szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszabb távon „bumeránghatása” lehet és az Orbán-kormány hátrányára is válhat a közmédia „elfideszesítése” – vélik egyes szakértők, akik szerint a kereskedelmi médiában várható esetleges tulajdonosi változások is hatással lehetnek a közmédia arculati és tartalmi átalakulására is.

Múlt héten kizárólag fideszes tagokkal alakult meg az Országos Rádió- és Televízió Testület utódjaként a médiafelügyeleti feladatokat ellátó négytagú Médiatanács, miután az ellenzéki pártok nem tudtak egységesen fellépni az általuk jelölhető két tag személyével kapcsolatban. Az MSZP a „médiatörténelem fekete hétfőjének” nevezte a csak Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács megalakulásának napját, szakértők szerint pedig az új testülettel hosszabb távon is megváltozhat a hazai média képe.

Hosszabb távon az ellenzéki média profitálhat?

„Létrejött egy olyan struktúra, amelyben kiegyensúlyozottságról nem beszélhetünk, szinte csak az adott személyek jóindulatán múlik, hol húznak határt a szólásszabadságnak” – mondta a hvg.hu-nak Zsolt Péter médiaszociológus, aki szerint ez azt is jelentheti, hogy a közmédiában – politikai és ideológiai vonatkozásban – visszaszorulnak a Fidesz-kormányt kritizáló hangok. Bár politikai téren a kiegyensúlyozottság csökkenésére számít, Zsolt Péter szerint a köztévék és rádiók programjában ugyanakkor növekedhet a színvonal és a kiegyensúlyozottság is javulhat a kultúra, a tudomány és a társadalmi kérdések feldolgozásának területén.

Szerinte a közmédia „elfideszesedéséből” rövid távon előnye származhat a kormánynak, hosszabb távon viszont ez az ellenzéki hátterű média megerősödéséhez vezethet – attól függően, hogy a köztelevízió, közrádió programjaiban mennyire engednek teret a különféle, akár ellenzéki véleményeknek is. Az ellenzéki média népszerűségének növekedése Zsolt Péter szerint nagymértékben függhet majd attól, hogy Magyarországon hogy alakul a gazdaság teljesítőképessége – leegyszerűsítve, ha jól mennek a dolgok, az embereket kevésbé érdekli, mi történik a politikában és erről hogyan számol be a média. Az „bumeránghatást” válthat ki, ha a Fidesz-kormány csak a közmédiát „rohanja le”, a kereskedelmi médiában viszont nem érezhető a befolyása ehhez hasonló mértékben.

A kereskedelmi tévéknél dől el a közmédia sorsa?

A közmédia sorsát épp a kereskedelmi médiában várható esetleges tulajdonosi változások befolyásolhatják – véli Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a jobboldali, a kormány céljaival egyetértő vállalkozói érdekcsoportok – a kereskedelmi rádióknál történt változások, illetve az RTL Klubot is működtető cégbe történő bevásárlás után – feltehetően kísérletet tesznek majd részesedésük további növelésére a kereskedelmi tévécsatornákban. Ez számukra – és a kormány számára is – a „baloldali túlsúly” visszaszorítása mellett azért is kívánatos lehet, mert a csatornák által megtermelt több milliárdos profit nagy részét így „itthon lehet tartani”. Ha a hazai vállalkozói köröknek sikerül tovább növelniük a tulajdonrészüket a kereskedelmi médiában, a – Fidesz számára az idősebb nézők, azaz szavazók miatt kiemelten fontos – közmédia jelenlegi programstruktúrája és tartalmi vezérelemei nem feltétlenül változhatnak meg olyan nagy mértékben.

Bár közvetlenül nem érinti a közmédiát, Kiszelly Zoltán szerint kérdés az is, hogy a hazai médiapiacon külön csoportként emlegetett, multinacionális vállalkozások tulajdonában lévő hazai médiumoknál mennyire jelenik meg az itthon működő ipari és kereskedelmi multik válságadók, illetve egyéb új közterhek miatti „sértettsége”. Korábban Szlovákiában e területen például kisebb médiaháború alakult ki: a Robert Fico kormánya által tervezett gazdasági átalakításokat ellenző gazdasági érdekcsoportok e médiumokon keresztül indítottak hadjáratot az új terhek, illetve változtatások ellen. „Az a kérdés, ez nálunk hogyan és mennyire jelenik meg a médiában” – teszi fel a kérdést az elemző.

Kik lehetnek az új vezetők, vége az MR2 zenei profiljának?

A közmédia átalakítása eközben gőzerővel megindult. A közmédiumok novemberben kinevezendő új vezérigazgatói, illetve a Műsorszolgáltatási és Vagyonkezelő Alap élére kerülő új vezető fogják majd meghatározni, hogyan működik nap mint nap a négy közintézmény – mondta múlt szerdán a Duna Televízió egyik műsorában Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. Akkor arról is beszélt, hogy az intézményrendszer – mind infrastrukturálisan, mind morálisan – nagyon lepusztult, és bebizonyosodott, hogy a struktúra mára alkalmatlan, és „most egy új fejezet nyílt”.

Elindultak a találgatások arról, hogy kik lehetnek majd a közmédiumok új vezetői, illetve mennyire változhat meg a Magyar Rádió és Magyar Televízió arculata és programja. Van, aki készpénznek veszi például, hogy az MR2 – Petőfi ezentúl nem könnyűzenei csatornaként működik majd, illetve egyes hírek szerint az MTV-t és a Duna Televíziót össze is vonhatják.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Itthon

Szalai: novemberben jönnek a közmédia-vezérigazgatók

A kuratórium várhatóan november elejére, legkésőbb november közepére megválasztja a közmédiumok új vezérigazgatóit, akiknek munkába állása lehetővé teszi, hogy az új rendszer elinduljon, illetve ezzel párhuzamosan a közszolgálati kódex elkészítése is megkezdődik a Médiatanácsban.

hvg.hu Napi merítés

Mi lesz az MR2 rádió sorsa?

Az eddigi értesülések szerint új vezetőt neveznek ki ezen a héten a Magyar Rádió élére, s azt is tudni lehet, hogy leszámol az MR2 eddigi koncepciójával. Vajon mi lesz a rádió sorsa?

Androidos telefon sokat játszóknak: kiszivárgott, milyen lesz a Lenovo Legion mobil

Androidos telefon sokat játszóknak: kiszivárgott, milyen lesz a Lenovo Legion mobil

Postástüntetés jöhet szombaton

Postástüntetés jöhet szombaton

Elkészült az új arcmaszk: tölthető, és könnyebb benne lélegezni

Elkészült az új arcmaszk: tölthető, és könnyebb benne lélegezni