szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még folynak az előkészületek a harmadik NATO-lokátor helyszínének kijelölésére, a döntést az egyeztetések után nyilvánosságra hozzák - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter újságíróknak Pécsett szombaton.

"Erre már nem kell nagyon sokat várni" - közölte a tárcavezető, miután Páva Zsolttal, Pécs fideszes polgármesterével közösen felnyitotta a Tubesre vezető utat lezáró sorompót. Hende Csaba arra kérdésre, hogy korábbi sajtóértesülések szerint a Hármas-hegy is szóba jöhet lehetséges helyszínként, azt válaszolta: nem kommentál sajtóértesüléseket. A lokátor felépítésének határidejével kapcsolatban megjegyezte, hogy "jogi értelemben nem beszélhetünk szorosan vett határidőről".

"Természetesen az ország érdeke az, hogy légterünk, amely egyben a szövetség légtere is, minél hamarabb a lehető legteljesebb biztonságba kerüljön. Magyarországot nem elsősorban a hagyományos értelemben vett háborús légicsapás veszélye fenyegeti. De egy olyan helyzetre, amely 2001. szeptember 11-én a New-York-i ikertornyok lerombolása kapcsán bekövetkezett, minden NATO-tagállamnak fel kell készülnie. Ahogy arra is, hogy terroristák polgári repülőgépeket kerítenek hatalmukba, s azokat fegyverként használják nemzetbiztonságilag kiemelt célpontok ellen" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy egy ilyen helyzetet a magyar légvédelmi rendszer kezelni tudjon, az első és a legalapvetőbb feltétel, hogy lássuk, mi történik a légterünkben, valamint a hozzánk közeli határon túli légtérben. Ezért van szükség a harmadik háromdimenziós radar felépítésére.

"Békéscsaba közelében és Bánkúton minden probléma és botrány nélkül felépült már kettő, a harmadik 1999 óta vajúdik" - mondta. Kitért rá, hogy Magyarországon költségvetési szempontból egyetlen ideális helyszín a Zengő a harmadik lokátor felépítésére. Minden más helyszínen minimum két réskitöltő radarszázadot kell fenntartani, amelyek éves költsége mintegy 10 milliárd forint.

Hende Csaba Vicze Csillának, a tubesi lokátorberuházást ellenző Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjének azt mondta: "a jó ügyeket is jó eszközökkel kell szolgálni, nem azzal a reformdühvel, amivel az előző kormány nekiesett, és a demokrácia íratlan szabályait lábbal tiporta, s próbálta nyers erőszakkal végrehajtani az akaratát". Vicze Csilla arról szólt, hogy négy és fél éven át tartó küzdelmük eredménye a bizonyíték rá: hogy "elindul Magyarországon egy demokrácia, egy rendszerváltás". A szóvivő köszönetét fejezte ki Hende Csabának és egy, a lokátorellenes mozgalmuk történetét feldolgozó könyvet adott át a tárcavezetőnek.

Páva Zsolt köszönetét fejezte ki mindenkinek, a pécsieknek a sokszor kilátástalannak tűnő harcért, s örömének adott hangot, hogy az ország új kormánya is melléjük állt. "Ugyanakkor akceptáljuk a tárca igényét, hogy a lokátort meg kell építeni" - tette hozzá. A pécsi önkormányzat tavaly decemberben zárta le sorompóval a Tubesre vezető utat, hogy megakadályozza a hegyre tervezett NATO-radarállomás építését. A döntést Páva Zsolt azzal indokolta, hogy mindent meg kíván tenni a beruházás ellen, mert erre kötelezi polgármester-választási kampányában tett ígérete és azoknak az embereknek a szavazata,  akik - több mint 38 ezren - egy korábbi helyi népszavazáson ellenezték a katonai objektum ide telepítését. A politikus és több fideszes képviselő a bejelentést követő éjszakát a hegytetőn töltötte.

Az önkormányzat lépésének előzménye az volt, hogy a Fővárosi Bíróság 2009. november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése akkor zöld utat kapott. Pécs a hegy csúcsán álló híradóállomás üzemeltetését és karbantartását ugyanakkor 2009 decemberétől sem akadályozta, a honvédelmi tárca kérésére a város lehetővé tette a kisebb járművek feljutását a hegyre.

A NATO még 2006 májusában, katonai-szakmai szempontból fogadta el a háromdimenziós lokátor tubesi helyszínét. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt Pécs városa megfellebbezte. Tiltó-módosító rendeleteket hoztak az építkezés megakadályozására, amelyeket az Alkotmánybíróság utólag alkotmányellenesnek ítélt.

A honvédelmi tárca végül elállt a tubesi beruházástól, miután építési hatósági osztályát a Legfelsőbb Bíróság idén március 17-én új eljárásra kötelezte a hegyre tervezett NATO-radar ügyében. Hende Csaba idén júliusban azt mondta, sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül katonai radar. A pécsi önkormányzat pedig a sorompónyitással kívánta kifejezni, hogy a pécsiek megnyerték a "tubesi csatát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Felnyílik a sorompó a Tubesen

Felnyitja a Tubesre vezető utat lezáró sorompót Hende Csaba honvédelmi miniszter és Páva Zsolt, Pécs polgármestere szombaton.

hvg.hu Itthon

Honvédségi járművek a Tubesen

Felmehettek a honvédség járművei a Tubes-tetőre csütörtökön. A híradóállomáshoz két terepjáró szállított szerelőket, akik karbantartási munkákat végeznek a létesítményben. A helyszínen megjelent Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere és a Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselője is.

MTI Itthon

Hende Csaba: sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül radar

Sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül katonai radar; a NATO-kötelezettségben vállalt radarállomást azonban felállítják, de egyelőre nem tudni hol - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken - egy más témában tartott - sajtótájékoztatón a fővárosban.

hvg.hu Itthon

Mégsem épülhet NATO-radar a Tubesen

Egyelőre mégsem épülhet meg a Tubesre tervezett NATO-radar, miután a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette az építési engedély végrehajtását - jelenti a HavariaPress. A döntés még a múlt héten született meg, de csak e hét hétfőn hozták nyilvánosságra.

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!