szerző:
Csikász Brigitta

Vizsgálatot indított Budai Gyula elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztos annak kiderítésére, miként jutott állami ingatlanokhoz Bige László milliárdos üzletember azokon a bakonyi erdőterületeken, amelyeknek vadászati jogát bérli – értesült a hvg.hu. Bige László elmondása szerint a vadászházakat a hozzájuk tartozó létesítményekkel a honvédelmi tárca ajánlotta fel neki megvételre.

Míg egy Herend közelében lévő erdőterület értékesítését nem tette lehetővé a Honvédelmi Minisztérium (HM), addig egy másik bakonyi terület vadászati ingatlanjait a milliárdos Bige László érdekeltségeinek, sőt családtagjainak a tulajdonába adta.

Nem engedélyezett kerítés
Bige László - csakúgy, mint a HM Verga volt bérlője - kerítést akart emelni, mégpedig vadvédelmi célzattal. A Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatal azonban egy 2005-ben hozott határozatával elutasította a Kab-hegy 2004 Kft. vadvédelmi kerítés felállítására benyújtott kérelmét, mivel az erdészeti szakhatóság nem járult hozzá. A határozat ellen a kft. bírósághoz fordult, ám a pert két év múlva jogerősen elbukta.

Két hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a Bakonyban parkerdő kialakítása céljából a HM-től bérelt területet szerette volna megvenni a bérlő. Ennek érdekében még egy Heves megyei szocialista képviselő, Magda Sándor is lobbizott a honvédelmi tárcánál. Eredménytelenül, mivel a HM Védelemgazdasági Főosztálya nem támogatta az értékesítést. A bérlővel meglévő szerződést nem sokkal később, tavaly január elején fel is mondta a HM erdőgazdálkodó cége, a HM Verga Zrt. A bérlő ugyanis a területet – illegális szemétlerakás megelőzésére hivatkozva – elkezdte körbekeríteni. Mindezt azonban jogerős erdészeti hatósági engedély nélkül tette, ráadásul a szerződés szerint a bérelt erdőrészen semmilyen építményt nem emelhetett. Ez pedig elég ok volt a kontraktus felmondására.

A honvédelmi tárca azonban nem mindenkivel volt ilyen szigorú az állami vagyon megvédése érdekében. A Dél-Bakony legmagasabb pontjának számító Kab-hegyen lévő vadászház és a hozzá kapcsolódó létesítmények 2006-ban és 2007-ben Bige László cégeihez – a Kab-hegy 2004. Kft-hez és a Nitrogénművek Vegyipari Zrt-hez –, valamint családtagjaihoz kerültek – a hvg.hu értesülése szerint pályáztatás nélkül. A száz leggazdagabb magyar nagyvállalkozó között negyven milliárd forintora becsült vagyonával idén a 12. helyre sorolt Bige a Mátyás király Vadaskertet és a Kab-hegyi vadászterület bérli a Koronás-szarvas Kft., illetve a Kab-hegy 2004. kft. révén. Az összesen 14 ezer hektáros terület közvetlenül polgári és katonai objektumok – adótornyok – szomszédságában helyezkedik el.

A vadászházak és a hozzá tartozó épületek eladásával kapcsolatban a HM nem akart nyilatkozni. A hvg.hu-nak adott válaszban azt kérték, hogy a HM Verga vezérigazgatójának, Tengerdi Győzőnek a tájékoztatása szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt., mint a HM Verga tulajdonosi képviselője illetékes a kérdések megválaszolására. Az MFB szóvivője, Nyiri János a következő választ küldte. „A dolog olyan fázisban van, hogy csak az alábbi rövid választ adhatom: a szóban forgó ügylet részleteiről pillanatnyilag nem időszerű nyilatkozni.”

A 8-as főút közelében vadgazdálkodást folytató Koronás-szarvasnak – amelyé a Kab-hegy 2004 – sem mehet túl jól, ugyanis a szolnoki székhelyű Bige Holding Kft. többségi tulajdonában lévő társaságnak tavalyi mérlege szerint 54 millió forintos vesztesége volt.

Bige László a hvg.hu-nak pedig csak annyit mondott, hogy mivel az erdőgazdaságoknak nem ment jól, a Honvédelmi Minisztérium felajánlotta neki megvételre a vadászházakat a hozzájuk tartozó épületekkel. „Nyilván felértékeltették azokat és háromszoros áron adták el nekem” – közölte, hozzátéve, hogy az adásvétellel meglehetősen rosszul járt, mert az ingatlanok közel sem érnek annyit. „Visszaadom azokat a vételi áron, ha kell nekik.”

Közben az adásvétel körülményeinek kivizsgálásába fogott a Budai Gyula irányította Elszámoltatási és Korrupció-ellenes Kormánybiztosság – tudta meg a hvg.hu. Egyelőre azonban csak annyit közöltek, hogy a vizsgálat folyamatban van. „Ennek keretében kértük az MFB-t vizsgálat lefolytatására, és az annak eredményéről történő tájékoztatására, és amely ügyben az MFB-től ez idáig nem érkezett tájékoztatás” - írták válaszukban.

Egy feljelentett vendégvadászat

Bige László egyik, évekkel ezelőtti vadászatának rendőrségi eljárás lett a vége. Az állam tulajdonában lévő Nyírerdő Rt. vezérigazgatóját ugyanis sikkasztás miatt feljelentették, miután a 2004. január 28-án tartott vaddisznóhajtáson állítólag mintegy húszmillió forintos kára keletkezett az erdőgazdaságnak. Az ominózus állományszabályozó vaddisznóvadászatot Bige László tartotta a Parlament Vadászklubjának. (HVG 2004. március 6.)

A vendégek között – információk alapján – kilenc akkori parlamenti képviselő volt, köztük a szocialisták részéről Herbály Imre, Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor, Vári Gyula, a másik oldalról pedig az MDF-es Karsai Péter és Szabó Ferenc, a KDNP-s Semjén Zsolt, illetve a fideszes Szabó József Andor. A vadászat mintegy 11 millió forintos számláját Bige Lászlónak küldte el a Nyírerdő Rt., így a társaságot kár nem érte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hont: Fekete, sima, bársony Takaró

Hont: Fekete, sima, bársony Takaró

Elfogadta az EP, Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke

Elfogadta az EP, Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke

Nyelvvizsga-bizonyítványt hamisított egy olimpikon

Nyelvvizsga-bizonyítványt hamisított egy olimpikon

Hiába tiltakoztak, nem lesz állami támogatás a lakás-takarékpénztárak után

Hiába tiltakoztak, nem lesz állami támogatás a lakás-takarékpénztárak után

Vajna Tímea Andy Vajna örököse, de nem tudni, mit örökölt

Vajna Tímea Andy Vajna örököse, de nem tudni, mit örökölt

Több mint tízezer nyaraló menekült erdőtűz miatt Horvátországban

Több mint tízezer nyaraló menekült erdőtűz miatt Horvátországban