szerző:
MTI

Orbán kísérlete a szellemi-erkölcsi fordulatra címmel közölt terjedelmes cikket vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lap.

Georg Paul Hefty, a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung rovatvezetője az alcímben kiemeli: a magyar médiatörvényt sok bírálat éri. A budapesti kormány azonban óvakodni fog a jogszabály merev alkalmazásától, már csak azért is, mert a következő választást is meg akarja nyerni - véli a szerző.

Hefty emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor a példaképének tekinti Helmut Kohlt. "A testalkatra nagyon is különböző két férfiban közös vonás a hatalom víziószerű akarása és a berzenkedés a kihasználatlan alkalmakkal szemben. Ez hasonló igényekhez és célokhoz vezet. Kancellársága kezdetén Kohl szükségesnek tartotta a 'szellemi-erkölcsi fordulatot', és hiányosságokban bővelkedő hazájára Orbán is a gondolkodás és a cselekvés mindent átfogó megváltoztatását akarja rákényszeríteni. Nem hagyja figyelmen kívül a kudarc lehetőségét, ám szem előtt tartva a magyar közmondást, amely szerint más kárán tanul az okos, alighanem meggyőződése, hogy tanult Kohl sikertelenségéből."

"A kancellár szembement a korszellemmel és saját koalíciója politikájával, amely éppen akkoriban akarta szabadjára engedni a profithajhászó szórakoztató televízió szellemeit. Orbán viszont helyesnek tartja, hogy bizonyos szabályoknak vesse alá a médiát; ezáltal például a gyerekei anélkül olvashatnak sportújságokat, hogy állandóan képes párkereső hirdetésekbe ütközne a tekintetük."

"... Az országnak szellemi-erkölcsi fordulatra van szüksége - mutat rá a FAS cikkírója. - Nem azért, mert a helyzet összességében elviselhetetlen volna, hanem mert a hangulat sokszorosan rosszabb a helyzetnél. Magyarország legfőbb nehézségei mentális jellegűek. Senki sem vetheti az emberek szemére azt, hogy bagatellizálnák az ország valódi hiányosságait, az antiszemitizmustól a korrupción át a cigányellenességig. Helytálló viszont az a lelet, hogy a polgárok különösen erős nagyítón keresztül nézik a gyenge pontokat, hibákat és vétkeket, ám azok megítélésekor nem tudják, mely torzulások írhatók a valóság és melyek a nagyító számlájára."

Hefty magától értetődőnek tartja, hogy Orbán hosszú hivatali időben gondolkodik, miként azt is, hogy ez csak rendszeres választások és a bizalom ismételt elnyerése útján képzelhető el. "Azok az állítások, érkezzenek akár budapesti politológusoktól is, miszerint a magyarok a 2010 áprilisi választáson úgy tettek, mint a németek a 30-as években - azaz a maguk Hitlerére szavaztak -, történelmietlen és apolitikus képtelenségek. Még ha Orbán és több bizalmasa nagy mozgástérre törekszik is, hamar meg fognak tanulni két dolgot: aki hatalmat akar, és megkapja, azt teszik felelőssé mindenért - az állampolgárok, az európai partnerek, a brüsszeli intézmények és a világ közvéleménye. A másik: aki azt állítja, hogy ő a leghatalmasabb egy kis országon belül, arra nyomást gyakorolnak a még hatalmasabbak. Profithajhász beruházók a maguk érdekét szem előtt tartva előnyöket akarnak majd kicsikarni az állítólag mindenható kormánytól, s ha ellenállásba ütköznek, gyöngeséget, tehetetlenséget és az együttműködés megtagadását fogják a szemére vetni."

Ez a tulajdonképpeni veszélye a Nyugaton bírált és mértéktelenül becsvágyó médiatörvénynek - áll a FAS írásában. "Az állam, ha okos, olyan beavatkozásokra fog szorítkozni, amelyeket az olvasók és a nézők indokoltnak tartanak; ugyanis sem a kormány, sem a sok Fidesz-képviselő nem akarja veszélybe sodorni újraválasztását. Ez ugyan még nem médiabarát magatartás, de esetleg demokratikusan legitimált... Ha a lakosságnak kételyei támadnának arról, hogy felvilágosítást kap-e a médiában a magas energiaárak valódi okairól vagy élelmiszerbotrányokról, az ártani fog Orbánnak, és csökkenteni fogja újraválasztási esélyeit" - írta végezetül Georg Paul Hefty.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Kábelbarátok: Fico, Merkel, Sarkozy, Orbán

Orbán Viktor egyre internet-magabiztosabb, sokat beszél a közösségi oldal nyújtotta lehetőségekről, és a médiatörvény kapcsán a blogokkal is vélhetően barátkozik. A Facebookon persze más kormányfők is jelen vannak.

hvg.hu Napi merítés

Orbán itthon nem bölcsnek, hanem erősnek akar látszani

A beszéd arról szólt, hogy idehaza úgy adja el a Strasbourgban kötött kompromisszumot, mintha valójában semmiféle engedményt nem tett volna. Mert Orbán itthon nem bölcsnek, hanem erősnek akar látszani – véli a Véleményvezér blog szerzője.

MTI Világ

Orbán Kairóban tárgyalt

Az Európai Unió és az arab világ közötti szoros gazdasági együttműködés fontosságát emelte ki az Arab Liga főtitkárával lezajlott kairói találkozója után, vasárnap Orbán Viktor.

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Változékony idő várható

Változékony idő várható