely szerint az emberek akarata ellenére is lehet kormányozni. A kormányfő azt mondta, hogy ők az emberekkel együtt hozzák létre a nemzeti együttműködés közigazgatási, gazdasági, erkölcsi rendszerét.

Ilyen korszerű kormányzati struktúra 1945 óta nem volt az országban - mondta Orbán, felemlegetve, hogy száz nap alatt 55 törvényt fogadott el az új parlament. Ezzel együtt tabukat is ledöntötték: így például csökkentették a politikusok létszámát, s kettős állampolgárságot adnak a "világ magyarjainak". Orbán szerint száz nap alatt "a nemzeti ügyek tekintetében" többet ért el, mint az elmúlt nyolc év kormányai.

Csak tisztességes munkából és vállalkozásból születhet érték, nem hitelből - tért rá a gazdaságra Orbán Viktor, majd emlékeztetett arra, hogy bevezették a tízszázalékos társasági adót, eltöröltek tíz adófajtát, csökkentették a beruházásokhoz szükséges adminisztrációt, kibővítették a Széchenyi-tervet, adómentessé tették a háztartási munkát, s az iskolák közvetlenül a termelőtől is vásárolhat zöldséget, húst.

Orbán Viktor szerint az előző kormány valótlan számokra épülő költségvetése veszélyes helyzetbe hozta az országot, és ezért kellett a pénzügyi stabilitás érdekében számos intézkedést hozni. Ezek közül külön is kiemelte a bankadót, amelynek kapcsán úgy fogalmazott: sosem vágyott "a bankrendszerrel való küzdelem Che Guevarájának" szerepére, de az örökölt helyzet miatt olyan döntéseket kellett hozni, amely még a magyarok igazságérzetével is találkozott.

A nemzeti ügyek kormánya kitart a pénzügyi függetlenség, gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett - szögezte le Orbán, meghagyva, hogy az ország gazdasága persze a világgazdaság része. A közszférában bevezették a kétmilliós plafont, mondta, majd Simor András jegybankelnökre utalva azt mondta, ez még azokra is vonatkozik, akik Brüsszelig szaladnak panaszkodni. A kormány költségvetési felügyelőket küldött ki a közpénzből gazdálkodó intézményekhez - mondta.

©

A kormány elrendelte a kilakoltatási tilalmat - említette meg a miniszterelnök, hozzátéve: meg kellett tiltaniuk a jelzálog-alapú devizahiteleket, mert tapasztalatuk szerint ebből eddig csak baj lett.

Az áprilisi választásokon az emberek nemet mondtak a hatalommal való visszaélés minden formájára, ezért elkezdték vizsgálni az előző kormány korrupciós ügyeit- mondta Orbán. Szerinte ezt az elszámoltatást azért kell elvégezni, hogy senkinek soha többé ne jusson eszébe közpénzeket kitalicskázni az azt kezelő intézményekből. Orbán Viktor külön kitért a 2006. őszi események kivizsgálásra. Szerinte amíg nem történik meg a karhatalmi akciók felelőseinek megnevezése és felelősségre vonása, a demokráciáról való beszéd "csak smafu".

Nemzeti ügy, hogy az országban rend- és közbiztonság legyen - mondta Orbán Viktor. Olyan állampolgári javaslatokat vettek figyelembe, amely alkotmányos. Olyan gyakorlat honosodott meg korábban, mintha az állam a bűnözők érdekeit védené. Becsületbeli ügy, hogy a valóságtagadó beszédet ne fogadjuk el - mondta, majd felsorolta a Btk-szigorításokat, a rendőrségnek adott forrásokat.

Olyan száz nap volt ez, amely megváltoztatta Magyarországot, néha én is nyomasztónak éreztem az előttünk álló feladatok súlyát - folytatta Orbán Viktor. De volt egy hatalmas segítségünk, ez az áprilisi választáson kapott támogatottság. Az emberek - úgy érzem - megértettek, hogy ez a száz nap elegendő volt arra, hogy megteremtsük azt az alapot, amire az új Magyarországot felépítjük - mondta záró mondatai egyikeként a kormányfő, majd megígérte, hogy folytatják a nemzeti konzultáció-sorozatot, mert ez tudásbéli segítséget is jelenthet a mindenkori magyar kormánynak. A kormányfő beszédét azzal szófordulattal zárta, hogy "éljen a valóság".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Itthon

Ma háromkor értékel Orbán Viktor

Ma délután 15 órakor értékeli kormánya első száz napját Orbán Viktor; a miniszterelnök a Professzorok Batthyány Körének meghívására mond beszédet a kabinet május 29-i megalakulása óta eltelt időszakról.

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

42,7 százalékos a részvétel délután 5 óráig

42,7 százalékos a részvétel délután 5 óráig

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

Botka László nyert Szegeden

Botka László nyert Szegeden

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia