szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pozícióosztogatás szokása pártfüggetlen, a belőle fakadó elégedettség vagy elégedetlenség pedig egyértelműen pártszimpátia függvénye. Jó időben jó helyen lenni sokat hozhat szakmailag és anyagilag is, s a jelek szerint nem lehet elég korán elkezdeni a kapcsolatépítést.

Lelkes és tudatos fiatalként egy párt közelében szívni a levegőt, eregetni az ötleteket, megmondani a tutit vagy éppen tudni valamit, amire szükség lehet, esetleg igény teremthető rá – kifizetődő egy kormányváltás után. A legújabb hírek szerint egy ifjú „civil” sorsa fordulhat most nagyot, aki 24 éves kora ellenére vezérigazgatói posztot tölthet be. De fialt már pozíciót másnak is a kapcsolati tőke és a politikai szimpátia az elmúlt hónapokban.

Vitézy Dávid
©

Elsőként álljon itt Vitézy Dávid neve. Ő ugyanis a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) nevű szervezet szóvivőjéből válhat a BKV-t magába olvasztó közlekedési holding vezérigazgatójává. Legalábbis Tarlós István ezt szeretné, s  a fideszes többségű fővárosi közgyűlés vélhetően meg is szavazza majd. A még mindig csupán 24 éves fiatalember már évek óta hallat magáról: az előző önkormányzati ciklus nagy részében (egészen pontosan 2007 januárjától 2009 decemberéig) a BKV felügyelőbizottságában dolgozott a Fidesz-frakció delegáltjaként. Fb-tagságát a főváros új főpolgármestere, Tarlós István vetette fel, de azt tagadta Vitézy, hogy párthoz köthető lenne, vagy pártérdekeket szolgálna. (Az Örulunk, Vincent? blog ugyanakkor - a Wikipediara hivatkozva - felveti a családi "beágyazottságot": édesapja Vitézy László filmrendező, tévés szakember, édesanyja Hankiss Ágnes (Erdős Ágnes) fideszes európai parlamenti képviselő, pszichológus, író. Anyai nagyapja Erdős Péter jogász, popmenedzser, egyik apai nagybátyja, Vitézy Tamás üzletember, Magyarország 100 leggazdagabb emberének egyike. S a szerző arra is figyelmeztet, hogy a BKV vezérigazgatói posztjára 2008-ban kiírt pályázat még ötéves vezető gyakorlatot, államigazgatási tapasztalatot kért, amely Vitézynek nincs. Tegyük hozzá: Vitézy a Budapesti Közlekedés Központ Zrt., nem pedig a BKV vezérigazgatója lesz)

Több vizsgálat kezdeményezője volt fb-tagként, s a VEKE is aktív volt a BKV-vel kapcsolatos - szervezési, korrupciós - ügyek kommentálásában. A civil szervezet 2000-ben, egy Index-fórumon szivárogtató diszpécser védelmében alakult, Vitézy pedig 2002-ben már elnökségi tag lett. Négy évvel ezelőtt egy Index-interjúban azt mondta, az ő specialitása a forgalomirányítás és forgalomszervezés, s „a közlekedési szakma szégyene”, ami a 4-es metró címén történik Budapesten. Idén közgazdászként diplomázott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Vitézy kortársa Loppert Dániel, aki szintén szemtelenül fiatalon ismertette meg nevét a közzel. A néhány hónappal ezelőtt, 2010 júliusában a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs osztályvezetőjévé kinevezett Loppert gyorsan ívelő karrierje is 2002-ben indult. Ő volt az, aki tizennyolc évesen a Művészetek Völgye rendezvényen többször „lehazaárulózta” Medgyessy Pétert. A történtek után feljelentést tett ellene a tapolcai rendőrfőkapitány, így válhatott a jobboldali sajtó bátor hősévé.

Demonstráltak mellette, s Bayer Zsolt nyilvánosan szolidarított, amikor egy sajtótájékoztatón megismételte Loppert szavait. Bár elsőfokon rendzavarás szabálysértése miatt figyelmeztetésben részesítették, másodfokon a bíróság megszüntette a pert. Ezt követően lediplomázott, majd - ahogy a Népszabadság a pályáját összefoglaló cikkében írta - a Stumpf István vezette Századvég Politológiai Intézet politológia szakos hallgatója lett. 2003-ban lépett be a Fideszbe, s 2004 és 2005 között a Fidesz kormányra kerülését előkészítő „Polgári Kormányzás 2006” munkacsoport tagja volt. A lap arra is kitért, hogy 2005 decemberében a Fidesz ifjúsági tagozatának (IT) elnöke lett, s ő volt az első olyan fideszes politikus, aki egyértelműen elhatárolódott a Magyar Gárdától.

Rákay Philip Navracsics Tiborral

Az ifjú titánok sorát megtörjük egy régi-régi arccal, aki maga Rákay Philip. „A Kossuth teret mondanám csúcspontnak, és talán a hidakon és a Duna-parton felállt gyertyás körlánccal kezdődött el visszavonhatatlanul az a csendes forradalom, ami azóta is tart. Épp a múltkor mondtam valakinek, hogy ezek a hetek, amiket akkor átéltünk, a történelem részévé váltak, és ötven év múlva olvasni fogunk róluk a történelemkönyvekben. Olyan kerek szemekkel nézett rám, mintha őrült lennék. Vannak, akik mellett elmegy a történelem. Mi nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ezt megértük és megélhettük. Az, hogy a választást mégis elveszítettük, azt hiszem, jelzés volt a sorstól” - mondta 2009-ben Rákay Philip Kálmán a Demokratának adott interjújában.

A fél ország a Z+ zenei csatorna műsorvezetőjeként ismerte meg az 1972-ben Miskolcon született, és húsz évvel később a Riporter kerestetik műsorban felbukkanó Rákayt. Ekkor választott magának művésznevet is, mert a Kálmánt bonyolultnak és nem elég fiatalosnak találta. Az ország másik fele pedig a Fidesz-rendezvények porondmestereként, s a Hír Tv műsorvezetőjeként barátkozhatott meg az arcával. Utóbbi helyről hirtelen távozott tavasszal, amikor munkáltatói - bevallásuk szerint - a sajtóból értesültek arról, hogy kormányzati kommunikációval szeretne foglalkozni. Persze tanácsadóként nem itt próbálhatta ki magát először, mert a Népszabadság januári cikke szerint saját cége többnyire fideszes irányítású önkormányzatokat segít(ett) jól jövedelmező kommunikációs tanácsokkal. Tavasz óta viszont csend van, s megkeresésünkre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága azt közölte, hogy sem Rákay Philippel, sem cégével, a Contact Media Tanácsadó Kft.-vel semmilyen viszonyban nincsenek - nincs náluk munkaviszonyban, s megbízási szerződést sem kötöttek az egykori tévéssel. Egyes hírek szerint az állami ünnepek egyik felelőse Rákay, de az október 23-i rendezvényekért felelős Hungarofestnél azt közöltek: nincs semmilyen szerződésük a cégével.

Nem új fiú, de szintén új pozícióba került az egykor szintén Hír Tv-s Havasi Bertalan. A párt sajtóosztályát a kormányváltásig vezető, majd a miniszterelnöki sajtóstáb vezetőjévé előlépő, helyettes államtitkárrá kinevezett Havasi 2002 és 2005 között műsorvezető volt a hírcsatornán. Előtte 1997-től 2000-ig a Magyar Nemzet és a Duna Televízió pécsi tudósítójaként dolgozott, 2000-től 2002-ig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtóreferense volt, majd 2002-ben a Terror Háza Múzeum sajtófőnöke lett. A Hír Tv-től a Fidesz-frakció sajtósaként lépett tovább 2005-ben, majd egy év múlva már a párt sajtófőnöke lett. Az egykori újságíróból lett sajtós válaszaiból ritkán lehetett bármilyen konkrétumot kihámozni.

Ezt a pozíciót kinevezése után - a szintén a hírcsatornáról ismert - Krakkó Ákos vette át, aki a főleg szocialista politikusok korrupciós ügyeit leleplezni hivatott Célpont című Hír Tv-s műsor riportere volt a kormányváltásig. Krakkó egy májusi interjúban még azt mondta a kétharmados fideszes kormánytöbbség tényére oknyomozó újságíróként reagálva: „Az is a mi pénzünk, amit egy narancsszínű politikus lophat el, és az is, amit egy vörös. Nem teszünk különbséget, mert nem tehetjük meg. A választások után hosszú ideig lehet majd cikkezni az elmúlt 8 év bűnös tetteiről, lehet majd szaladni az eltűnt forintok után. De a későbbiekben ugyanúgy figyelni kell a hatalmon lévő kormányt”.

A jelek szerint azonban ezt már nem ő teszi meg. Egy másik, a Metropolitának adott interjúban a magyar oknyomozó-kultúra hiányára, a politikusi hozzáállásra panaszkodott: „Prágában történt, hogy egy oknyomozó újságíró magát magándetektívnek kiadva, egy sztorit kreálva az egyik politikust bebuktatta azzal, hogy az komoly pénzt fizetne azért, hogy politikai ellenlábasairól kompromittáló adatokat gyűjtsenek. Egy kollégám itt Magyarországon ugyanígy derített fényt arra, hogy romáktól fillérekért lehet a választások idején voksokat venni. A magyar politikusok erre nem az asztalra csaptak, hogy ez megengedhetetlen dolog, hanem azon lovagoltak, hogy hogy jön ahhoz egy riporter, hogy másnak adja ki magát, mint aki valójában”.

A pártkommunikációt kívülről is megtámogatták néhányan, a Fidesz értékeli is a lelkes civileket. Tomanovics Gergely Best of Gyurcsány-videóival lopta be magát a fideszes döntéshozók szívébe. A huszonévesek lelkesedését magáénak tudó Tomanoviccsal - az Index értesülése szerint - a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyáron a miniszterek és államtitkárok nyilvános szerepléseinek dokumentálására kötött szerződést.

Tomanovics cége, a Greyhound Multimédia Kft. nettó 1,13 milliót keresett a megbízással. A lap azt írja a megállapodásról: a cég az 1,13 millió forintért azt vállalta, hogy valamivel több mint egy hónapon át, 2010. júlus 15. és augusztus 19. között miniszterek és államtitkárok nyilvános szereplésein dokumentáció jellegű videófelvételeket készít, feldolgoz, konvertál és archivál a tervezett Kormányzati Dokumentációs Központ számára. Az önmagát „internetes alkotóként” aposztrofáló Tomanovicsnak nem ez az első hivatalos munkája a pártnál. Tavaly ő készítette a Fidesz európai parlamenti kampányfilmjét.

A cég oldalára kattintva egyébként - feltételezéseink szerint - rovásírással megjelenített Greyhound felirat után a következő mondattal találkozhatunk - jelentsen ez bármit is: „Hamarosan kifelé is megmutatja erejét az új rendszer. Nem kell értened, aki számít, az úgyis érti. Szerelmem, köszönöm neked, és köszönöm Istennek az új életet veled”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Vitézy lehet a BKV-holding vezére

A Népszava információi szerint Vitézy Dávid, aVEKE szóvivője lehet a BKV-t is magában foglaló holdingcég vezérigazgatója.

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon