szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egymillióan a magyar sajtószabadságért - ezzel a címmel csináltak egy Facebook-oldalt, melynek célja, hogy közölje a sajtóban "letiltott írásokat, érdekes eseményeket és történéseket", megosztva azokat egymillió emberrel.

Pártoktól és kormányoktól független magyar médiát! - olvasható annak a Facebook oldalnak az adatlapján, melyre létrehozói azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy egymillió embert érjenek el vele. A Facebook-oldal gazdái várják a "külföldiek számára készült rövid összefoglaló javaslatokat is, hogy legyen mit több nyelvre lefordítani". Az oldalhoz eddig közel 3000 ember csatlakozott.

A Fidesz által kezdeményezett és nemrég elfogadott médiatörvény ellen egyébként nemcsak Magyarországon tiltakoznak. A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn azt mondta: az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen. "A tervezet egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére" - mondta a Németországban tartózkodó Asselborn telefonon a Reutersnak, utalva arra, hogy Magyarország január 1-jén átveszi az unió soros elnökségét. "(A törvény) közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. Az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemény fölött" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jogszabállyal Magyarország hasonló csónakba kerül, mint amilyenben Fehéroroszország van.

Több nyugati lap mellett Adam Michnik, a liberális lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője is kritikus hangon nyilatkozott a magyar médiatörvényről. Vezércikkében azt írja: a törvény korlátozhatja a szólásszabadságot Magyarországon. Michnik úgy véli, Orbán az utolsó európai diktátor nyomdokaiba léphet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Viszlát, erdőirtás? Laboratóriumban nyomtatnának fatárgyakat

Viszlát, erdőirtás? Laboratóriumban nyomtatnának fatárgyakat