szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén már három lakossági bejelentés érkezett a csatornákból ömlő szennyléről, amely bűzös, de legutóbb kifejezetten véres váladékos volt.

Ipari méretekben "tör fel" a bűzös, olykor véres szennylé a Borsod megyei Szikszó egyik utcájában a szennyvízaknából - mondta Kaposi Zoltán, a Szikszói Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke hétfőn az MTI-nek. A helyi SZATEV Fehérjefeldolgozó-, Takarmánygyártó és Közszolgáltató ZRt. közleményben cáfolta, hogy a társaság lenne a felelős.

A környezetvédő egyesület elnöke kifejtette: az idén már három lakossági bejelentés érkezett a csatornákból ömlő szennyléről, amely bűzös, de legutóbb kifejezetten véres váladékos volt. Hozzátette: az illetékes hatóság (az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) munkatársa mintát is vett a szennyből, ennek vizsgálata jelenleg még tart. Véleménye szerint nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy megállapítsák, mi jön a csatornából. "Ha akkor kijött volna a szolgáltató, amikor a hatóság vizsgálódott - és erre kérte is az érintetteket -, meggyőződhetett volna a bűzös lé állagáról. De nem jött ki a kérésre sem" - mondta Kaposi Zoltán.

A SZATEV Zrt. közleményben reagált a történtekre. A társaság menedzsmentje úgy fogalmazott: a kialakult helyzetért nem a fehérjefeldolgozó üzem a felelős, mivel az üzemben képződő szennyvíz előkezelés után, külön nyomás alatt álló ágon, közvetlenül jut a városi szennyvíztelepre, így nem keveredhet a városi kommunális szennyvízzel. Kitértek arra is, hogy a SZATEV " közfeladatot ellátó, részben állami tulajdonban lévő cég" üzemelteti leányvállalatán keresztül Szikszó város ivó- és szennyvízhálózatát. 

Szerintük a múlt hét sajnálatosan csapadékos időjárásának eredményeként alakult ki Szikszó mélyen fekvő utcájában a csapadékvízzel kevert szennyvíz-visszafolyás, amely a város nevezett részén nem egyedi jelenség - írták. Hozzátették, ezt bizonyítja az idén november végén keltezett Környezetvédelmi Felügyeleti vizsgálat jegyzőkönyve, amely leszögezi, hogy a kérdéses részt ellátó átemelő szivattyú üzemszerűen működik, de a csapadékvízzel keveredett, rendkívüli mértékben, (kétszeresére) megnövekedett vízmennyiséget, a rendszer nem képes kezelni. 

A probléma megoldása a szennyvíztelep és rendszer bővítése, amely nem az üzemeltető feladata - olvasható a közleményben. A közlés szerint az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt., mint a SZATEV résztulajdonosa úgynevezett havária (természeti körülmény során előállt helyzet) esetére felajánlotta, hogy más üzemeibe befogadja és feldolgozza a szikszói gyárból érkező hulladékot, ezzel is csökkentve a rendkívüli helyzetekben a városban kialakuló áldatlan állapotokat, továbbá a tulajdonosi kör haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményez a helyi önkormányzattal.

Füzesséri József (független) Szikszó polgármestere az MTI-nek azt mondta: örömmel fogadta, hogy a társaság tulajdonosi köre hajlandó a városvezetéssel egyeztetni. Sajnálatosnak tartja ugyanakkor, hogy amikor a szennyezés történt, nem jelent meg a cég egyik képviselője sem, pedig már akkor intézkedhettek volna a probléma megoldásán. Mint mondta, ha a rendszernek vannak hibái, kijavításában, karbantartásában az önkormányzat partner. Minden pályázati lehetőséget megragadnak, nem zárkóznak el az együttműködéstől. A szolgáltató egyetlen egy alkalommal sem jelezte, hogy a rendszernek bármi hibája lenne. Az pedig, hogy kerülhetett-e a SZATEV anyagából a lakosság szennyvízhálózatába, a vizsgálat majd megállapítja - fűzte hozzá. Közölte: amennyiben a szolgáltató nem tud úrrá lenni a problémán, kezdeményezni fogja a képviselőtestületnél a víz- és csatornaszolgáltatásra vonatkozó szerződés felbontását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata